nyar
5 ok, amiért érdemes a gyerekeknek télen is a szabadban játszaniuk!
Lassan, de azért biztosan közeledik a tél vége, érdemes a legoptimálisabban kihasználnunk a hátralévő időt. De hogyan? Ehhez adunk tippeket!

5 ok, amiért érdemes a gyerekeknek télen is a szabadban játszaniuk!

A hideg és a viszontagságos időjárási viszonyok miatt a gyerekjáték télvíz idején beltéri helyekre korlátozódik. Felnőttként féltjük gyerekeinket a hidegtől és a balesetektől, gyakran mondjuk azt, hogy „túl hideg van a játékhoz”, „a gyerek könnyen megfázhat”, vagy épp azt, hogy „nincs mit játszani”. A szabadtéri játékot azonban nem szabad csakis a melegebb időkre tartogatni, inkább üdvözöljük, ami még hátra van a télből, és irány a szabad!
 
Olvasd el ezt is! - Szomorú hétfő és téli depresszió: 5 tipp, hogyan éld túl a gyerekekkel a szürke téli hétköznapokat!
 
A havas, hideg időjárás előnyei a gyerekek fejlődésére és egészségére
Amikor a hőmérséklet 0 fok körül jár, gyakori, hogy bent tartjuk a gyerekeket a meleg szobában. Azonban mielőtt még elkezdenénk átkozni a hideg időjárást, vegyük figyelembe annak előnyeit is a gyerekek testi-lelki jólétének szempontjából. 
Olvasd el ez is! 5 kreatív „havas” játék a hidegebb napokra
 
#1. Egy új szemüvegen keresztül nézhetik a világot
A nyári hónapokban a gyerekek hozzászoknak a meleg klímához, a zöldellő természethez. A tél beálltával azonban egy másik szemüvegen keresztül szemlélhetik környezetüket, a lehullott leveleket, a havat és a jeget. Ez az új szemüveg lehetővé teszi, hogy másképp képzeljék el a külvilágot, kreatívak legyenek, és különböző módokon játsszanak. És nem utolsó sorban megszeretik a telet, vagyis később sem lesznek teljesen lehangolva – ahogy például én – , amikor beköszönnek a fagyosabb napok.
 
 


Olvasd el ezt is! - Ezek a legkreatívabb játszóterek itthon és a nagyvilágban!
 
#2. Újfajta testmozgást
A téli hónapok különböző lehetőségeket biztosítanak a testünk mozgatására, mint például a szánkózás, a hóban való kirándulás, a kori vagy a hóember építése. Nagyobb izmainkat nagyszerűen fejleszthetik ilyenkor, hiszen a hó kihívást támaszt eléjük. A megnövekedett izomhasználat, a fizikai aktivitás növekedése támogatja a gyerekeket a motoros fejlődésükben, és általános egészségük javulásában.
 
Olvasd el ezt is! - 26 tipp a család „digitális detoxához” – nemcsak a képernyőmentes héten
 
#3. A friss levegő és a bacik kapcsolata
A legtöbb felnőtt a téli hónapokat a megfázáshoz és az influenzához társítja. Pedig nem a hideg levegő vezet szükségszerűen a betegségekhez, hanem inkább a zárt terek, ahol a baktériumok és vírusok fokozottan tenyészhetnek. Azok a gyerekek és felnőttek, akik túl sok időt töltenek a fűtött és rosszul szellőztetett otthonokban, friss levegő nélkül, könnyen megbetegedhetnek.
 
Olvasd el ezt is! - Az influenzaszezon lehet „gyerekjáték”? – 7+1 tipp, hogy elviselhetőbb legyen a járvány
  

#4. Új kihívások és problémamegoldás
A téli időjárás nekünk kellemetlen, a gyerekek számára azonban inspiráló és szórakoztató lehet, hiszen imádják a jeget, a havas dombokat és háztetőket, a hóangyal-készítést, stb. A téli környezet lehetőséget ad számukra új kihívások kipróbálására, mint pl. a befagyott tócsákon való csúszkálás, vagy hógolyóval eltalálni egy célpontot. Ezek a tevékenységek újfajta problémamegoldó készségek kifejlődését segíthetik elő, pl. „hogyan tudok végigcsúszni ezen a jégfolton,”, „milyen gyorsan tudom megmászni a havas hegyet”. A folyamatosan változó környezetben gyakran jelentkező kihívásokat kell kezelniük, ezzel pedig rugalmasságra tesznek szert.
 
Olvasd el ezt is! - Milyen sportszemélyiség a gyermeked?
 
#5. D-vitamin bomba
Amikor télen mindig beltéren maradunk, nemcsak egy csomó mókás játékról maradunk le, de nem részesülünk azokban a szükséges vitaminokban, amelyeket a kültéri környezet ad nekünk. A gyerekek a napsugárzás által rengeteg D-vitamint kapnak, amely szabályozza szellemi és érzelmi hangulatukat, növeli az agyukban a szerotoninszintet. Ez fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásában, a boldogságérzet fenntartásában. Minél nagyobb a sugárzás, annál magasabb ez a hormonszint, ezért érdemes naponta legalább fél órát a szabadban tölteniük!
 
Néhány téli játékötlet
 
  • Töltsetek meg egy spriccelős üveget egy kis ételfestékes vízzel, és graffitizzetek a hóba!
  • A hógolyót nem muszáj anyura és apura célozni. Dartsozzatok hógolyóval, jelöljetek ki egy célpontot, és azt dobáljátok meg!
  • Tudtátok, hogy a szűz hóban amőbázni is lehet? Fogjatok egy botot, rajzoljatok rácsokat a hóba, és jelöljetek ki például egy tobozt és egy makkot x-nek és 0-nak. Az nyer, aki egy sorban folyamatosan, megszakítás nélkül ki tud rakni 5-öt!
  • Kincsvadászat a hóban: rejtsetek el játékokat a hó alá, ami a gyerekek megkereshetnek!
  • Ismerjétek meg a hópelyheket: tegyetek pár hópelyhet egy fekete lapra, majd nagyítóval nézzetek rá. Egyik hópehely sem ugyanolyan!
  • Menjetek el kirándulni, és figyeljétek meg az erdő téli élővilágát. Vajon hova bújnak ilyenkor az állatok?
  • Ha nincs hó, akkor is játszhattok kültéri játékokat, például lövöldözhettek X-shottal!A fix.com cikke alapján,
Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.