nyar
RENDSZERES HÁLA, BOLDOGABB GYEREK: 8 TIPP A HÁLA GYAKORLÁSÁRA

RENDSZERES HÁLA, BOLDOGABB GYEREK: 8 TIPP A HÁLA GYAKORLÁSÁRA

Kutatások szerint a hálára képes gyerekek optimistábbak, elégedettebbek iskolájukkal, jobb tanulmányi eredményekkel rendelkeznek, sokkal jobb kapcsolatokat építenek ki a környezetükkel, kevésbé irigyek és rosszkedvűek. 

Az utóbbi években úgy tapasztalom, hogy egyre nagyobb fókusz helyeződik a hála kifejezésének fontosságára, és milyen jó is ez. Cikkek sokasága jelenik meg azzal kapcsolatban, mennyire megváltoztatja a szemléletmódunkat és az életünket, ha a hiányok helyett arra összpontosítunk, amink van. Egy időben magam is minden nap felírtam, miért vagyok aznap hálás (aztán lustaságból sajnos ez nem vált szokásommá), de ennek ellenére próbálom legalább gondolatban végigvenni, mi az, aminek örülhetek – legyen ez egy külső dolog, vagy egy belső, lelki vonatkozású érdem, személyiségbeli mérföldkő.

Ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy a felnőttek jólétében és sikerében a hála nagy szerepet játszik, sőt vannak olyan felmérések is már, melyek a hála gyerekek életében betöltött szerepével foglalkoznak. Először két pszichológus, Nansook Park és Christopher Peterson elemezték, hogyan írják le a szülők gyermekeik jellemét, és azt találták, hogy a hálának van a legerősebb kapcsolata az élettel való megelégedéssel. Az utóbbi években két hosszú távú tanulmány is kimutatta, miért hasznos a hála – különösen a fiatalok számára. Az egyik kutatás a hálát kapcsolatba hozta a nagyobb szociális támogatással és a stressz, illetve a depresszió elleni védelemmel. Egy másik tanulmány pedig arra jutott, hogy azok az emberek, akik segélyt kaptak, sokkal hálásabbak voltak, amikor úgy érezték, hogy jótevőik az adományozás mellett értékelik és megértik őket, és ez előrevetítette a köztük lévő jó emberi kapcsolatok kialakulását is.

A hálás fiatal serdülők (11-13 évesek), összehasonlítva kevésbé hálás társaikkal, boldogabbak és optimistábbak, jobb szociális támogatás kapnak, elégedettebbek iskolájukkal, családjukkal, közösségeikkel, barátaikkal és magukkal, és több érzelmi támogatást nyújtanak másoknak is – derült ki szintén egy tanulmányból. A hálás tizenévesek (14-19) elégedettebbek az életükkel, szeretnék jobbá tenni közösségeiket, jobb iskolai eredményeket hozni, sőt az is bebizonyosodott, hogy ezek a kamaszok kevésbé hajlamosak az irigységre és a depresszióra.

Sőt a hála az agyunkra is pozitív hatással van! A kutatók azt találták, hogy azoknak az agya, akik egy 3 hónapos pszichoterápiás ülés alkalmával mindig hálalevelet írtak, egészen másképp dolgozta fel az információkat. Sőt azok, akik egy kisebb összeget egy nemes ügyre fordítottak, nagyobb érzékenységet mutattak a mediális prefrontális agykérgükben, amely a tanulásért és a döntéshozatalért felelős. Az is kiderült, hogy minél többet adunk hálát, annál érzékenyebbek leszünk a hála iránt. Magam is azt tapasztaltam, hogy bár az elején még döcögősen ment annak megtalálása, miért lehetek hálás, egy-két hét múlva már automatikusan „elém vetítette” az agyam életem pozitív vonatkozásait.

Ennek ismeretében felvetődhet a kérdés: Hogyan támogathatjuk gyerekeinket abban, hogy képesek legyenek hálát érezni. A Hálás gyermeket nevelni c. könyv(amit sajnos magyar fordításban nem találtam) tudományosan megalapozott stratégiákat tartalmaz a gyerekek hálaadásának ösztönzésére. Ebből most kiválasztottunk néhány fontos tippet, amit akár már mától megfogadhatsz, és az otthoni hálagyakorlás részévé tehetsz!

#1. Modellezd le és tanítsd meg a hálát

A gyerekeink olyanok akarnak lenni, mint mi. Ha tehát mi magunk is képesek vagyunk kifejezni a hálánkat szavakkal, cselekedeteinkkel vagy apróbb jutalmak révén, akkor ez segíteni fog abban, hogy a gyerek is eltanulja tőlünk ezt a szokást.

JÁTÉKSZIGET TIPP - LEPD MEG! A meglepetések segítenek abban, hogy a gyerek megtanuljon ajándékként és nem pedig jogosultságként tekinteni a dolgokra. A túl sok választási lehetőség boldogtalansághoz vezet, hiszen mindig azon fog gondolkodni, van-e esetleg még ennél is jobb dolog, amit megkaphatna. Ezért ésszerűen, tudatosan lepjük meg őt apróságokkal, melyeknek nem feltétlenül kell tárgyi dolgoknak lenniük, az élmények is legalább annyit jelenthetnek, ha nem többet.

