Néhány ok, miért a szabadtéri játékok elengedhetetlenek a gyerekek testi és lelki jólétéhez!

2019 április 30 4 perc olvasás

Néhány ok, miért a szabadtéri játékok elengedhetetlenek a gyerekek testi és lelki jólétéhez!


Ha visszagondolunk legjobb, legmeghatározóbb gyerekkori emlékeinkre, azok bizonyára a természetben való játékhoz kötődnek – a nagy balatoni nyaralásokhoz, az őszi kirándulásokhoz, a kerti bunkerépítéshez, bújócskához, stb. Gyermekkori tapasztalataink alakítják felnőtt életünket, a pozitív emlékek jövőbeli érdeklődéseinket és szenvedélyeinket táplálják. Még az olyan rövidtávú tapasztalatok (mint például a játék a természetben) hatásai is hosszú távúak és meghatározók lehetnek.
 
A személyes növekedés és fejlődés a szabadtéri tevékenységek révén – különösen a természetben – gyakran elősegíti a természeti környezet megbecsülését. Például egy szabadtéri kaland segíthet abban, hogy már fiatal korban felismerjem, milyen fontos a pozitív kockázatvállalás az életemben. Valójában életünk számos választása és tapasztalata valamilyen módon összekapcsolható a gyerekkori kalandokkal. A kockázatvállalás megértése például bizalmat ad az életben akár ahhoz is, hogy karriert változtassunk, új országokba költözzünk, vagy extrém sportokba kezdjünk, stb.
 

 
Olvasd el ezt is: 6 szuper DIY ötlet a természetből
 
A természetes terek nélkül a gyerekek szabadtéri élménye gyakorlatilag aligha lenne megvalósítható. Ennek tudatosítása kezdete lehet a környezettudatosságnak, hiszen ez a fajta gondolkodás a természethez kötődő időből származik. Azonban a gyerekek sajnos ugyanilyen könnyen negatív élményeket is szerezhetnek a szabadban, ami sok félelemhez és fenntartásokhoz vezethet, így a természethez való kapcsolódás esélyei korlátozottak lesznek. Fontos ezért, hogy a gyerekeknek megkönnyítsük a szabadtéri tevékenységeket azáltal, hogy sok lehetőséget mutatunk a számukra, ezek ugyanis megnövelik majd a természetes környezet iránti lelkesedés. A gyerekek akkor lesznek motiváltak, ha a természetben eltöltött élmények szórakoztatóak!
 
Olvasd el ezt is: Zöld kalandozások: 7 tipp a papír játékos felhasználásához
 
A természet terápia
A természetben elöltött idő fizikai és érzelmi előnyökkel jár. A természetterápia egyre nagyobb figyelmet kap mint a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD), a stressz, a szorongás és a depresszió kezelésére szolgáló eszköz. Tanulmányok kimutatták, hogy a természetben töltött idő segíthet a memóriaproblémákban, a problémamegoldásban és a kreativitásban. A természet sokunk számára lehetővé teszi képességeink felfedezését, és ezáltal áttörő változások elérését az életben.
 
Műanyagmentes gyereknevelés? 6 tipp a műanyaghasználat mérséklésére
 
 
Ez a sok pozitív hatás természetesen nem fogja a gyerekeket arra ösztönözni, hogy szeressenek a természetben lenni. Ezt csak szórakoztató játékokkal, aktivitásokkal tudjuk elérni. Ennek biztosítása pedig a szülők, a tanárok felelőssége. A gyerekek ugyanis leginkább a körülöttük lévő emberek szokásait veszik alapul. Nincs könnyű dolgunk, hiszen a technológia népszerűsége, az éghajlat, a munkahelyi nyomás, a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak és a városi zöldterület csökkenése befolyásolja a szokásainkat. Épp ezért szülőként tudatos erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy soha nem feledkezzünk meg a szabadban töltött idő fontosságáról, illetve arról, hogy ez rutinszerű legyen a mindennapjainkban.
 

 
Játék-tippjeink a kalandra való felkészüléshez!
 
  • Bogyó és babóca erdei kirándulás társasjáték: Kalandozzatok az erdei úton Bogyóval és Babócával! A Bogyó és Babóca Erdei kirándulás társasjáték egy könnyen érthető és izgalmas társasjáték, ahol a gyerekek együtt játszhatnak a legfőbb szereplőkkel. Sün Soma, Gömbi és a Százlábú is feltűnik a játékban, és végül a játékosok Frici fagyizójában pihenhetnek a nagy kirándulás után.
  • World Alive Live Astro Pets víz alatti élővilág: Nevelj otthon, a saját szobádban igazi kissárkányokat! Az Astro Pets – Aqua Dragons készletébe olyan tojások kerültek, amelyek egy különleges küldetés keretein belül még az Űrt is megjárták. Töltsd fel a foszforeszkáló tárolót vízzel, engedd bele az apró tojásokat, a kis lények 2-3 napon belül életre kelnek.
  • Ars Una The Ghost Squadron kulacs: BPA FREE műanyag kulacs, mely illeszkedik új iskolatáska kollekciónkhoz. Iskolába, sportoláshoz és kiránduláshoz is használható. Űrtartalma: 500 ml.
 
A szabadtéri kaland izgalmas!
Egy 2010-es brit kutatás szerint a 6-12 éves gyerekek 85%-a vágyott több élményre a szabadban, és a szülők 85%-a mondta azt, hogy a kalandoknak a gyerekeik életének fontos részét kell képezniük. Ugyanakkor a kutatás arról is beszámolt, hogy a gyerekek 50%-a soha (!!!) nem vett részt semmilyen kalandos sporttevékenységben, a szülők 40%-a pedig azt nyilatkozta, hogy nincs elég pénzük és idejük arra, hogy részt vegyenek gyerekeik kalandtevékenységeiben. Ez az eredmény talán annak köszönhető, hogy a kalandot gyakran hatalmas vállalkozásként ábrázolják, ez viszont elérhetetlennek tűnik. Pedig ha belegondolunk, gyerekként a természetben zajló kalandjaink egyáltalán nem voltak extravagánsak és költségesek. A kempingezéseken túl a legtöbb szabadtéri élményük parkokhoz, kertekhez, erdőkhöz kötődik, ahol már egy szimpla bot megfelelő eszköznek bizonyult a kimeríthetetlen játékokhoz.
 
A kulcs: ne gondold túl!
Napjaink gyakran a menetrendek és határidők köré épülnek. Ennek eredményeképpen kihívást jelenthet a szülők számára, hogy kreatív ötleteik legyenek a szabadtéri játékra. A kulcs az, hogy ne gondoljuk túl, és használjuk a már meglévő erőforrásainkat. Csináljunk hétvégén egy kisebb túrát, piknikezzünk a szabadban, adjunk nagyítót a kezükbe, hogy felfedezhessék a kert élőlényeit, a virágokat és az apró rovarokat. Ösztönözzük a szabadtéri játékokat a saját gyerekkorunkról szóló történetekkel.
 
Vagy akár meríthettek más népek tradícióiból is: Játék határok nélkül – 4 szórakoztató játék a világ különféle tájairól


 
A gyerekek számára a szabadban eltöltött idő és a természethez való kapcsolódás sok szinten befektetés, amire érdemes áldozni. A környezetbarát életvitel és a környezettudatos választások egyre népszerűbbek a fiatal generáció körében. Ahhoz, hogy ez a jó gyakorlat folytatódjon, a gyerekeknek környezettudatos felnőttekre van szükségük.

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás