nyar
Szomorú hétfő és téli depresszió: 5 tipp, hogyan éld túl a gyerekekkel a szürke téli hétköznapokat!
A karácsony már elmúlt, a farsangi mulatságok még nem kezdődtek el, gyakorlatilag a fű sem terem. Ám nem törvényszerű szomorkodnunk.

Szomorú hétfő és téli depresszió: 5 tipp, hogyan éld túl a gyerekekkel a szürke téli hétköznapokat!

Téli depresszió, „posztkarácsonyi” depresszió, az év legszomorúbb napja – kifejezések, melyeket leginkább január hónap kapcsán emlegetünk. Nem véletlenül.
 
Idén január 21-re eső „szomorú hétfő” (Blue Monday) ötlete egy brit pszichológus fejéből pattant ki, aki egy tudományosnak látszó matematikai képlettel számolta ki ezt az időpontot: az időjárás, az adósság, a havi fizetés, a karácsony óta eltelt idő, az újévi fogadalmak elbukása óta eltelt idő, az alacsony motivációs szint, a cselekvés szükségessége alapján – ezekből az adatokból kalkulálta ki január harmadik hétfőjét. Bár azóta kiderült, hogy a képletnek semmiféle tudományos alapja nincs, az való igaz, hogy a „tél közepi csend” nem igazán tesz jót a pszichénknek. A karácsony már elmúlt, a farsangi mulatságok még nem kezdődtek el – gyakorlatilag ilyenkor a fű sem terem.
  Az úgynevezett téli depresszió létező fogalom: a fény- és vitaminhiány miatt ilyenkor fáradékonyabbak, aluszékonyabbak, kedvtelenek, rosszhangulatúak vagyunk, egyúttal sokkal nyugtalanabbak, ingerlékenyebbek is. Ettől azért még nem kell megijednünk, a szervezetünknek ez egy természetes reakciója. Inkább azt kell megtanulnunk, és megtanítanunk a gyerekeinknek, mi ilyenkor a legjobb nekünk és az egész családunknak.
 
Egy szibériai törzs tagjai állítólag szó szerint lehibernálják magukat, akárcsak a medvék, és majdnem átalusszák az egész telet, különben meghalnának a hidegben. Bár néha úgy érzem, szívesen vennék róluk példát, inkább olyan tippeket hoztam nektek, amelyek itt nyugaton, gyerekekkel is kivitelezhetőek:
 
Tavalyi tippjeinket itt olvashatod!
 
#1. Élményfürdő
A hosszú téli estékben az a jó, hogy ilyenkor nincs is jobb érzés, mint megmártózni egy kád illatos, habos, meleg fürdővízben. Nekünk, felnőtteknek egy levendula-illóolajos habfürdő felér a mennyországgal, a gyerekek kedvét pedig a több színben is kapható Gelli Baff fürdőzselé fogja garantáltan feldobni (persze a játék nem korhatáros, mi is nyugodt szívvel kipróbálhatjuk). Ha odakint nincs hó, vagy semmi kedvünk kidugni az orrunkat a hidegbe, a Gelli Snow segítségével egyenesen a kádban készíthetjük a „hógolyókat”.
 
#2. Havas játék házon belül és kívül
És ha már hógolyókészítés. Miért ne hordhatnánk igazi havat a fürdőkádba? Rejtsünk játékokat a hó alá, a gyerekek pedig konyhai eszközökkel próbálják megkeresni a kincseket. Jégszobrokat is készíthetünk házon belül: Gyűjtsük össze a jégkocka tartóinkat, tárolóedényeinket, műanyag tartályainkat, és töltsük meg őket színes vízzel – a színt adhatja akár ételfesték, akár vízfesték. Miután jól megfagytak a kockák akár kint, akár a fagyasztóban, borítsuk ki egymásra a kockákat, alakzatokat odakint a hidegben, és engedjünk rájuk egy kis vizet, hogy a kockák még jobban egymáshoz tapadjanak. Amíg 0 fok alatt van a hőmérséklet, gyönyörködhetünk a színes jégkockákból álló, kortárs szobrunkban!
Ha leesett a hó, töltsünk festéket egy spricnis üvegbe, de ügyeljünk, hogy a víz ne legyen túlságosan meleg, nehogy elolvadjon a hó, majd fújjunk csodaszép mintázatokat a szűz hóra. Egyszerű móka, és nagyon leköti a gyerekeket, ráadásul finom motorikus készségeik is fejlődnek, miközben megismerik a színkeverés és a felszívódás törvényeit. Ételfestéken kívül használhatunk vízfestéket, akvarellt, de akár festékes sprayjel is graffitizhetünk a hóba. Ecset helyett használjunk inkább csepegtetőt (pl. elhasznált orrcsepp csepegtetőjét), szívjuk fel vele a színes vizet, és azzal fessünk a hóra.
 
#3. Mozi a „csillagos ég alatt”
A nyárban az egyik leghangulatosabb esti időtöltés a szabadtéri mozi, amikor a csillagos ég alatt nézhetünk filmet szeretteinkkel, kezünkben egy finom limonádéval. A téli estékben pedig az a jó, hogy bekuporodhatunk egy meleg takaró alá kezünkben egy bögre finom gyömbérteával, és onnan nézhetjük kedvenc filmünket. Mi lenne, ha ötvöznénk a kettőt? A gyerekek biztosan odáig lesznek, ha – mintegy imitálva a nyári éjszakai égboltot – felhúzunk egy sátrat a nappali közepére, ahonnan nézhetik a kedvenc rajzfilmjüket? Ha még jobban szeretnénk visszaadni a nyári esték hangulatait, akár a karácsonyi fénysort is bevethetjük, hogy imitáljuk vele a ragyogó csillagokat.  
#4. Lufitenisz
Ki mondta, hogy le kell mondanunk a szabadtéri játékokról, amikor épp fogcsikorgató hideg van odakint? Lufival is lehet ám teniszezni, ráadásul kevesebb az esély, hogy a gyerekek így bármit is levernének a polcról.
 
#5. Készítsünk hófagyit
Minden gyerek imitálta már, hogy a hógolyó egy gombóc fagyi, de ki gondolta volna, hogy vannak, akik ezt vérkomolyan veszik. A hófagyi nem akármilyen csemege: friss, ropogós hóból készül és tényleg ehető. Meglepőnek és talán bizarrnak hangzik, de a Google-ben számos hófagyi receptet találhatunk, és állítólag isteni. Nézzük, mi kell a vaníliáshoz: 8-12 csésze friss, fehér, ropogós hó (lehetőleg a hegyekben, semmiképp sem a városban); 300 ml édesített sűrített tej, 1 teáskanál vanília, egy nagy tál, mérőedény, fakanál. Töltsük meg friss hóval a tálat, hintsük rá a vaníliát, öntsük fel a tej felével, majd miután jól elkevertük, adjuk hozzá a másik felét is. Kész is! Mondjuk számomra kérdéses, hogy nem olvad el a hó a kotyvasztás alatt, de állítólag a sűrített tej miatt van ez így. Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.