A MEGLEPETÉSEK EREJÉRŐL MÁR ÍRTUNK! KATT IDE ÉS OLVASD EL: A MEGLEPETÉSEK EREJE: PICI MEGLEPETÉS, ÉLETRE SZÓLÓ ÉLMÉNY

#2. Tölts időt a gyerekeddel, és légy igazán jelen

A szeretet kifejezésének másik jó módja az IDŐ. A gyerekek, sőt még a serdülők is imádnak időt tölteni a szüleikkel, még ha utóbbiak nem is juttatják ezt kifejezésünkre. A figyelem segíti az empátiát fenntartani a gyerek felé, ami az egyik legfontosabb összetevője a hálának.

JÁTÉKSZIGET TIPP – KÉSZÍTSETEK HÁLABEFŐTTET! Nem kell más hozzá, csak egy befőtt, amit akár ki is dekorálhattok, és sok-sok színes papír fecni, amelyekre minden nap írjátok fel, miért vagytok aznap hálásak. Dobáljátok be a befőttbe, majd egy bizonyos idő elteltével ürítsétek ki a befőtt tartalmát, és gondoljátok át együtt az elmúlt időszakot. Érdemes akár újévre időzíteni ezt a játékot, és egy évig írni bele a cetliket.

#3. Támogasd céljainak elérésben

Minden ember, köztük a fiatalok is könnyen eshetnek abba a hibába, hogy külső vagy anyagi célokat tűznek ki maguk elé, birtokolni akarnak sok pénzt, magas státuszt. Ezzel sincs persze semmi baj egy bizonyos fokig, de a hajsza a külső dolgok megszerzése iránt sokszor kevésbé kielégítő kapcsolatokhoz vezet, sőt akár ki is zárhatja a mélyebb barátságok létrejöttét és a valódi hála érzését. Persze jó, ha megkapunk valamit, amire még jobban vágytunk, de sokkal jobb érzés, amikor lelkileg fejlődünk, érünk el egy mérföldkőhöz az életünkben, hiszen ettől növekszik az önbizalmunk, belső tartásunk, amelyet már nem veszíthetünk el többé. Éljünk át minél több közös élményt, és ösztönözzük őket arra is, hogy mondjanak mindig köszönetet azoknak, akik segítettek egy-egy cél elérésében.

JÁTÉKSZIGET TIPP: BESZÉLJETEK A NAPOTOK LEGJOBB RÉSZÉRŐL! – Hajlamosak vagyunk arra, hogy a nap végén csak a konfliktusainkat, panaszainkat, nehézségeinket soroljuk el otthon, kiadva a nap során összegyűlt fáradt gőzt. Persze fontos, hogy ne tartsuk magunkban, ha valami bánt, de mutassunk példát arra is a gyerekeknek, hogy azt a dolgot is elmeséljük, amiért hálásak vagyunk. Sőt kérjük őket erre is akár a vacsoránál.

 

A HÁLÁRA VALÓ KÉSZSÉGÜNK FEJLŐDÉSÉBEN ELENGEDHETETLEN A KÖZÖSSÉG SZEREPE. OLVASD EL CIKKÜNKET A GYEREKBARÁTSÁGOKRÓL: VISSZA A SULIBA: HOGY SEGÍTSÜNK A GYEREKÜNKNEK, HOGY MEGTANULJON BARÁTSÁGOKAT KÖTNI

#4. Segíts neki megtalálni azt, ami igazán számít neki

Szülőként a mi feladatunk az, hogy segítsük a gyerek természetes érdeklődésének a kibontakozását, olyan célokat találni neki, amelyek rezonálnak velük, az értékeikkel, álmaikkal. Elégítsük ki érdeklődésüket, válaszoljuk meg a kérdéseiket, sőt ösztönözzük őket arra, hogy minél többet megtudjanak az őket érdeklő dolgokról, és megmaradjon bennük a természetes, gyermeki kíváncsiság. Az élet egyik legmélyebb hálája az, ha egy nagyobb képhez tudunk kapcsolódni, megtaláljuk helyünket a nagy egészben, és így hozzájárulunk mások életének jobbá tételéhez, pusztán azzal, hogy azt csináljuk, amit szeretünk. Mutassunk erre példát neki

JÁTÉKSZIGET TIPP: ADAKOZZATOK! Törvényszerű, hogy az adakozás erősíti a hála érzését mind a jótevőben, mind abban, aki elfogad.

Ha játékot szeretnétek adományozni egy szervezetnek, olvassátok erről szóló cikkünket:

3 TIPP, HOGYAN ADOMÁNYOZD EL A RÉGI JÁTÉKOKAT

A Gratergood cikke alapján,

Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.