5 tipp arra, hogyan töltsük a nyári szünet utolsó napjait

2017 augusztus 24 3 perc olvasás

5 tipp arra, hogyan töltsük a nyári szünet utolsó napjait

Az iskolai szünetnek már majdnem vége, de a nyár lélekmelegítő pillanatait a tanév alatt is megőrizhetitek…

Ahogy arról már írtunk, az augusztus 20. utáni depressziót, az önfeledt nyár és az iskolakezdés közötti átmeneti időszakot könnyebbé tehetjük a család számára, ha fokozatosan felkészítjük gyermekeinket az iskolára: beszélgetünk vele a félelmeiről, hozzászoktatjuk a korai lefekvéshez és felkeléshez, áttérünk a rendszeres, egészségesebb étkezéshez. Most arról írunk, hogyan tudunk méltó módon elbúcsúzni a napos évszaktól, hogyan használhatjuk ki az utolsó napokat az iskoláig. Összeállításunkból ti is megtalálhatjátok a számotokra legideálisabb szórakozási lehetőséget.

#1 Búcsú buli a nyárnak

Az összes búcsú buli, amin életemben voltam, mind emlékezetes volt. Persze az önfeledt szórakozásba mindig vegyült egy csipetnyi szomorúság is, hiszen azért gyűltünk össze egy estére, hogy valaki számunkra fontost, aki új életet kezdett máshol, búcsúztassunk. Miért ne lehetne a nyár is egy kedves ismerős, akit abban a biztos tudatban búcsúztatunk el, hogy pár hónap múlva ismét visszatér hozzánk? A gyerekek imádni fogják ezt, ráadásul egy új rituálét is kialakíthatunk ezzel, amely – mint minden hagyomány – nagyon fontos abban, hogy saját magunkat és a körülöttünk lévő világot is rendben lévőnek éljük meg.

#2. Házi filmklub

Nem rég összegyűlt a család, és egy régi szupernyolcas filmvetítőn néztük végig gyermekkorunk emlékeit. Ezek a filmek hatalmas értékek: még Laci papa vette fel és vágta őket, csodálatos érzés, ahogy megelevenednek rajta – még ha hang nélkül is – gyermekkorom nyarai, és mindennek fejében még a családot is összehozzák egy kis nosztalgiázásra. Az idei nyári emlékekből is rendezhetünk filmvetítést, ráadásul vagyonokba sem kerül. A következőkre lesz szükségünk a home-made vetítéshez:

  • egy doboz
  • egy nagyító
  • fekete festékszóró
  • fekete szigetelőszalag
  • okostelefon vagy tablet

 

Elkészítés: Vágjunk a dobozra egy lyukat, amely pont akkora, mint a nagyítónk. Fújjuk a fekete festéket a dobozra, és fessük be kívül-belül. A nagyítót rögzítsük a szigszalaggal a lyukhoz, a dobozon belül, és ügyeljünk arra, hogy ne maradjon lyuk, amin a fény át tud hatolni a dobozon. Ezután tegyük az okoseszközünket a dobozba, kapcsoljuk le a villanyokat, és az eszköz mozgatásával a dobozban állítsuk be a megfelelő fókuszt. Forgassuk a dobozt egy fehér fal elé, és máris kezdődhet a vetítés. 

#3. Kikapcsolódás okoseszközök nélkül

Úgyis elég képet és filmet készítettünk már a nyaralás alatt, most hagyjuk otthon az okostelefonokat, ha elmegyünk valahová. Nem csak azért érdemes így tennünk, mert a gyerekek megérdemlik osztatlan figyelmünket, hanem azért is, mert így legalább nem maradunk le az utolsó napokról, és minden pillanatot kiélvezhetünk.

#4. Készítsünk emlékbefőttet vagy időkapszulát

A nyár a befőzés ideje, de akkor sem maradunk le az évszak ízeiről, ha most kivételesen nem baracklekvárt, hanem emlékbefőttet csinálunk. Nem kell más hozzá csak egy befőttes üveg, egy felragasztható címke „Nyár 2017” felirattal, és sok-sok cetlire írt emlék. Én csináltam egyet 2017-re, és már alig várom, hogy Szilveszterkor kinyithassam.

Elvetemültebbek akár időkapszulát is készíthetnek: gyűjtsétek össze a nyár emlékeit, csomagoljátok be őket egy üvegbe vagy egy dobozba, és válasszatok ki egy tökéletes rejtekhelyet. A következő nyári szünet első napján pedig keressétek meg a kincset, ássátok ki, és nézzétek meg, mit csináltatok egy évvel ezelőtt.

#5. A legjobb dolgokat tegyük mindennapjaink részeivé

Kérdezzük meg a gyerekeket, mi volt a legjobb a nyárban, amit szívesen átörökítenének a hétköznapokba is. Talán az, hogy az étkezéseken kívül is sokat volt együtt a család? Talán a sok társasozás? Vagy a sok családi és baráti találkozó? Bármit is említsenek, gondolkozzunk el azon, hogyan tudnánk a mindennapjaink részévé tenni azt. Így lesz a nyár igazán örök!


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás