Dolgozó szülők, vakációzó gyerekek

2017 június 19 3 perc olvasás

Dolgozó szülők, vakációzó gyerekek

Kimatekoztuk, hogyan oldjuk meg a nyári gyerekfelügyeletet

A szüleim pedagógusok voltak, ezért egyben nagyon szerencsések is (meg nyilván én is), hogy nem sok gondjuk akadt azzal, hova „tegyenek” engem, míg dolgoznak. Néha előfordult, hogy nyári munkát, táborozást vállaltak, ilyenkor a nagyszüleimnél kötöttem ki Leányfalun – volt, hogy két-három hétre. A szüleim biztonságban tudtak, én viszont pár nap után már nagyon untam az egészet (bezzeg most hogy örülnék, ha három hetet egy erdei házban tölthetnék, és a legnagyobb gondom az lenne, vajon a vaddisznók éjszaka elvitték-e a száraz kenyérhéjat a kerítés mellől.)

Azonban sok szülő annak is roppant mód örülne, ha már délután négykor el tudna szakadni a munkahelyéről, 5-kor felnyalábolni a gyermeket a nyári táborból. Általában azonban valahogy mindig úgy jön ki, hogy az utolsóként érünk oda érte…

Szinte a lehetetlennel határos logisztikai feladványt jelent a tízhetes szünidő megtervezése. Segítséget sok esetben nem is várhatunk másoktól (a munkáltatók sem igazán fordítanak figyelmet ennek a problémának a megoldására), és a nyári táborok is 1, maximum 2 hétig veszik le a vállunkról a terhet. A nyári szezon tehát tudatos tervezést kíván. De hogyan tudnánk felkészülni az óvoda és iskolaszünetre?

1. Időzítsd a szabadságodat nyárra: A 10 hétből ismét 1-2 hetet kipipálhatunk egy közös családi nyaralással. Persze ezt már jó előre érdemes megszervezni, hogy a munkáltatók véletlenül se húzzák keresztbe a számításaidat.

2. Kezdd korán a szervezést: Bár meglehet, hogy ezzel a tanáccsal már kicsit elkéstünk, hiszen a nyári táborokra elég gyorsan betelnek a szabad helyek, azonban a remény hal meg utoljára, Ne felejtsd el, hogy a helyi önkormányzat is kínálhat a gyermekek számára színes, napközbeni programokat, táborokat, ezért látogass el a honlapjukra, és nézz utána, mi lenne a legmegfelelőbb a gyermeked számára. Ha pedig már jó előre megvan, hová küldöd a csemetét, olvasd el blogbejegyzésünket a nyári táborokról, hogy semmi se érhessen váratlanul. 1-2 két hetet máris levonhatsz a szünidőből.

3. Fedezd fel, hogy igazából egy olasz família vagytok:Talán még most nem látod, de simán kiderülhet, hogy valójában egy olasz család vagytok. A befogható nagyszülőkön kívül gondolj más rokoni kapcsolatodra is, és vedd sorra, számíthatsz-e különféle nagynénik, nagybácsik, első-, másod és harmadfokú unokanővérek és bátyók segítségére. Mínusz 1-2 hét pipa! Csak ezután készülj fel rá, hogy a karácsonyi menüt is majd legalább ennyi főre kell cserébe igazítanod…

4. Szövetkezz más szülőkkel: Igazi tervező bajnok vagy, ha nemcsak a nyári szabadságodat tudtad összehangolni családon belül, de arra is ügyeltél, hogy a jól kiérdemelt pihenésed véletlenül se essen egybe hasonló korú gyermekekkel rendelkező barátaidéval. Szüleim gyakran sakkoztak így, ezért a legjobb barátnőm és én felváltva tölthettünk egymásnál egy-két hetet a vakáció alatt. Ez talán még jobb opció is, mint a nagyszülős megoldás, mert így a gyerektársaság is garantált a felnőtt felügyelet mellé, ráadásul – ahogy emlékszem – nincs is jobb buli annál, mint a legjobb baráttal töltött nyár. Lélegezz ki: most már csak a fennmaradó 2 héttel kell foglalkoznod!

5. Végszükség esetén ott a munkahely:Van, amikor nincs mit tenni, muszáj a gyereket is bevinni az irodába. Gyerekként legalább olyan buli volt anyukámnál bent lenni a munkahelyén, mint a barátaimmal rúgni a port (anyukámnak már kevésbé…). Igaz, azt hozzá kell tennem, hogy anyukám a Pető Intézetben dolgozott kisgyerekekkel, ezért egy rakat játékkal foglalhattam el magam napközben. De biztos vagyok benne, hogy egy számunkra unalmas iroda is számtalan kincset, felfedezni valót rejtegethet egy kisgyerek számára gémkapcsok, színes tollak képében. Persze tudom, ez nem épp a legkényelmesebb megoldás szülőként – a gyerekek hamar elunják magukat, nyűgösek lesznek – de van úgy, hogy nincs más választás.

Egyébként zárójelben megjegyezném, egy családbarát munkahely – családi napközivel, gyereksarokkal, játszóterekkel, táv- vagy részmunkaidős kedvezménnyel – hatalmas ajándék lehetne a családos dolgozóknak. Ha ilyenben dolgozol, tedd össze a kezed, ha nem, sajnos marad a „túlélő csomag” a kedvenc játékokkal, az elrontott printelés hátoldala rajzpapírnak, egy-két gyerekbarát kolléga, aki hajlandó kis időre pesztrálni a gyereket, és az imádság, hogy ne unja el magát túl korán a gyermek.

A képletünk tehát összeállt: 

Na jó, igazából egyszerűbb: 10 hét Vakáció – (2 hét tábor + 2 hét családi utazás + 2 hét nagyszülők +2 hét baráti házaspárok + 2 hét munkahely) = 0 probléma

Ideális esetben…


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás