Művészet a szabadban: 5 tipp, hogyan használjuk ki kreatívan a kertben töltött időt

2019 május 07 3 perc olvasás

Művészet a szabadban: 5 tipp, hogyan használjuk ki kreatívan a kertben töltött időt

Ahogy a gyerekdalban már megénekelték: májusban csudaszép az idő. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek a szabadban is megéljék a játék örömét és a kreativitást, valamint egy kis művészettörténetet is tanuljanak. Merítsetek ötleteket az alábbi művészeti projektekből. Vigyázat! A maszatolódás, összefestékeződés, bepiszkolódás garantált! De a jókedv is!
 
Olvad el ezt is! Játék az erdőből: 6 szuper DIY ötlet a természetből
 
 
POP art
Az expresszionizmus stílusa Amerikában virágzott az 1940-es években, és az érzelmek művészi közvetítőjeként szolgált. Az olyan művészek, mint Jackson Pollock, vagy Franz Kline energiával és látszólagos véletlenszerűséggel festették le gondolataikat és érzelmeiket a vászonra. Saját expresszionista műalkotásunkhoz szükségünk lesz egy rongyra, egy üres vászonra, nem toxikus kézműves festékekre, műanyag poharakra, léggömbökre, műanyag villára. Öltöztessük a gyerekeket védőszemüvegbe és régi, elhasznált „játszó” ruhákba, , a padlót és a füvet is védjük rongyokkal Enyhén oldjuk meg a festéket vízzel egy műanyag poharakban. Ezután fújjuk fel a léggömböket. Fecskendők segítségével szívjuk fel a festékes vizet, és töltsük a ballonokba, majd töltsük ki levegővel a lufi többi részét, kötözzük meg a nyakát. Egy kis darab festőszalag segítségével rögzítsük a lufikat a vászonhoz. Most jön a lényeg! A kis festőművészeknek most kell villával kiszúrniuk a lufikat. Miután ez megtörtént, távolítsuk el a szalagot, és a léggömbök darabkáit. Kész is a mű! Plusz tipp: ha színkódoljuk a lufikat, tudni fogjuk, melyikben milyen szín van.

 ForrásOlvasd el ezt is: Zöld kalandozások: 7 tipp a papír játékos felhasználásához
 
Medencés festés
Gondoltad volna, hogy a felfújható gumimedence is lehet rögtönzött művészeti labor? A gyerekek különböző méretű, textúrájú golyókkal kísérletezhetnek, és festhetnek csodaszép alkotásokat. Ehhez szalagozzunk fel egy darab fehér papírt a medence aljára. Merítsünk egy labdát egy mosható tempera-festékkel teli tálba. A művészek tartsák a medence szélét, majd mozgassák, hogy a golyó ide oda guruljon. Tegyünk a medencébe még több, különböző színekbe mártott és különféle textúrájú golyót, pompont. Mikor úgy látjuk, kész a műalkotás, hagyjuk megszáradni a papírt, a medence alját pedig mossuk ki. A gyerekek festményeit kollázs projektekhez vagy csomagolásként is használhatjuk.

Forrás

Olvasd el ezt is: Viszlát tél! 4 tavaszváró aktivitás gyerekeknek
 
Megakollázs
Miután a gyerekek elkészítették a színes alkotásokat a gumimedencesegítségével, készíthetnek belőle kollázst is úgy, hogy széttépkedik a papírt, majd alakzatokban felragasztják egy nagyobb vászonra, papírlapra. Ehhez keverjünk össze ½ csésze kézműves ragasztót és ¼ rész vizet. Rajzoljunk egy nagyobb, egyszerű alakzatot a papírra, majd ecsettel vigyük fel rá a ragasztót. Kezdődhet a papír fecnik ragasztása. Annyit ragasszunk rá, hogy teljesen lefedjék az alakzatot. Látványos, ha ruhaszárító kötélen szárítjuk meg a műveket. Plusz tipp: érdemes szélmentes napot választanunk a projekthez, kivéve, ha azt akarjuk, hogy az egész környék tele legyen fecnivel.

 Forrás

Olvasd el ezt is: Néhány tipp, hogyan legyünk hulladékmentes család!
 
Lecsöpögtetett cserepek
Ezek a színes cserepek remek ajándékok lehetnek a barátoknak, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni őket. Az agyag cserepek alsó nyílását (amely locsolásból származó felesleges víz elvezetésére, vagy felszívására szolgál) ragasszuk le szigetelő szalaggal. Helyezzük a cserepeket fejjel lefelé. A gyerekek csepegtessenek felülről különböző színű akrilfestéket, míg szépen be nem borítja a cserép oldalát. Miután a cserepek teljesen megszáradtak (legalább 24 óra), távolítsuk el a szalagot. A még jobb eredmény érdekében a cserepek belsejét is fessük le. Az akrilfesték azért jó, mert élénk és vízálló, így ha virág kerül a cserépbe, öntözés közben sem fog elmaszatolódni a festék. Az akrilfesték kiválóan alkalmas cipők és ruhák festésére is, de nem mosható.
 

 Forrás
Spatula loccsantás
 
Vágjunk konyhai szivacsokat kis darabokra. Szórjuk szét őket egy poszterlapra, amelyet egy darab ruhára vagy a talajra fektetünk. Különböző színű temperafestéket nyomjunk a szivacsokra, és minden gyerek kezébe adjunk egy spatulát vagy egy légycsapót. A kis művészeknek ezzel kell püfölniük a szivacsdarabkákat, hogy azok különféle színeket eresszenek a papírra.

 Forrás
Te melyiket fogod kipróbálni?
 
Forrás: Parents.com
 

Blog témájú írások

őszi szünet programok
Programtippek az őszi szünetre

2021 október 21 3 perc olvasás

Halloween buli tippek
Halloween a házban!!!

2021 október 21 3 perc olvasás

őszi program tippek
Mit csináljunk ovi és bölcsi után a szürke őszi napokon?

2021 október 21 3 perc olvasás