nyar
Nőnap: 4+1 tipp, hogyan nevelj boldog és magabiztos lányt!

Nőnap: 4+1 tipp, hogyan nevelj boldog és magabiztos lányt!

Míg a lányok iskolai teljesítménye nagymértékben emelkedett, sőt akár a fiúkét is felülmúlja, addig sajnos a stressz, a szorongás és a depresszió aránya is nőtt a körükben. Egy vizsgálat szerint a lányok körében háromszor nagyobb a lehangolt, depressziós epizódok száma, mint a fiúk körében. Más szóval, míg a lányok minden megtesznek, ami csak tőlük telik, addig nem élvezik mindezt. Ez a jóléti szakadék az, amire mind a szülőknek, mind a tanároknak összpontosítania kell annak érdekében, hogy minél boldogabbak és magabiztosabbak legyenek a lányok is. A határtalan lehetőségek mellett nagyon fontos, hogy a lányok készen álljanak minden olyan kihívásra, amelyet az élet tartogat a számukra.
 
De hogyan biztosíthatjuk ezt szülőként?
 
#1. Mindenekelőtt ismerjük meg, mennyi ráhatásunk van a lányunkra
A szülők, különösen az anyák erőteljes hatással vannak a gyerekekre. Még azok a tizenévesek is, akikről azt feltételezzük, hogy könnyen engednek a kortársaik nyomásának, azt vallják, hogy anyukájuk számít a leginkább: 63%-uk állítja, hogy a példaképe az anyukájuk, és 48%-uk az anyukájához fordul támogatásért, ha problémája van – derült ki egy felmérésből, melyben 1100, 13 és 18 év közötti lányt kérdeztek meg. A lányok csupán 15%-a keresi a barátai támogatását. A fiatalabb lányok pedig még jobban támaszkodnak az anyukájukra; hiába fontos számukra a kortárs közösség, az anyjuk marad a biztonságos menedék. Kutatások azt is megállapították, hogy az anyák cselekedetei a lányuk előtt nagyban befolyásolják a gyermek viselkedését, illetve, hogy vannak olyan módszerek, amelyekkel egészséges önképet közvetíthetünk a számukra.
Az egyik ilyen az, ahogyan a többi emberrel viselkedünk, ahogy róluk beszélünk. Sosem az a lényeg, mit mondunk, hanem az, ahogyan mondjuk. És ez a véleményalkotásunknál is számít: nőként gyakran kaphatjuk magunkat azon, hogy úgy kezdünk egy mondatot, mint például „nem vagyok benne biztos, hogy helyes-e, de…”. A szakértők szerint beszéljünk meggyőződéssel, és ösztönözzük a lányainkat arra, hogy tegyék ugyanezt. Ám nemcsak a véleményalkotás terén, de az egészséges testkép kialakítsa szempontjából is nagyon fontos az anyai minta – kutatások azt mutatják, hogy az, ahogyan a lányok éreznek saját megjelenésükkel kapcsolatban, nagyban függ attól, ahogyan az édesanya tekint magára. Egy nemrégiben készült felmérésben a 7 évnél fiatalabb lányok arról számoltak be, hogy utánozzák anyukájuk viselkedését, például behúzzák a hasukat vagy kövérnek hívják magukat. A forgatókönyv átírásának tehát az a legjobb módja, ha szülőként más példát mutatunk, mondjuk elmegyünk futni, táncolunk a nappaliban – arra tanítjuk, hogy szeresse a testét.
 

 
 
Ezt is olvasd el: Viszlát kék és rózsaszín! Nincs többé lányos és fiús játék?
 
#2. Segíts abban, hogy egyedülállónak érezze magát
Az általános és a középiskola között a lányok önbecsülése 3,5-szer többet csökkent, mint a fiúké – állapította meg az American Association of University Women nevű szervezet, melynek feladata a nők és családjaik életének javítása. Mi erre az ellenszer? Ösztönözzük a lányaink identitását, hogy az biztos alappá válhasson, mikor belép a serdülőkorba. Ekkor kezdik a lányok valóban megérteni szüleiktől elkülönülő identitásukat, így különböző típusú mintákat próbálnak ki, például ők lesznek az osztály bohócai, nagymenői, stb. De ha már van egy erős önérzetük, akkor sokkal könnyebb lesz a serdülőkori viharok között eltájékozódniuk. Legyünk kíváncsiak arra, mi érdekli a lányunkat, és ha megvan ez a terület, támogassuk, amennyire csak lehetséges. Akkor is tegyünk így, ha ez az érdeklődési kör teljesen újszerű a családban.
 
 

#3. Dicsérjük a tökéletlenséget
A lányunk önbizalmának egyik legjobb támogatási eszköze, ha hagyjuk, hogy magától szedje össze a bátorságát. A lányok könnyen válhatnak perfekcionistává, hiszen a „jó lány” viselkedést dicsérik, elismerik, így gyorsan megtanulják, hogy hibázni nem szabad, sosem lehet igazán elég jónak lenni. Szülőként hajlamosak vagyunk arra, hogy a gyerekek életét túlságosan is egyszerűvé tegyük, mert nem akarjuk, hogy kudarc érje őket. Így viszont nem tanulnak meg keményen és kitartóan dolgozni, megküzdeni a dolgokért. Beszéljünk gyakran a saját hibáinkról, még akkor is, ha ezek apró dolgok. A próba és a hibák útján történő tanulás bizalmat teremt. Süssünk együtt, kísérletezzünk új ételekkel, menjünk el együtt valami kihívást jelentő sportfoglalkozásra, és nevessük a bakijainkon!
 

 
Ezt olvastad már? Együtt főzés, okosabb gyerek?
 
#4. Szociális bizalom
Egy kutatás azt mutatja, hogy a gyerekek és serdülők fele, illetve közülük is aránytalanul sok lány tapasztal „relációs agressziót”, vagyis azt a jelenséget, amikor a gyerekek szándékosan kizárják a másikat a játékból, vagy arra kényszerítenek egyeseket, hogy maguktól távozzanak a közösségből. A konfliktus persze elkerülhetetlen a gyerekek életében. Ezért meg kell tanítanunk a lányuknak ezt kezelni. Ennek első számú módja, ha megmutatjuk neki, hogy teljesen rendben van az érzelmek teljes skálájának megélése. Mivel a lányok gyakran rengeteg érzést mutatnak ki, tévesen azt a feltételezést vonhatjuk le ebből, hogy érzelmileg intelligensek. Pedig a lányok nagyon korán megtanulják, hogy mások érzései fontosabbak, és úgy gondolják, hogy a boldogság elfogadható érzés, minden más, „rossz” érzés, mint amilyen a féltékenység, a harag vagy a bizonytalanság, pedig száműzendő. Az anyukáknak meg kell tanítaniuk a lányuknak, hogy a düh vagy az idegesség egy jel, ami arról üzen, hogy valami nincs rendben. Tudjunk beszélni azokról a dolgokról, amik feldühítettek. Keressük az érzelmi nyelv lehetőségeinek megteremtését. Amikor lányunk könyvet olvas, vagy babákkal, plüssökkel játszik, kérdezzük meg tőle, „miért érezhet így X?”, vagy „szerinted mire lenne szüksége Y-nak?”.

 
+1 tipp: Közös anya-lánya tevékenységek, amelyeket imádunk

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.