nyar
„Együtt egy gyerekbarátabb internetért!” – ma ünnepeljük a Biztonságos Internet Világnapját!
Február 5-én tarják a Biztonságos Internet Világnapját (Safer Internet Day, SID), melynek fő üzenete szerint mindannyiunk közös felelőssége, hogy a netet egy jobb hellyé tegyük magunk és egymás, de különösképp a gyerekek számára. 

„Együtt egy gyerekbarátabb internetért!” – ma ünnepeljük a Biztonságos Internet Világnapját!

Február 5-én tarják a Biztonságos Internet Világnapját (Safer Internet Day, SID) közel 140 országban, melynek fő üzenete szerint mindannyiunk közös felelőssége, hogy a netet egy jobb hellyé tegyük magunk és egymás, de különösképp a gyerekek számára. Az idei év kampányának szlogenje „Együtt egy jobb internetért”, amely arra hívja az embereket, hogy közösen gondolkodjanak a megoldásokon. A szülők, a tanárok és a pedagógusok ebben a tekintetben kulcsszerepet játszanak, mivel elsősorban az ő felelősségük felhívni gyermekeik figyelmét a digitális világ lehetőségeire és kockázataira. Az úgynevezett „cyber-higiéné” olyan szokások kialakítását jelenti, amelyek megvédik a net gyerekkorú felhasználóit a káros online hatásoktól.
 
Az internet rengeteg csodát tartogathat a gyerekek számára, és igenis használhatják jó dolgokra, például kutatásra az iskolai tananyaghoz, a tanárokkal vagy más gyerekekkel való kommunikációra, valamint interaktív játékokra. Az online hozzáférés azonban kockázattal is jár, mint például a nem megfelelő tartalom, az online bullying (vagyis a neten keresztül történő bántalmazás, szekálás) – történjen az a kortársak, vagy ami még rosszabb, idegen, rossz szándékú felhasználók révén. Utóbbiak azért is jelentenek nagy veszélyt, mert kortársnak adják ki magukat, könnyen a gyerekek bizalmába férkőznek, majd személyes adatokat, például címet vagy telefonszámot húznak ki a gyanútlan gyerekekből.
 
200 ezer erőszakos cselekményt lát a tévében egy gyerek 18 éves korára! Mit tegyünk a túl sok képernyőidővel?
 
Kisbaba korban persze még nem találkoznak közvetlenül a technológiával, legfeljebb csak a mi kezünkből, ezért az ismerkedést segíthetik a kifejezetten babák számára készült mobiltelefonok, laptopok. Később azonban már minden szülőnek tisztában kell lennie azzal, mit látnak és hallanak gyerekei a szerkentyűkön keresztül, kivel találkoznak, és mit oszthatnak meg magukról. Ezért létfontosságú, hogy beszélgessünk velük erről, figyeljük internetes tevékenységüket, és megtaláljuk a veszély elhárításának legjobb eszközeit.
 
 

 
Szülők tesztelték: Így csökkentsd a „képernyő-időt”
 
