Tuti tippek az úti játékok kiválasztásához

2021 július 12 3 perc olvasás

Játékok utazáshoz

A jól megválasztott úti játékokkal nagyon sokat tehetünk a gyerekekkel való utazás sokszor végtelennek tűnő percei ellen. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy autós, repülős és vonatos utazáshoz hogyan érdemes játékot választani és még konkrét úti játék ötleteket is mutatunk nektek!
Vigyázz, kész, rajt, indulhat a nyaral(tat)ás!

Erre figyelj oda, ha úti játékot választasz a gyerekeknek!

Általános szabály (életkortól függetlenül), hogy egy utazós játék lehetőleg minél kevesebb darabból álljon, ne potyogjon szét és a gyerekek akár felnőtt segítség nélkül is tudjanak játszani vele. Hasznos lehet, ha a gyerek már jól ismeri a játékot és kifejezetten szereti, viszont ha valami számára teljesen újjal találkozik, valószínűleg még hosszabb időre le tudjuk őt kötni.

Megfigyelted már egyébként, hogy az utazás első fele mindig sokkal gyorsabban elrepül? Nem is érdemes rögtön az elindulásnál lelőni az összes poént, hogy mi van a táskádban, mert aztán csak jön a nyaggatás, hogy mikor adod már oda. Inkább várd ki az unatkozás pillanatát és csak akkor vedd elő a táskádból az előre bekészített játékokat, de akkor is mindig csak egyszerre egyet!
Úti játékok

Utazós játékok az autóba - egykéknek és tesóknak

Szuper Mágikus Jinn, az interaktív barchoba játék kiváló választás autós utazáshoz, hiszen semmire nincs szükség hozzá a játék alapjául szolgáló beszélő tigrisen kívül.
A kis mágus öt témakörben is otthon van, így ezekkel kapcsolatban bármilyen szóra lehet gondolni, ő pedig majd megpróbálja kitalálni. A kérdéseire hangfelismerés alapján az alábbi válaszokat fogadja el: Igen, Nem, Nem tudom, Attól függ. Amint meghallja a választ, már jön is a következő kérdés (vagy a rákérdezés), időnként azonban még viccelődni is szokott!
Hihetetlenül tájékozott Jinn, de ha olyan feladványt adsz neki, amit nem tud, Te nyertél!

Nagyobb gyerekeknek pedig jó ötlet lehet magatokkal vinni akár olyan úti társasjátékokat vagy kártyás kvízjátékokat is a kocsiba, mint amilyen például a BrainBox, a Mindentudorka vagy a Kamuzol vagy nem, de simán ki is lehet venni a kvízkártyákat tulajdonképpen bármelyik társasból (pl. Guinness Rekordok családi társasjáték).

Úti játékok repülőre és vonatra, amelyek nem zavarják a többi utazót

Míg az autóban nincs akkora jelentősége, hogy kiad -e valamilyen hangot egy játék vagy sem, a repülőn és a vonaton ez már messze nem mindegy, szóval lehetőleg csendes játékokat vigyetek magatokkal, ha így utaztok. A repülésnél arra is érdemes odafigyelni, hogy kifejezetten kis méretű, kis súlyú és minél laposabb játékot válassz, ami nem foglal túl sok helyet a kézipoggyászban.

A Pop It, a Rubik játékok és a mágneses Smart Games játékok alig foglalnak helyet, ellenben remekül és sokáig el lehet játszani velük. Na és persze szuper helytakarékos és mindig jól jön a színező és a ceruzakészlet, a legkisebbeknek pedig mehet helyette akár a vizes rajzoló füzet is! Ehhez egy speciális tollat kell megtölteni egészen kis mennyiségű vízzel, ezzel kell „színezni”, a víz hatására pedig varázsütésre jelennek meg a színes képek. Miután megszárad a kép, hamarosan el is tűnik róla a „festék”, de persze újra és újra elő lehet varázsolni az ábrákat némi víz segítségével.

Utazós játékok babáknak, hogy gyorsabban teljen az utazás

A legnehezebb az az időszak, amikor a kocsiban még hátrafele bekötött ülésben ül a baba, hiszen így még a szemkontaktust is nehéz felvenni vele, hát még visszaadni neki a kezéből kiejtett játékokat! Nagyon fontos tehát, hogy az autós bébijáték maximálisan biztonságos legyen, semmiképp ne eshessenek le róla kisebb darabok, amiket esetleg aztán félrenyelhet a baba.
Úti játék kicsiknek


A puha textilkönyvekből például érdemes magatokkal vinni néhányat, ezeket nagyon szeretik nézegetni a kicsik. Ez a Fisher Price textilkönyv például különböző felületű anyagokat rejt minden oldalon, így mindegyik lapját érdemes alaposan végigtapogatni a babáknak. Az egyik oldalon ráadásul még tükrös felület is van benne, ami extra izgalmas szórakozást nyújt a kicsiknek!
De jó ötlet lehet magatokkal vinni az utazásra akár a Fidget Cube bébikockát is, ami egy speciális kis kocka sok kapcsolóval, tekerővel és nyomkodóval! Egészen biztosan jól elfoglalják magukat a gyerekek, mire minden funkcióját megfejtik, ráadásul közben még a finommotorikus készségeik is fejlődnek.

A Játéksziget számos izgalmas úti játékkal és társasjátékkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt! Látogass el az üzleteinkbe vagy nézz körül a webáruház kínálatában!


Blog témájú írások

Tippek hozzátáplálás
Hasznos tippek a hozzátáplálás megkezdése előtt

2022 január 26 4 perc olvasás

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás