nyar
Kedves gyermeket nevelsz? A Harvard pszichológusa szerint ez az 5 mód segíthet!
Azok a gyerekek, akik kedvesek, és jót tesznek másokkal, boldogabbak, elégedettebbek, egészségesebbek, könnyebben küzdenek meg a negatív dolgokkal, ráadásul szokásukká válik a jócselekedet.

Kedves gyermeket nevelsz? A Harvard pszichológusa szerint ez az 5 mód segíthet!

Nem is olyan régen már írtunk arról, hogy mennyire fontos a hála szerepe a gyerekek életében, ahogy az empátiára való nevelés is elsődleges szülői feladat. Richard Weissbourd, a Harvard egyik pszichológusának küldetése, hogy segítsen a gyerekeknek kedvesnek maradni, és ennek érdekében egy projektet is létrehozott.
 
Bár elsőre azt gondolnánk, hogy minden szülő alapvetően is erre tanítja a gyermekét, a projektcsoport által kiadott tanulmány szerint ez nem így van. A tanulmányban résztvevő fiatalok 80%-a azt mondta, hogy a szüleik sokkal jobban aggódtak a teljesítményükért vagy a boldogságukért, mintsem azért, vajon a gyerekeik törődnek-e másokkal. A megkérdezettek többnyire egyetértettek annak az állításnak az érvényességével, hogy „a szüleim büszkébbek rám, ha jó osztályzatokat hozok haza, mint ha egy közösség (osztály vagy iskola) tagjaként másokkal törődöm.”
 
A kedvesség néhány előnye
  • Azok a gyerekek, akik jót cselekszenek, és ennek tudatában vannak, motiváltak lesznek arra, hogy egyre több jót tegyenek másokkal.
  • Azok a gyerekek, akik másokkal jót tesznek, aktiválják a jutalmazási központjukat. Ezért sokkal boldogabbak, elégedettebbek és hálásabbak.
  • Amikor a gyereknek nehéz napjuk van, és mi arra tanítjuk őket, hogy több kellemes élmény szükséges ahhoz, hogy kompenzáljuk velük egy negatívat, akkor könnyen tesznek kedves cselekedeteket, hogy jobban érezzék magukat.
  • Amikor a gyerekek másokkal jót tesznek, kimutathatóan javul az általános fizikai egészségük is. A tudomány azt sugallja, hogy a gyerekek jobban reagálhatnak például a balesetekre, egészségügyi problémákra is.
 

 
Weissbourd az eredményeket tekintve megfogalmazott néhány ajánlást arról, hogyan kell a gyerekeket nevelni annak érdekében, hogy gondoskodó, tiszteletteljes és felelős felnőtté váljanak. Mint mondja, „a gyerekek nem egyszerűen jók vagy rosszak, és soha nem szabad lemondanunk róluk. Olyan felnőttekre van szükségük, akik segítenek nekik abban, hogy gyerekkoruk minden szakaszában gondoskodó, tiszteletteljes és felelős emberek legyenek.”.
 
Ez az 5 stratégia segíthet ebben:
 
#1. Mások is élvezzenek prioritást
A szülők általában a saját gyerekeik boldogságát és eredményeit teszik az első helyre, ami persze természetes. De a gyerekeknek azt is meg kell tanulniuk, hogy mások szükségletei is számítanak, mindegy, hogy ez egy csapatjátékban történik, vagy egy barátért való kiállásban.
Hogyan tegyük ezt meg? A gyerekeknek a szülőktől kell hallaniuk, hogy a másokról való gondoskodás kiemelt fontosságú. Például mielőtt a gyerekek kilépnének egy sportcsapatból, zenekarból vagy egy barátságból, meg kell kérnünk őket arra, hogy fontolják meg a velük szembeni kötelezettségüket, és bátorítsuk őket arra, hogy a kilépés előtt oldják meg a problémáikat.
 
#2. Adjunk lehetőséget nekik arra, hogy gondoskodjanak másokról, és gyakorolják a hálát
Jó emberré válni soha nem késő, de ez gyakorlás nélkül nem megy. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik kifejezik a hálájukat, sokkal segítőkészebbek, nagylelkűbbek, könyörületesebbek mások iránt, sőt nagyobb valószínűséggel boldogabbak és egészségesebbek.
Hogyan tegyük ezt meg? A gondoskodás megtanulása olyan, mint mikor egy hangszeren tanulunk játszani, vagyis fontos a napi rutin kialakítása – például egy másik gyereknek segíteni a tanulásban, segíteni a rendrakásban, stb.
 

Olvasd el bejegyzésünket: Gyerek és házimunka? – 6 tipp, hogyan vond be játékosan a ház körüli feladatokba

 

 
#3. Bővítsük ki a szűkebb kört
Szinte minden gyerek gondoskodik valamilyen módon a szűkebb környezetéről, ám kihívás lehet nekik megtanulni, hogy törődjenek másokkal is e körön kívül.
Hogyan tegyük ezt meg? Győződjünk meg róla, hogy a gyerekek barátságosak a mindennapi életükben másokkal is, pl. buszvezető, pincérnő. Ösztönözzük őket arra, hogy törődjenek a sebezhető emberekkel. Osszuk meg velük, mi történik más országokban, milyen nehézségekkel kell szembenézniük az ott élő embereknek.
A Játékszigetnél kiemelten fontosnak tartjuk, hogy megtanítsuk gyermekeinknek, hogy adni jó. 
Ezért novembertől Lilu is csatlakozik a Játéksziget nagyszabású jótékonysági kezdeményezéséhez, melynek keretében minden hónapban ellátogat egy gyermekotthonba vagy egy mélyszegénységben élő családhoz, ahol megajándékoz egy kisgyermeket. Lilu látogatásairól készült kisfilmeken keresztül a Játéksziget arra szeretné felhívni a gyerekek és a szülők figyelmét, hogy ami számukra már értéktelenné vált, az mekkora érték lehet a szegény sorsú gyerekek számára. A Játéksziget arra ösztönzi a szülőket, hogy vonják be gyerekeiket a játékok adományozásába, hiszen ezzel megtanítják nekik a jótékonykodás fontosságát, illetve a gyerekek is aktívan részesülhetnek az érzésből: adni jó.
Az összefogáshoz Te is kellesz:  A Játéksziget segít új gazdát keresni a gyerekek megunt, megkímélt állapotú játékainak. Hozd be használt, jó állapotban lévő játékaidat a Játéksziget üzletekbe, hogy azokkal mosolyt varázsolhassunk a játék nélkül felnövő kisgyermekek arcára. Egy zacskónyi játékért cserébe 500 Ft értékű kupont ajándékozunk, melyet levásárolhatsz a Játéksziget boltok bármelyikében. Tanítsuk meg gyermekeinknek az adományozás fontosságát, tegyük lehetővé, hogy a játékok egy arra méltó ügyet támogassanak, és ezzel újra értékké váljanak a gyermekek életében!

#4. Legyünk erős szerepmodellek és mentorok
Az etikai értékeket a gyerekek természetesen a szülőktől, felnőttektől tanulják el elsősorban, ezért nem mindegy, mi hogyan állunk a dologhoz. Emiatt nekünk is őszintén gyakorolnunk kell a kedvességet. Nem kell tökéletesnek lennünk egyáltalán, inkább az a fontos, hogy a gyerekeink előtt is elismerjük a hibáinkat. Emellett fontos, hogy mi magunk is becsüljük gyermekünk gondolatait, világnézetét.
Hogyan tegyük ezt meg? Egy hónapban egyszer mi magunk is végezzünk karitatív tevékenységet, lehetőleg a gyerekekkel közösen. Beszéljünk etikai dilemmákról a gyerekekkel, vitassuk meg egymással nézeteinket.
 
#5. Segítsünk neki a destruktív érzések kezelésében
Meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy a negatív érzések is rendben vannak, ám nem mindegy, hogyan kezelik ezeket. A gyerekeknek azt kell megtanulniuk, hogyan tudják produktív módon felhasználni a negatív érzéseket.
Hogyan tegyük ezt meg? Ennek rengeteg módja lehet, ami egy külön cikket érdemelne, de az egyik lehetőség, ha megkérjük őt arra, hogy álljon meg egy pillanatra, vegyen egy mély levegőt, fújja ki, és számoljon el ötig. Ha sokat gyakoroltuk, egy idő után magától is képes lesz megnyugtatni magát, és csak azután kifejezni az érzéseit higgadtan, tiszta fejjel.
 
A The Washington Post cikke nyomán,
Bánosi Eszter
 
 
 

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.