Erre figyelj óvodás korban
Az ovisokra három főbb biztonsági veszély is leselkedhet: a tartalmi, a kapcsolati és a viselkedési kockázat. A tartalmi kockázatok magukba foglalják azokat a netes tartalmakat, amelyek felboríthatják a gyerekek lelki egyensúlyát, undort vagy kényelmetlen érzéseket válthatnak ki belőlük, mint például a pornográfia, az állatokkal szembeni kegyetlenség képei, vagy az idősebbek számára készült programok. A kapcsolati kockázatok magukba foglalják a gyermek idegenekkel való kapcsolódását a neten, a viselkedési kockázatok pedig arra vonatkoznak, amikor egy gyerek úgy cselekszik, hogy azzal másoknak is árthat.
A szülő kulcsszerepet játszik abban, hogy a gyerek ne legyen kitéve ezeknek a kockázatoknak a neten. Itt van néhány praktikus ötlet ehhez:
  • Használjuk együtt a netet a gyerekünkkel, és legyünk tisztában azzal, mint csinál a gyerek online.
  • Hozzunk létre egy családi média-tervet: megtervezhetjük, hol legyen a házon belül „képernyőmentes” övezet, milyen szabályok legyenek érvényesek a nethasználatra, illetve annak idejére, illetve milyen applikációkkal, programokkal és játékokkal játszhatnak a gyerekek.
  • Használjunk olyan gyerekbarát keresőmotorokat, mint pl. a Kiddle, vagy olyan tartalomszolgáltatókat, mint pl. az ABC Kids, a YouTube Kids vagy a KIDOZ.
  • Ellenőrizzük, hogy a játékok, a weboldalak megfelelőek-e a gyerekek számára. Keressünk róluk véleményt a neten.
  • Állítsunk be egy könyvjelző mappát a gyerek kedvenc alkalmazásainak, webhelyeinkek, hogy könnyen megtalálhassa azokat, és ne kelljen böngésznie a neten.
  • Ellenőrizzük az adatvédelmi beállításokat, használjunk szülői felügyeletet, blokkoljuk az alkalmazáson belüli vásárolásokat, és tiltsuk le az egy kattintással megjelenő fizetési lehetőségeket, helymeghatározó szolgáltatásokat.
 
 
26 tipp a család „digitális detoxához” – nemcsak a képernyőmentes héten
 
 
 
 
Erre figyelj kisiskolás korban
Kisiskolás korban a gyerekek már sokkal több kockázatnak vannak kitéve a neten, és több érdeklődést is mutatnak a netes tartalmak iránt. A fentebb említett praktikus tippek mindegyikét bevethetjük ebben a korban is, ám ezek mellett különös figyelmet kell szentelnünk a bizalom kiépítésének, hiszen leginkább ez fogja megvédeni őket a rájuk leselkedő virtuális veszélyektől. A higgadt, nyitott beszélgetések az internethasználatról segíthetnek abban, hogy bízzanak bennük, ezért nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy megosztják velünk, ha olyan online tartalmakba, kapcsolatokba botlanak, amelyek aggasztják őket. Egyes vélemények szerint jobb tartózkodnunk azoktól a felügyeleti alkalmazásoktól, amelyek lehetővé teszik a szülők számára, hogy titokban felügyeljék a gyermek online tevékenységét. Ezek ugyanis azt üzenik a gyerekeknek, hogy nem bízunk bennük. Jobb, ha nyíltan beszélünk inkább a nethasználatunkról, és arra ösztönözzük őket, hogy hasonlóképp tegyenek. Ha mégis úgy döntünk, hogy figyelemmel kísérjük a gyerek internethasználatát, például áttekintjük a böngészési előzményeit, akkor jobb, ha erről őt is tájékoztatjuk.
 
„Drón-szülőség”,a kütyük által irányított nevelés - Senki sem kerülheti el teljesen, de vigyázzunk a mértékkel
 
Az internet és a kamaszok
Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, egyre bonyolultabbá válik online idejük figyelemmel kísérése. Okostelefonjaikat mindig maguknál hordják, és minden bizonnyal szükségük van – jogosan! – némi magánéletre. Ez teljesen egészséges és normális, mivel egyre függetlenebbé kell válniuk a szülőktől. Az internet biztonságos virtuális környezetet biztosíthat az újfajta szabadság felfedezéséhez, amennyiben hozunk némi óvintézkedést. Beszéljünk velük a webhelyekről, az alkalmazások használatáról és az online tapasztalatokról. Ahogy arról is, hogy milyen veszélyei lehetnek az idegenekkel való interakciónak a neten. Emlékeztessük őket arra is, hogy online felhasználóként nem biztos, hogy valaki az igazságot mondja magáról. Magyarázzuk el nekik, hogy a jelszavak megvédik őket az identitás-lopástól, ezért még legjobb barátaikkal se osszák meg soha ezeket az információkat.
 
 Mi van, ha legszívesebben csak a képernyő előtt ülne? - A digitális függőségről
 
További hasznos információkat gyermeked védelméről a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány honlapján olvashatsz!
 
 

 
Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.