Nagy karácsonyi játékdömping: 7 tipp, hogy megtanulja értékelni, amije van

2018 december 18 3 perc olvasás

Nagy karácsonyi játékdömping: 7 tipp, hogy megtanulja értékelni, amije van

Elsétálsz a gyerekszoba előtt a két ünnep között, és mit látsz? A játékok szanaszét hevernek a padlón, gyakorlatilag uralmuk alá vették a szobát, rosszabb esetben az egész lakást: talpba fájdalmasan befúródó építőjáték darabok, golyók, plüssök, puzzle-darabkák, baba-testrészek hevernek, a polcok és játéktárolók zsúfolásig tele.
 
A jóból is megárt a sok
A szakértők egyetértenek abban, hogy a túl sok játék nem egyszerűen lakásesztétikai kérdés, ugyanis negatív hatással lehet a gyerek fejlődő pszichéjére. Hiába tartjuk csodálatos eszköznek a játékot, a kritikus mennyiség tényleg kritikus a gyerekek fejlődésére nézve, hiszen például nem tanulja megbecsülni a minőséget a mennyiséggel szemben, vagy értékelni azt, amije van.
 


Kevesebb játék, több haszon
Ha a gyerekeknek nincs túl sok játékuk, becsülni fogják a már meglévő darabokat, hiszen tudják, a dolgok nem pótolhatóak annyira könnyen. Ha kevesebb a játék, kisebb a rendetlenség is, sőt valószínű olyan játékok fognak az otthonunkba kerülni, melyeket a gyerekek tényleg szeretnek.
Szakértők kimutatták, hogy a túl sok játék csökkenti a gyerekek figyelmét. Minél kevesebb játék van otthon, annál többet tudnak a gyerekek fókuszálni. Ha a gyerekek képesek hosszabb ideig játszani egyetlen egy játékkal, akkor nagyobb valószínűséggel válnak annak mesterévé, minthogy valami könnyebbel próbálkoznának. Teljesen megismerik a játékot, és felfedezhetik más felhasználási területeit is, ezzel fejlődik a kreativitásuk. Egy érdekes kísérlet rámutatott, hogy amikor az óvodából 3 hónapra eltávolították a játékokat, a gyerekek kreatívan használták fel a játékhoz a rendelkezésükre álló tárgyakat, pl. asztalokat, székeket, stb.Ha kevesebb a játék, több hálát éreznek, hiszen megbecsülik azt, amijük van, ez pedig növeli az általános boldogságukat. Kevesebb játék mellett a gyerekeknek több idejük jut a hobbijukra, a szabadtári játékra, megtanulják megosztani másokkal, amijük van, több időt töltenek a családjukkal, a sporttal, a művészeti tevékenységekkel, kézművességgel.A játéktúlterheltségnek különböző okai lehetnek: például túlságosan sokat vásároltunk a gyerekeknek a szülinapjukra vagy karácsonyra, túl sokszor lepjük meg vele őket, minden különösebb ok nélkül, játékkal jutalmazzuk, ha jól viselkedik, stb. A kevesebb azonban gyakran több. Ha te is szeretnéd visszafogni a játéktúlfogyasztást, különösen azokban az időszakokban, amikor könnyen eshetsz bele a csapdába, kövesd ezt a pár tippet.
 
#1. Speciális alkalmakkor adjunk
Ha a többi családtag gyakran halmozza el a gyerekeket ajándékkal, akkor fontoljuk meg, hogy mi magunk kevesebb ajándékkal lepjük meg pl. karácsonykor. A meglepetés ajándékok mindaddig rendben vannak, amíg nem válnak túl gyakorivá.
 
#2. Olyan játékot adjunk, amelyből építkezni tudnak
Járuljunk hozzá kedvenc hobbijához vagy gyűjteményéhez, szenvedélyéhez, vagyis lehetőleg olyan játékokat, eszközöket vegyünk, amelyeket értelmes dolgokra használhatnak.
 
#3. Nem muszáj mindig tárgyban gondolkodnunk
Például megkérhetjük a rokonokat, hogy támogassák a kedvenc sportjában, vegyenek neki jegyet vagy bérletet az állatkertbe, stb.
 
#4. Ne minden játék legyen szem előtt
Bizonyos számú játékot rejtsünk el a szekrényben, a pincében-padláson. Amikor a gyerekek unatkoznak, hozzuk elő ezeket. Ez a megközelítés azzal az előnnyel is jár, hogy visszaadjuk az értékét a játékoknak.
 
#5. Adományozzunk
A Játéksziget segít új gazdát keresni a gyerekek megunt, megkímélt állapotú játékainak. Hozd be használt, jó állapotban lévő játékaidat a Játéksziget üzletekbe, hogy azokkal mosolyt varázsolhassunk a játék nélkül felnövő kisgyermekek arcára! Egy zacskónyi játékért cserébe 500 Ft értékű kupont ajándékozunk, melyet levásárolhatsz a Játéksziget boltok bármelyikében.
 
Olvasd el cikkünket a témában: A nagy játékkörforgás: amire a gyerekünknek nincs szüksége, érték lehet a rászorulóknak
 

#6. Vontassuk el a játékokat a Nagyihoz!
Megfulladunk a játékoktól otthon? Vigyünk egy adagot a nagyszülőkhöz is! Ezzel azt is elkerüljük, hogy külön játékot kelljen csomagolnunk a gyerekkel, amikor a nagyihoz utazik.
 
#7. Készítsünk egy „talán”-dobozt
Azok a játékok, amelyeknek kiszortírozásában, eladományozásában még bizonytalanok vagyunk, kerüljenek bele egy „talán”-dobozba. Így aduk egy kis időt a gyerekeknek az elhatározásra, és addig sincsenek a játékok szem előtt, vagy épp az útban.
 
A Mumsoftheshire cikke nyomán,
Bánosi Eszter

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás