Szünidő a nagyinál: mit pakoljunk?

2017 július 13 3 perc olvasás

Szünidő a nagyinál: mit pakoljunk?

Ezek a tárgyak mindenképpen kerüljenek bele a táskába!

Nemrég már írtunk arról, hogy szinte a lehetetlennel határos logisztikai feladványt jelenthet egy 10 hetes nyári szünet kivitelezése. Ha végre sikerült a feladvány, és az egyik megoldást a nagyszülők jelentik, sajnos még akkor sem dőlhetünk hátra keresztbe tett lábbal, elégedett mosollyal az arcunkon. Rokonság ide vagy oda, a nagyszülők meglátogatására való felkészülés legalább annyi átgondolást igényel, mintha egy nyári táborba készítenénk a gyermeket. Összeszedtük azokat az elengedhetetlen dolgokat, amelyek semmiképp se maradjanak otthon, ha nem szeretnénk se a nagyszülők, se a gyerek, se a saját magunk lelki épségét veszélyeztetni…

Játékok

Ha még picik a gyerekek, pontosan tudjuk, milyen gyorsan elveszíthetik a lelkesedésüket egyes dolgok iránt. Az a félelmünk sem feltétlenül alaptalan, hogy majd nem fognak tudni mit csinálni magukkal a nagyszülőknél. Emlékszem, én hamar eluntam magam vidéken, mert a szomszédban nem voltak korban hozzám illő gyerekek, a nagyszüleim telkén lévő játékokban rejlő lehetőségeket pedig már az első két napon kimaxoltam, pedig igen kreatív gyermek voltam. Igaz, esténként mindig nagyon izgalmas volt nagypapámmal a közeli erdőben barangolni, de addig egy egész napot kellett valahogy érdekessé tennem, mert sajnos a nagymamával közös borsószedés nem mindig bizonyult annak (kivéve, ha varangyos békát találtunk a földben).

A nagyszülők – legyenek bármennyire is tündériek – nem feltétlenül képesek folyamatosan lekötni a gyermekek figyelmét. Szeretnek délutánonként leheveredni, keresztrejtvényt fejtegetni, szundizni egy picit, a gyerekek pedig nem mindig kaphatóak a közös, „felnőttes” tevékenységekre, hiába is próbálják meg olykor közös főzőcskézéssel, barkácsolással, állatetetéssel …stb. lekötni a figyelmüket.

Ha azt szeretnénk, hogy gyerekünk a csendes pihenők alkalmával se unatkozzon, pakoljunk el legalább annyi játékot, amennyi napot a nagyszülőknél tölt majd. Sőt, akár arra is bátoríthatjuk őt, hogy maga csomagoljon össze egy hátizsáknyit kedvenc játékaiból, így biztosan nem okozunk neki majd csalódást. Vészhelyzet esetére tegyük el kedvenc mese dvd-jét, így amíg nagymama, nagypapa szundikál, ő lefoglalhatja magát.

Lehet, hogy a nagyi ritkán jár olyan helyen, ahol a gyerekek szórakoztatására, vagy figyelmének lekötésére alkalmas könyveket, vagy játékokat tudna vásárolni és lehet, hogy már nincsenek meg anya,vagy apa játékai. Kerüljön hát a hátizsákba egy-egy jó társasjáték, amit bármikor elő lehet kapni, például a Villámválasz, az Orrvadászat vagy egy jó kis nyári társasjáték, a Dobble Beach, amit vízhatlanság miatt akár a gumimedencében is játszhatunk.

„Átmeneti tárgyak” vagy alvó társak

Az otthonról távol töltött idő számos gyermeket idegessé tesz, még akkor is, ha egyébként szeret időt tölteni a nagyszüleivel. Pakoljunk el pár ismerős, otthonhoz köthető dolgot – egy plüssállatot, alvó állatkát, egy különleges takarót, amelyet a gyermek magához ölelhet, ha épp hiányzunk neki.

Az úgynevezett átmeneti- vagy vigasztárgy a gyermek elválaszthatatlan „társa”, a legtöbb kisgyermeknek van ilyen az óvodáskor végéig. A fogalmat Donald Winnicott pszichológus alkotta meg, aki szerint az ilyen átmeneti tárgyak segítik az anyáról való leszakadást, csökkentik a szeparációs szorongást, mert a gyermek maga uralkodhat a tárgy felett, magához veheti, ha szüksége van rá, vagy akár félre is rakhatja. Ha van ilyen a gyermekünknek, semmiképp se felejtsük otthon.

Családi képek

Az átmeneti tárgyhoz hasonlóan, akár kisiskolás korban is sokat segíthet a rövid elszakadás kezelésében egy-egy kedvenc családi kép, amire mindig rátekinthet, amikor épp hiányzunk neki, vagy a segítségével „eljátszhatja” például a lefekvést kísérő búcsúzkodást is, beszélhet a képen szereplőkhöz, jó éjt kívánhat nekik. Egy frissen készült családi fotó ráadásul nagyszerű meglepetés lehet a nagyszülőknek is, amit az unoka látogatása után kitehetnek a falra.

Pakoljunk a nagyinak is

Megkönnyíthetjük a nagyszülők dolgát, ha nem felejtjük ki a csomagból a pipere-holmikat, még akkor sem, ha esetleg van az unokának saját fogkeféje, fogkrémje…stb. a háznál. Pakoljunk be elegendő, minden időjárásnak megfelelő váltóruhát, hogy a nagyinak ne kelljen mosnia. Beszéljük meg előre azokat a szabályokat, szertartásokat, amelyeket a nagyinak is be kell tartania, de a legjobb, ha feljegyezzük neki ezeket. Különösen akkor fontos ez, ha gyermekünknek speciális ételallergiája van. Ilyen esetben könnyítsük meg a nagyszülők dolgát azzal, hogy élelmiszereket, nassolnivalót is csomagolunk a többi cókmók mellé. Ne feledkezzünk meg a nátha, láz esetén használt gyógyszerekről sem, mert nem biztos, hogy a nagyszülőknél pont ezek vannak otthon.

Ezeket se maradjanak ki!

Talán eszünkbe sem jutna, de a következő tárgyakra is nagy szükség lehet:

  • kedvenc mesekönyv esti meséhez
  • iskolásoknak olvasnivaló
  • diákigazolvány gyerekkedvezmények miatt
  • hosszabb idő esetén TAJ kártya, ha megbetegedne a gyerek
  • egy füzet, amelybe leírhatja az élményeit. Egy ilyen napló mindig jó emlékké válik, és élménybeszámolót is tarthat belőle nekünk
  • felbélyegzett, nevünkre megcímzett boríték/képeslap, hogy levelet írhasson nekünk
  • nagyobbaknak egy egyszerűbb fényképezőgép a legemlékezetesebb pillanatok megörökítéséhez

Az Everyday Family cikkének felhasználásával


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás