nyar
Viszlát tél! 4 tavaszváró aktivitás gyerekeknek
A tavasz örömére összegyűjtöttünk néhány tavaszi játékot, DIY ötletet és aktivitást, amivel az elkövetkező hetekben megidézhetitek a tavaszt akkor is, ha az időjárás néha még a zordabbik arcát mutatja!

Viszlát tél! 4 tavaszváró aktivitás gyerekeknek

Bevallom őszintén, amikor február elején átgondoltam, milyen blogbejegyzéseket írjak, és eszembe jutott ez az ötlet, alig vártam, hogy végre sor kerüljön a megírására. Számomra szinte nagyobb ünnep a tavaszra készülődni, mint a karácsonyra, illatos virágokkal díszíteni a lakást,  várni, hogy az erkélyen a tavaly elültetett hóvirág és tulipán kidugja a fejét a földből, lemenni a vidéki házunkba elkezdeni a kerti munkálatokat, hallgatni a madarak egyre erősödő énekét.
 
Ezért most Benneteket is egy kis készülődésre hívlak! Ezekkel a játékos aktivitással együtt készülődhettek erre a csodás évszakra, ráadásként a gyerekek sokat tanulhatnak a természet törvényeiről is!
 
#1. Virágoskert nagyító alatt
Már rengeteg csodálatos tavaszi virág kapható a piacon, amelyeket érdemes közelebbről is megismerniük a kicsiknek. Ez egy nagyon könnyen kivitelezhető tavaszi játék, nem kell más hozzá, csak különféle virágok, nagyító, és pár színes ceruza. Miután a gyerekek nagyítóval jó alaposan megvizsgálták a növényeket, színes ceruzával lerajzolhatják őket egy papírra. A kisebbek a színeket is megtanulhatják a játék által. Virágokkal akár memóriajátékot is játszhatunk, vagy megismerkedhetünk illatos virág tündérekkel is.
 
#2. A víz útja a levélen keresztül
Egy tudományos kísérlet a gyerekek számára. Használjunk ételfestékes vizet, hogy meg tudjuk figyelni a folyadék útját a levélben. Menjünk ki a természetbe, és gyűjtsünk különböző fajtájú leveleket, majd helyezzük őket egy pohár vízbe. Adjunk piros ételfestéket a vízhez, hogy jól nyomon követhető legyen a folyamat. Nézzük meg közelebbről a levelet minden egyes nap. Mi történik? A harmadik napon a piros festék egészen elszínezi majd a levelek erezeteit. Az elszíneződött leveleket aztán művészeti projektekhez is felhasználhatjuk.
 
#3. Homokrajzok
A Kis Buddha című filmben van egy kedvenc jelenetem, amikor a szerzetesek gyönyörű, részletesen kidolgozott mandalát készítenek színes homokból, majd mikor kész lesz, az egészet egy suhintással elsöprik, rámutatva arra, hogy minden mulandó ebben a világban. Persze nem kell ilyen filozofikus értelmet adni a gyerekek homokrajzainak, hiszen a rajzolás nagyon egyszerű és nagyszerű szórakozás. A recept könnyű: színezzünk meg finom homokot, töltsük bele különféle tubusokba (pl. kiürült majonézes tubusba), és már kezdődhet is a móka. Arra kell csupán ügyelnünk, hogy a tubus szája elég széles legyen ahhoz, hogy kiperegjenek belőle a homokszemek. Az alkotásokat lehetőleg aszfaltra készítsék a gyerekek, hogy ne kelljen utánuk sokat sepergetni.
 
#4. Montessori-féle szivárvány készítés
Tavasszal nemcsak a költöző madarak térnek vissza, de a szivárványok is – különösen április szeszélyes időjárásának köszönhetően. Ha még sincs hozzá szerencsénk, készíthetünk otthonit is. Nem kell más hozzá, csak egy nagy fehér gyapjúfonal, húsvéti tojásfesték, ecet, víz, műanyag csomagolás, egy nagy jénai üvegedény és mikrohullámú sütő. Először keverjünk össze egy pohár ecetet egy pohár vízzel, öntsük rá a fonálra, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután 1:1 rész vízzel és ecettel teli kis poharakba töltsük a különböző színű ételfestéket. Most következik a szivárvány-színezés. A legjobb, ha egy fecskendőt használunk ehhez, amibe felszívhatjuk a festéket. Miután az egész gyapjúköteg szivárvány színben pomázik, tegyük egy jénaiba, és borítsuk le műanyag folpakkal, majd helyezzük a mikróba 3 percre. Ezután hagyjuk 5 percig hűlni, és tegyük újra vissza a sütőbe 5 percre. Akasszuk fel valahová a fonalat, hogy megszáradjon, és ámuljunk a színek varázsán. Miután megszáradt a home made szivárványunk, akár egy gombóccá is összegyúrhatjuk. A gyerekek imádni fogják! 

 
 
A Buggyandbuddy cikke nyomán