SHOPPING NAPOK! Használd a HELLOOSZ kupont a 15% kedvezményért! A kedvezmény nem érvényes a 'Top ajánlat' jelölésű termékekre és LEGO-ra!

Szuper egyszerű hulladékcsökkentő tippek szülőknek a Zero Waste Hét alkalmából

2022 szeptember 07 3 perc olvasás

Bodyshop utántöltő

Mutatunk nektek négy olyan ötletet, amit nagyon könnyű bevezetni a hétköznapjaitokba, viszont ha rendszeresen csináljátok, éves szinten egész szépen tudjátok csökkenteni magatok körül a hulladék mennyiségét, legalábbis a családotok szintjén.
Szerencsére egyre több márka igyekszik csökkenteni a csomagolásból megmaradó hulladékot, így ma már simán újra tudod tölteni akár a kedvenc tusfürdőd tégelyét is, ha kifogy, de ugyanez igaz a mosószerre és a megunt játékoknak is könnyedén meg tudjátok hosszabbítani az életét.

Mióta tartjuk a Zero Waste Hetet?

Ma már teljesen természetes, hogy egy egész héten át kiemelt figyelmet szentelünk a hulladék csökkentésének, 2008-ban azonban még messze nem volt az, amikor az Egyesült Királyságban Rachel Strauss fejéből kipattant a hulladékmentes hét ötlete.
Emlékezz csak vissza, hogy 14 évvel ezelőtt vajon befolyásolta -e a döntéseidet a boltban egy-egy termék csomagolása? Egyáltalán eszedbe jutott szelektíven gyűjteni a szemetet?
Hatalmasat változott azonban időközben a világ, sokkal tudatosabbak lettünk és szerencsére ma már egyre többünknek evidencia, hogy a vásárlások során minél kevesebb felesleges csomagolást vigyünk haza, illetve kidobás helyett is sokan igyekeznek új gazdát keresni a tárgyaiknak.
Játéksziget játékadomány
A Játéksziget egész évben segít abban, hogy a már megunt játékok új gazdára találjanak!

Soha ne dobj ki még jó állapotban lévő játékot vagy könyvet, inkább keress új helyet neki az ismeretségi körödben vagy juttasd el rászoruló gyerekekhez!
Hiszen játékot adományozni egyébként legalább annyira fontos a gyerekeknek, mint ruhát vagy élelmiszert, a játékkal ugyanis egyben örömöt is adunk és még ennél is sokkal többet.
Ha az év folyamán bármikor behozod valamelyik Játéksziget üzletünkbe a megunt, de még jó állapotban lévő játékaitokat, Adományprogramunk keretében eljuttatjuk azoknak a gyerekeknek, akiknek ezzel hatalmas örömet tudsz okozni. Mindig alapos utánajárással igyekszünk megtalálni azokat az intézményeket, ahol akár betegség, akár a nehéz életkörülmények miatt különösen nagy szüksége van a gyerekeknek az önfeledt játékra.

Járjatok csomagolásmentes boltokba!

Ha van a közeletekben úgy nevezett „csomagolásmentes“ bolt, látogassatok el oda! Meglátod, néhány látogatás után a gyerekek profin össze fogják válogatni otthon a tárolóedényeket, hogy mit mibe érdemes majd pakolni. Ha pedig a sok felesleges csomagolás miatt nem szoktál nekik túl gyakran nassolni valót venni, engedd meg, hogy itt választhassanak maguknak valami finomságot.
Ezekben az üzletekben jó eséllyel még mosószert vagy szappant is tudtok vásárolni majd saját flakonba, nem beszélve a sok fűszerről, müzliről, tésztáról stb. Általában aki egyszer elkezdi, egyre több dolgot vásárol majd meg csomagolásmentesen.
csomagolásmentes vásárlás
Kedvenc kozmetimok újratöltve

Mindig óriási öröm, ha egy-egy szeretett márkánk nagyot lép előre a fenntarthatóság terén, hiszen így a megszokott kedvencünket nyugodt szívvel használhatjuk tovább! A Body Shop például nemrégiben Magyarországon is elkezdte visszagyűjteni a műanyag flakonokat és tégelyeket, amelyekért cserébe levásárolható törzsvásárlói pontokat adnak és ami még talán ennél is menőbb, hogy már négy utántöltő állomása is van a Body Shopnak Magyarországon. Ezekben az üzletekben egy menő flakonba te magad töltheted bele a kedvenc tusfürdődet, samponodat vagy épp arcápolódat, ha pedig kifogy, csak visszaveszed és már csapolhatod is magadnak az újabb adagot, aminek nemcsak a bolygó örül majd, de a pénztárcád is!

Vidd magaddal a kiürült mosószeres flakonodat a drogériába is!

Magyarországon először a Drogerie Markt vezette be, hogy újra lehet tölteni egyes üzleteiben a Sansin márka tisztítószeres flakonjait egy különleges automatának köszönhetően. Gondolj csak bele, a mosószeres, a tusfürdős vagy épp a szappanos flakonok gyakorlatilag tökéletes állapotban vannak, amikor kiürülnek, teljesen felesleges, hogy újra és újra a kukában landoljanak, majd vegyünk egy pontosan ugyanolyat.
Egyelőre kísérleti jelleggel tesztelik az automatát boltjaikban, de reméljük, hogy hamarosan minél több helyen elérhető lesz és egyre több márka követi majd a példájukat!