Kipróbáltuk: MindenTuDorka, az okos kvízjáték

2017 november 09 2 perc olvasás

Kipróbáltuk: MindenTuDorka, az okos kvízjáték

Most kiderül, hogyan állta ki a MindenTudorka játék Brúnó játékmester próbáját.

Vágó István óta tudjuk, hogy kvízjátékokat játszani hihetetlenül izgalmas dolog. Hogy miért? Mert meglévő tudásunkat feleleveníthetjük, szórakozva tanulhatunk meg új ismereteket, mert frissen tartjuk szellemünket, és társas kapcsolataink minősége is pozitív irányban változik, hiszen egymásra figyelünk, egymástól tanulhatunk. A kvízjátékokkal játékos módon tudjuk kielégíteni tudásvágyunkat, és visszajelzést kapni meglévő tudásunkra.

A MindenTuDorka mindezt tudja, ráadásul annyiféle témakört dolgoz fel egy-egy doboz, hogy biztosan megtaláljuk a gyerek számára a legérdekesebbet: van emberi testes, világűrös, dinoszauruszos, háziállatos, tudományos, felfedezős, óceános, a világ országairól szóló. Engem kicsit a Mi Micsoda kötetekre emlékeztet, amelyek szintén különféle témaköröket dolgoztak fel, csupa-csupa érdekességgel megfűszerezve – igaz, ezek a könyvek inkább magányos szórakozást nyújtottak, mintsem közösségi élményt.

De hogy mit is tud a MindenTuDorka, azt a gyakorlatban tudtuk a legjobban letesztelni. Brúnó vállalta, hogy anyukájával és velem kipróbálja a játékot. A próbából végül egy két és fél órás játék kerekedett, aminek csak az vetett véget, hogy mindenkinek mennie kellett a dolgára.

Egy-egy csomagban összesen harminc kártya van, igaz vagy hamis állítások és feleletválasztós kérdések váltják egymást kezdő és haladó szinten. Mivel Brúnó másodikos, így a kezdő szintet választottuk, de töredelmesen be kell vallanom, nekünk felnőtteknek olykor még a kezdő szintű kérdések is kihívást jelentettek. „Mit csinálj, ha megfogtál egy teknősbékát?” – komolyan, ti tudnátok erre a választ?

A 7 éves kortól játszható MindenTudorkában az is nagyszerű, hogy fejleszti az olvasási készséget. Brúnó például nem szeret hangosan olvasni, de a játék és a tudásvágy annyira lekötötte, hogy tétovázás nélkül, sőt örömmel olvasta fel nekünk a kártyán leírtakat.

Nekem azért is tetszett nagyon a játék, mert a tudás tényleg bevésődik az agyba. Hogy miért? Mert a válaszokat hangosan ki kell mondanunk, nem elég csak gondolunk rá, ezért az információ mélyebben rögzül. Én például most már, ha az álmomból felkeltenének is tudnám, hogy a csikóhalak a meleg vizet kedvelik, és hogy átlagosan több mint 2 bögrényi orrváladékot nyelünk le egy nap, beleértve az egészséges embereket is.

A MindenTudorkával akár még a felelős állattartásra is fel lehet készülni. A Háziállatok csomagból sok mindent megtudhatunk a különféle kis kedvencekről, és felébredhet bennünk a tudásvágy, hogy még több információt gyűjtsünk róluk, mielőtt magunkhoz vennénk egyet. Brúnó például megtudhatta a hőn áhított hörcsögről, hogy mindennap kapnia kell almát, és főleg éjjel aktív.

Na de mégis mit csináljunk, ha megfogtunk egy teknőst? Mossunk kezet! – ennyire egyszerű az egész.

MindenTuDorka

Kiknek ajánljuk: Lányoknak , Fiúknak

Korosztály: 7-12 éveseknek , 12 éven felülieknek