Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság

Ahogy annyi más területen, úgy a játékiparban is egyre inkább megjelenik az igény a fenntartható termékek iránt. Szerencsére évről évre több cég gyárt környezettudatos játékokat, folyamatosan bővül a kínálat, így egyre könnyebb dolga van azoknak a szülőknek, akiknek ez is fontos szempont a választásnál.
És bizony folyamatosan nő azoknak a száma, akik erre is odafigyelnek, amikor játékot választanak, hiszen ne legyünk álszentek, a gyerekek jövőjét felelősen biztosítani ugyanúgy felelősségünk, ahogyan odafigyelünk az egészségükre és a mentális fejlődésükre a jelenben.

Éppen ezért a Játékszigetnél is igyekszünk mindezt szem előtt tartani és évről évre előrelépni ezen a téren, máris mutatjuk, hogy idén milyen lépéseket tettünk ebbe az irányba!

2021-ben bevezettük az Újrahasznosított anyagból készült játékok kategóriát, hogy vásárlóink könnyedén megtalálják ezeket a játékokat

Észrevettük, hogy egyre nagyobb a nyitottság a vásárlók részéről a fenntartható játékok irányába és sokan veszik figyelembe egy-egy játék megvásárlásánál például a játék csomagolását is, hiszen valljuk be, időnként némelyik játék kibontása után jó sok csomagolóanyag landol a kukában.
Nagyon örülünk, hogy sokaknak immáron ez is szempont a vásárlásnál, ezért összegyűjtöttük az összes olyan játékot, amelyek előállítása lényegesen kevésbé terheli meg a környezetet, így könnyedén megtaláljátok ezeket a Játéksziget üzletek polcain és a webáruházban is!
Fenntartható játékok
Ha azt hinnéd, hogy mindössze néhány fajátékról van szó, akkor tévedsz, ugyanis itt aztán mindent megtalálsz az újrahasznosított műanyagból készült kismotortól kezdve, a szebbnél szebb kirakókon át, egészen a 100% újrahasznosított poliészter plüssökig!
Gondoltad volna például, hogy a népszerű BrainBox játékok legalább 70%-ban újrahasznosított anyagból készülnek? Na és azt tudtad, hogy a mágneses építőjátékairól ismert Geomag bevezetett egy különleges zöld kollekciót, amelyben minden építőjáték 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készül, a játékok csomagolásához pedig elsősorban újrahasznosított hulladékot használnak?
De említhetnénk akár a Roo Crew márkát is, akik egy Eco Wood fantázianévre keresztelt anyagból állítják elő a játékaikat, amely újrahasznosított műanyag, növényi származékok és gyanta keveréke. Ezek a fenntartható „műanyagból” készült termékek így a fából készült játékokhoz képest jóval tartósabbak, szálkamentesek, moshatóak és az idő múlásával sem fakulnak ki.

Nagyon sok játékból tudtok tehát válogatni a környezetbarát játékaink között és persze folyamatosan azon vagyunk, hogy egyre több és több újdonság kerülhessen ide!
Környezetbarát játékok
Játéksziget Adományprogram - mert játékot adományozni gyerekeknek épp olyan fontos, mint ruhával vagy élelemmel segíteni őket

Rengeteg olyan játék van sokunk háztartásában, ami még akkor is tökéletes állapotnak örvend, ha már esetleg kinőtt belőle a kisgazdája. Ilyen a legtöbb társasjáték, az építőjátékok, a LEGO készletek, a plüssök, a Barbie babák és még sorolhatnánk!
Lehetőleg soha ne dobj ki még jó állapotban lévő játékot, inkább keress új helyet neki az ismeretségi körödben vagy juttasd el rászoruló gyerekekhez! Tudtad, hogy ha behozod valamelyik Játéksziget üzletünkbe a megunt, de még jó állapotban lévő játékaitokat, mi eljuttatjuk azoknak a gyerekeknek, akiknek ezzel hatalmas örömet tudsz okozni?
Alapos utánajárással igyekszünk megtalálni azokat az intézményeket, ahol akár betegség, akár a nehéz életkörülmények miatt különösen nagy szüksége van a gyerekeknek az önfeledt játékra, úgyhogy biztosan jó kezekbe kerülnek majd a játékok! Évek óta nagy sikernek örvend az Adományprogramunk és számunkra is mindig nagy öröm látni, ahogy a gyerekek nagy komolyan bepakolják a kihelyezett gyűjtőládába a játékaikat, hát még amikor a játékok az új kis tulajdonosok kezébe kerülnek!

Karácsonyi ovis kampány az újrahasznosítás jegyében

Idén még egy különleges kampányt is indítottunk a budapesti óvodáknak „Együtt egy zöldebb karácsonyért!“ címmel, ahol azt kértük, hogy újrahasznosított anyagokból készítsenek karácsonyfadíszeket közösen a csoportok. A legötletesebb dísszel pályázó csoportot játékcsomaggal jutalmaztuk, de igencsak kifogott a zsűrin az első helyezett kiválasztása, mert fantasztikusan kreatív ötletekkel rukkoltak elő a csoportok!
Újrahasznosított karácsonyfadísz
Mindenféle alapanyagot (pl. kávékapszulát, kiürült üvegeket, papírgurigát) használtak a gyerekek és csodálatosabbnál csodálatosabb díszek születtek, elképesztő igényességgel! Ezúton is nagyon köszönjük a rengeteg beérkezett pályamunkát!

Beszéljünk már az egészen kicsiknek is a fenntarthatóság fontosságáról!

Fontosnak tartjuk, hogy már a kisebb gyerekeknek is meséljünk egy-egy újrahasznosított anyagból készült játék esetében, hogy mi is lehetett az előző életében. Sokszor szemléltetik is a gyártók a csomagoláson, hogy hány PET palackot kellett újrahasznosítani például egy adott játék gyártásához vagy épp a csomagolásához, ezek a gyerekeknek is nagyon érdekes információk.
Persze nemcsak a játékok vásárlásánál igaz ez, ugyanígy meg lehet beszélni a kicsikkel a boltban, hogy miért nem az egyenként becsomagolt süteményt választjuk vagy miért veszünk újratöltős változatot egy tisztítószerből. A gyerekek végtelenül fogékonyak az ilyen információkra és a világ legtermészetesebb dolga lesz számukra később aztán nekik is meghozni ezeket a döntéseket, ha így cseperednek fel.

Ahogyan azt is érdemes szem előtt tartani, hogy megtanulják értékelni a gyerekek a körülöttük lévő tárgyakat, használják azokat és ne ragaszkodjanak hozzá, hogy hetente újabb és újabb plüssökkel bővüljön a kollekciójuk. Segítsünk mi is a gyerekeknek azzal, hogy időként mi magunk forgatjuk a játékaikat, azaz előveszünk olyanokat, amikhez korábban még kicsik voltak vagy egyszerűen csak jó ideje nem került a kezük ügyébe. Ezeknek általában nagyon örülnek a gyerekek és pár hónap kihagyás után olyan lendülettel vetik rá magukat a játékokra, mintha akkor látnák először.

2022-ben is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy folyamatosan bővítsük a környezetbarát játékaink kínálatát és törekszünk rá, hogy a Játéksziget üzletekben, a webáruházunkban és a közösségi oldalainkon is felhívjuk a figyelmet ezekre a termékeinkre.

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Magic Mixi
Magic Mixies, az interaktív varázsüst

2021 december 22 2 perc olvasás