Az origamizás 6 bűvös hatása a gyerekekre

2018 október 30 3 perc olvasás

Az origamizás 6 bűvös hatása a gyerekekre

 

Az origamizás, vagyis a papírhajtogatás ősi művészete, segíti a geometria megértését, fejleszti a gondolkodási- és problémamegoldó képességet, és szórakoztatóvá teszi a tudományt, akárcsak az olyan építő játékok, mint például az Engino STEMépítőjátékok vagy a Geomag MECHANICS.
 
Ez az ősi gyökerekkel rendelkező foglalatosság manapság újra kezd divatba jönni. Én 2 éve kaptam el az origami őrületet; és volt, hogy annyira rákattantam, hogy alig bírtam felállni mellőle. Készítettem origamikat lakásdekornak, esküvői ajándéknak, de előfordult az is, hogy társaságban hajtogattunk a barátnőimmel, akiket szintén beszippantott a művelet, mintha lenne benne valami mágikus varázserő, amitől nem tud szabadulni az, aki egyszer hajtogatni kezd.
 

 
 
Origami és a mindfulness
Aztán kiderült, hogy az origamiban rejlő erő nem más, mint az aktív jelenlét, vagyis a mindfulness csodálatos mágneses ereje. Samuel Tsang, a Londonban élő origami tanár és szerző 2003 óta oktatja az origamizást gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, sőt össze is köti a foglalkozásokat különféle mindfulness gyakorlatokkal, bár szerinte az origamizás alapjáratban is eléri ezt a hatást, megnyugtatja az idegeket, kikapcsolja az agyat.
 

Olvasd el bejegyzésünket! „Om, om, om, paradicsom” – gyerekjógával a harmonikus gyerekkorért!

 
 
Origami, az ősi készségfejlesztő
Az origamit olyan eszközként is tanulmányozták, amely fejleszti a gyerekek térbeli és észlelési képességét, emellett javítja a gyerekek matematikai készségeit, a kézügyességét, a szem-kéz koordinációját, valamint a koncentrációt. Az origamizás bizonyítottan javítja a térbeli, vizualizációs és matematikai készségeket a középiskolás diákok körében. Hasznos lehet a speciális igényű gyerekek matematika tanulásában, és segíthet a figyelemhiányos betegségben szenvedő gyerekek figyelmének felkeltésében.
 

 
 
Origami mint az önítélkezés és a perfekcionizmus elengedésének eszköze
Tsang szerint az origamizás egyszerre békés hobbi, gyönyörű művészet, kézművesség, tudomány és meditáció. Ha még kezdők vagyunk, a komplex modellek kicsit félelmetesnek tűnhetnek, de fontos, hogy megszabaduljunk az ítéletektől, és időt és teret adjunk magunknak és a gyerekeknek a gyakorlásra. Tsang azt javasolja, hogy elsőként az egyszerűbb modelleket sajátítsuk el (csákó, hajó, repülő), és csak utána vágjuk a fejszénket bonyolultabb formák megalkotásába.
Az origamizás sikeressége – hasonlóképp más mindfulness gyakorlathoz, mint pl. a jóga és a meditáció – az önkritika, a tökéletességre való kényszerünk elhagyásában rejlik. Tsang azt mondja mindig a tanulóknak, hogy annak ellenére, hogy több százezer darvat hajtogatott, modelljei még mindig nem tökéletesek, hiszen ember sose juthat el a pontosság ezen szintjére.
 

Olvasd el bejegyzésünket! Perfekcionista gyermek: Dicsőség vagy inkább probléma?

 
Az origamizók jó problémamegoldók
Az iskolai feladatok gyakran egy helyes válaszra és az oda vezető egyetlen egy helyes útra korlátozódnak, az origami viszont lehetőséget nyújt a gyerekeknek arra, hogy megtalálják saját megoldásaikat. Az origamizás növelheti a csapatmunkát, az együttműködési készséget, hiszen arra is lehetőséget ad, hogy a gyerekek együtt jöjjenek rá a megoldásra – ami különböző megközelítésekből is származhat.
 

 
Örömteli tudomány
Az origamizással szórakoztató módon ismerhetőek meg a fizikai fogalmak. Például az origamizásra használható papír vékony ugyan, mégis ha összehajtogatjuk, akkor erős építményeket kapunk (próbáljuk meg ugyanezt egy kartonpapírral), akárcsak a hidak esetében. Az origamival a molekulák természetét is elmagyarázhatjuk, hiszen sokuk alakja hajtogatható meg a papírból.
Kutatók azt találták, hogy azok a diákok, akik gyakran origamiznak, jobban teljesítenek a matematikai feladatokban is, de az origamizás kiváló módja a tudomány, a technológia, a mérnöki tudomány, a művészet és a matematika egyesítésének is, vagyis a STEAM tárgyak művelésének.
 
Minőségi idő a gyerekünkkel
Ahogy már említettük, az origamizás nem feltétlenül magányos gyakorlat. Magam is tapasztaltam, mennyire összehozza az embereket, milyen jókat lehet beszélgetni hajtogatás közben. Tsang munkássága során szintén arra a következtetésre jutott, hogy az origami képes felkelteni a gyerekek képzelőerejét és örömérzetét. Az origamizás lenyűgözi a gyerekeket, hiszen mi is történik ilyenkor: egy lapos papírdarabot 3D-s alakzattá lehet hajtogatni! Az internet korában élünk: a gyerekek komplett videójátékokat tudnak lejátszani a puszta ujjbegyeikkel, ám az origamizás során testközelből tapaszthatják és alkothatják meg a 3D-s világot. Mindeközben pedig lehetőség nyílik a szülői bevonódásra is, amely erősíti a kapcsolatot.
 

 
Függetlenül attól, hogyan hajtogatják, az origami remek módja annak, hogy a gyerekek fejlődjenek az említett készségekben, értékeljék a körülöttük lévő világot, és egy remek kikapcsolódásban legyen részük.
 
A Psychology Today cikke nyomán

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás