Csoki helyett élményt is rakhatunk az adventi naptárba! Rendhagyó adventi naptár a Játékszigettől!

2017 december 01 4 perc olvasás

Csoki helyett élményt is rakhatunk az adventi naptárba! Rendhagyó adventi naptár a Játékszigettől!

Minden gyerek és felnőtt szereti az adventi naptárat, de mi lenne, ha idén nemcsak pici játékok, csokik, hanem valódi élmények kerülnének az ablakok mögé, olyanok, amelyek az idei karácsonyt a legszebbé varázsolják! Készítsétek el saját naptárotokat, küldjétek el a fotóját a Játékszigetnek, és válogassatok tippjeink közül. Ahol élményt adunk, ott egy cetlire írjuk fel az aktivitást, és azt helyezzük a naptárba! Jó szemezgetést kívánunk!

December 1. Válasszunk ki egy szép és klasszikus karácsonyi mesét, és meséljük el este. Néhány tipp: Dickens: Karácsonyi ének, Andersen: A kis gyufaáruslány, Hoffmann: Diótörő, Andersen: A rendíthetetlen ólomkatona, Andersen: A fenyőfa, Tamási Áron: Karácsonyi pásztorocskák, Grimm testvérek: A suszter manói

December 2.Aki még nem tette meg, írjon kívánságlistát tartalmazó levelet a Mikulásnak, hátha még megérkezik hozzá Lappföldről. Mi ezt a Mikulás látogatási igénylőlapot ajánljuk.

December 3.Készítsünk kopogtatót az ajtóra, vagy adventi koszorút. Nyomkodjunk szegfűszeget pár narancsba, hogy az egész lakást belengje a karácsonyi illatár.

December 4. Fújjunk együtt az ablakra hóspray-el csodás ábrákat! Ezen a linken ingyenesen letölthető sablonokat találsz.

December 5. Nézzünk meg egy karácsonyi mesét vagy filmet online. Tippjeink: Grincs, Karácsony Artúr, Polar Express, Karácsonyi Ének, Szépség és a Szörnyeteg Varázslatos Karácsony.

December 6.Készítsünk Mikulásra valami különleges vacsorát a családnak. Talán nem hangzik különlegesnek, de a Nagymamám mindig héjában sült burgonyát csinált ilyenkor vajjal, sóval és lilahagymával. Imádtuk! Idéntől én is hagyománnyá teszem!

December 7.Poroljuk le a régi diavetítőt, és mutassuk meg a gyereknek, hogy szórakoztunk mi, amikor még picik voltunk. Ha esetleg nincs vetítőnk, nézegethetünk régi családi fotókat. Minden gyerek szereti újra hallgatni a meséket a babakoráról. Plusz tipp: ha vágyat kaptunk a diafilm-nézésre, látogassunk el a Diafilmgyártó honlapjára!

December 8.Ideje a korinak! A város tele műjégpályával (pl. Széna téri Jégkert, Müpa, Bálna előtt), de a városligeti műjégnek van a legcsodásabb hangulata ilyenkor!

December 9.Készítsünk és írjunk együtt karácsonyi képeslapokat távol élő rokonainknak, barátainknak.

December 10.Van olyan dolog a házban – például számítógépes játék, sorozat – , amit szigorúan korlátozunk, vagy csak ritkán engedünk meg a gyerekeknek? Ha igen, akkor most hadd játszanak vele!

December 11. Ne feledkezzünk meg a jótékonykodásról. Gyűjtsük össze a már nem használt játékokat, ruhát, tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, és látogassunk el a MikulásGyárba!

December 12.Társasjáték a szülőkkel! Az Igloo Mániával abszolút téli hangulatot és rengeteg izgalmat varázsolhattok a nappali közepébe, ahogy a Villámválasz is remek szórakozást nyújt. A MindenTuDorka kvízjátékával pedig megtudhatjátok, ki a legokosabb a családban.

December 13. Luca napja van. Ha esetleg kimaradt, ezen a napon is faraghatunk tököt, hiszen nálunk ilyenkor készítettek töklámpást. De süthetünk varázspogácsát vagy muffint, amelyben meglepetésként elrejthetünk dolgokat, például összehajtott papír fecniket kedves üzenetekkel vagy matricát. Csak figyelmeztessük őket, hogy mielőtt beleharapnának, törjék ketté a sütit!

December 14.Ajándékok napja: A kisebb kiszerelésű Engino remek meglepetés a fiúknak, lányok számára a Cuki kocsik biztos örömet okoznak.

December 15. Készítsünk papírszínházat kartondobozból egy kedvenc karácsonyi történethez. Nem kell más hozzá csak papír, festék vagy ceruzák, hurkapálcika a bábokhoz és ragasztó. Ha segítség kell, katt a vidóra, ahol egy igazi viktoriánus karácsonyi papírszínház elkészítésének lépéseit sajátíthatjátok el! Sőt akár árnyszínházat is készíthettek ennek a videónak a segítségével.

December 16. Kezdjünk elcsendesedni, ráhangolódni a nagy napra! A meditáció, mindfulness gyakorlatok a gyerekekre is jó hatással vannak, ráadásul izgalmas folyamat is lehet a számukra. Olvasd el bejegyzésünket a mindfulnessről és a gyerekjógáról, vagy olvasd el az Ülj figyelmesen, mint egy béka c. könyvet

December 17. Felnőtteknek forralt bor, gyerekeknek forrócsoki! Szerintem minden szomszéd be akar majd kopogni hozzánk az otthonunkból kiáramló, ellenállhatatlan illatok miatt!

December 18. Tanuljunk meg karácsonyi dalokat, hogy legyen mit énekelnünk együtt a fa alatt.

December 19.Kincskereső: rejtsünk el apróbb játékokat a lakásba, az adventi naptárba pedig tegyük a vonatkozó térképet vagy feladványt.

December 20.Egy este online kütyük és tévé nélkül! Az elcsendesülés része, ha kicsit megtanulunk lekapcsolódni a virtuális világról. A netet maximum a karácsonyi dalok hallgatására használjuk.

December 21.Készítsünk együtt gyertyákat. Minimum költséggel, kanóc nélkül is elkészítheted. Végy egy narancsot, a közepénél vágd körbe, és szedd le a fél héját úgy, hogy a közepén ott maradjon a héj belsejének kiálló szála. Az alsó héjba (amiben a szál van), önts olíva olajat félig, majd gázgyújtóval addig égesd a „kanóc” végét, amíg lángra nem kap. A gyertyátok minimum 6 óráig fog égni!

December 22.Süssünk együtt mézeskalácsot, karácsonyra talán megpuhul. A tészta szaggatásánál nincs is jobb ráhangolódási gyakorlat, ráadásul még lopni is lehet a finom nyers tésztából. És a szegfűbors illata…Hmmm…

December 23. Én ilyenkor már annyira izgatott voltam, hogy nem tudtam elaludni. Ha ez a te gyerekeddel is így van, engedd meg neki, hogy lefekvés előtt meséket nézzen, vagy kuckózz be vele együtt a takaró alá, és mesélj addig, amíg el nem alszik.

December 24. Készíts karácsonyi reggelit! Ki mondta, hogy csak december 24-én este lehet finom ünnepi ételt enni? Készítsük el a gyerekek kedvenc reggelijét, és tegyük valamivel különlegessé. Tudod, hogy kell például olajbogyó pingvineket készíteni? Ha nem, kattints ide!

Reméljük segíthettünk az ünnepek különlegessé varázslásában! Kellemes készülődést kívánunk!

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás