Játék az erdőből: 6 szuper DIY ötlet a természetből

2017 szeptember 28 3 perc olvasás

Játék az erdőből: 6 szuper DIY ötlet a természetből

Van élet a gesztenyefigurákon túl is. Minimális kézügyességgel igazi kis benti világokat alkothatunk közösen a kinti természetből.

Az ősz a lehető legjobb idő a kirándulásra, hiszen ilyenkor a természet szinte kínálja kincseit a gyerekeknek, amelyekből otthon aztán remek kreatív játékok készíthetők. Bejegyzésünkben x egyszerű és szórakoztató kézműves projektet mutatunk be, amelyek a természetben megtalálható alapanyagokból készülnek. Ha már te is unod a fogpiszkálóból és gesztenyéből összetákol Eszti Gesztit, és Makk Marcsit is lecserélnéd valami újra, próbáld ki ezeket az ötleteket:

#1. Szitakötők

Ezek a szitakötők engem a műlegyes horgász ismerősöm apró kis csalijaira emlékeztetnek: ő készített rengeteg miniatűr élőlényt gyöngyből, fából, mindenféle anyagból, és ezeket használta pisztrángfogásra. Ezeknek a szitakötőknek a szárnyait juharfából készült, propeller alakú magok alkotják, testük pedig piciny gallyakból áll. Mindössze csak össze kell ragasztanunk az elemeket, száradni hagyni őket, majd csillogó festékkel körbevonni a szárnyak szélét. A szemük üveggyöngyből készüljön.

#2. Tündérkert

Épp a hétvégén készítettem a képeken látható tündérkerteket, amelyek nemcsak gyerekjátéknak, de lakásdekornak is kiválóak. A hozzávalók egy részét akár a kirándulás során is összegyűjthetjük – az egyik barátnőm még a mohát is maga kapargatta le a fákról. Én ennél kényelmesebb vagyok, és kifejezetten erre a célra vettem meg bezacskózva a mohát, de olyan is volt, hogy koszorúról szedtem le. A lényeg, hogy rétegesen kell kialakítanunk a kertünket: az üveg aljára helyezzünk kavicsokat, amelyek majd elvezetik a vizet. Erre jöhet egy lyukas műanyag zacskó, arra pedig faszén, amely nem engedi, hogy kirohadjanak a növények a pangó víztől. Erre kerüljön a föld, amelybe kis vízigényű növényeket, például páfrányt ültessünk. Ha pozsgás növényeket választunk, akkor az üvegünk lehetőleg nyitott legyen. A hobbit házat úgy alakítottam ki, hogy egy kis cserépre ragasztottam rá az ajtót egy filcdarabbal, hogy „nyitható legyen” a ház, és bele tudjak tenni egy ledmécsest a cserépbe. Így esténként tényleg olyan, mintha tündérek laknák a házat. A cserép tetejét földdel és mohával fedtem be, így olyan, mintha egy domboldalban lenne a házikó. Hetente kétszer érdemes majd locsolnunk minikertünket – lehetőleg spriccerrel -, és ügyeljünk arra, hogy ne érje közvetlen napfény, mert attól a moha kiszárad és elveszti gyöngyőrű, mélyzöld színét.

 

#3. Tobozkakukk

Ezek a nagy szemű, idétlen madarak tobozból készültek. A kreatív boltokban is kapható szemeket először ragasszuk egy pomponra, majd úgy ragasszuk rá a tobozra. Ezután vágjunk ki egy háromszöget egy sárga/narancssárga habgumi lemezből vagy filcből, a lábakat pedig zseníliából készítsük el, és ragasszuk fel a tobozra.

#4. Úszó tutaj

A gyerekek keressenek apró gallyakat a kertben, erdőben, közeli parkban. Fűrésszel vágjuk ugyanolyan hosszúságúra a gallyakat, majd zsinórral kössük össze a végüket mindkét oldalon. Egy gallyat felállítva csatlakoztassunk árbóc gyanánt a tutajhoz, és készítsünk rá vitorlát színes filcből úgy, hogy félbehajtjuk, egy lyukat vágunk a közepébe és rácsúsztatjuk az árbóc rúdjára.

#5. Miniterrárium

Itt nemcsak a kézügyességünket fejleszthetjük, de a terrárium elkészítése egyfajta tudományos projektként is szolgálhat azoknak, akik nem félnek úgy a rovaroktól, mint én. Mossunk ki egy műanyag palackot, hagyjuk megszáradni. Rajzoljunk egy téglalapot az egyik oldalára, majd vágjuk ki egy sniccerrel. Vágjunk le a téglalappal azonos méretű dróthálót (barkácsboltokban kapható), mert azzal fogjuk majd borítani a kis ablakot. Egyelőre ne rögzítsük fel, csak hagyjuk, hogy a gyerek a lyukon keresztül megtöltse az üveget földdel, ággal, kavicsokkal, és egyéb tárgyakkal. Ragasztóval rögzítsük a dróthálót. A bogarak a palack száján tudnak majd bevándorolni új lakhelyükre.

#6. Kavicsgombák

Akár az elkészített tündérkertünket, de cserepes növényeinket is dekorálhatjuk a kavicsgombákkal. Keressünk kavicsokat, és válasszunk lehetőleg lapos „kacsaköveket”, amelyek majd a gomba kalapját adják. Fessük be őket piros temperával, a pöttyöket és a szárakat pedig fehérrel. Az alsó- és felső részt univerzális erősragasztóval ragasszuk össze.

Parents.com cikke alapján

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

programötletek télen
Téli programajánló családoknak

2023 január 30 3 perc olvasás

farsangi kiegészítők
Egyszerű tippek és kiegészítők a farsangi jelmezek mellé

2023 január 25 2 perc olvasás

Baba-Mama termékek
Már a Játékszigetben is válogathatsz a baba-mama termékek között!

2023 január 24 3 perc olvasás