nyar
Miért szeretik annyira az ovisok a Bogyó és Babóca meséit?

Miért szeretik annyira az ovisok a Bogyó és Babóca meséit?

Bartos Erika, építészmérnökből lett meseíró mintha mérnöki pontossággal állította volna össze a siker receptjét: kedves kisállatok hétköznapi történetei könyvben, ahol minden konfliktus happy enddel végződik, majd a karakterekkel további termékek, úgy nevezett merchandising, például dia és video filmek, plüssök, puzzle, memóriajáték, társasjáték, foglalkoztató, színező, stb. De mi is a siker titka valójában?


Az ovisoknak biztonságérzetet adnak az ismerős helyzetek


A bölcsisek és az ovisok szeretnek olyan történeteket hallgatni, amik róluk szólnak és hétköznapi gondjaikra egyszerű megoldás kínálkozik a mese végén. A Bogyó és Babóca történetek szereplői hasonlóképpen ovisok, csak ők mesebeli, erdei óvodába járnak. Élethelyzeteik is hasonlóak, összeveszésekről, kibékülésekről, barátságról, szeretetről, egymás segítéséről, irigységről, csúfolódásról, tehát csupa olyan tulajdonságról és élethelyzetről szólnak, amivel a kicsik szembesülnek és a mesékben biztonságérzetet keltő megoldást is találnak. A gyerekek könnyen azonosulnak a szereplőkkel, és egyszerű és rövid történeteikbe is könnyen beleélik magukat, könnyen értelmezik azokat, sőt egyre többször akarják hallani, majd esetleg ők is kívülről fújják.


Mese után jöhet a Bogyó és Babócás bármi


Sok felnőtt kritizálja a történeteket, vagy nem tetszik neki az egyszerűség, vagy a rajzok, de az apróságok még egészen másképpen gondolkodnak. Nekik óriási örömöt jelent a történetek ismétlése, vagy a figurákkal való találkozás a moziban, vagy egy bábelőadáson, vagy akár egy kirakós, vagy memóriajáték formájában.


Bogyó-és-Babóca-puzzle


 

Bogyó és Babóca házilag


A 3-5 éves korosztályra gyakran jellemző, hogy ha valamit nagyon megszeretnek, akkor nem tudnak betelni vele és a felnőttek számára már-már elviselhetetlen mennyiségben szeretnének belőle. Egy korábbi blogban már írtunk a Bogyó és Babócás Brainbox úti kvízjátékról, e mellé ajánljuk az Úton az oviba című társasjátékot. De ha egy Ország Játéka díj nyertes Stragoo Grabolo játék sem lenne elég, akkor matricázással, saját kezűleg is készíthettek a gyerkőc használati tárgyaiból Bogyó és Babócás változatot. Sőt, a kis bogárvilágot még nyaralni is magatokkal vihetitek, főleg, ha ezeket a nyári, tengerparti képeket ragasztjátok a kicsik kedvenc tárgyaira.