Menekültek Világnapja - Mit tehetünk mi értük?

2022 június 17 3 perc olvasás

Menekültek Világnapja

A Menekültek Világnapját minden évben június 20-án tartják világszerte. Idén sajnos különösen nagy jelentőséggel bír ez a nap hazánkban, hiszen az elmúlt hónapokban nagyon sokan érkeztek hozzánk Ukrajnából, hogy hosszabb-rövidebb időt Magyarországon töltsenek.
Összegyűjtöttünk most nektek néhány ötletet, hogy hogyan lehet segíteni a Magyarországon tartózkodó menekülteknek a jelenlegi helyzetben, illetve mi is elmeséljük, hogy a Játéksziget hogyan segített eddig az Ukrajnából érkező gyerekeknek.

Tudod, hogy mióta június 20-a a Menekültek Világnapja?

Az ENSZ 2001-ben nevezte ki ezt a napot a Menekültek Világnapjává, hogy így tisztelegjünk azok előtt az emberek előtt, akik valamilyen okból kénytelenek elhagyni a hazájukat.
Ezen a napon számos szervezet törekszik arra, hogy felhívják a figyelmet a menekült embereket érintő nehézségekre, hiszen egyik napról a másikra kénytelenek teljesen új életet kezdeni egy idegen országban és gyakran még az is kérdéses, hogy visszatérhetnek -e egyáltalán majd az otthonukba.

Talán nem is gondolnád, hogy az ENSZ 2021-es adatai szerint 26.6 millió menekültet tartanak nyilván szerte a világon. Soha nem volt még ilyen magas ez a szám korábban, sajnos azonban évről évre egyre jobban növekszik a menekült emberek száma, ráadásul ez a 2021-es adat még nem is tükrözi a Ukrajnában zajló háború hatását.

Így tudsz segíteni a hazánkba érkező menekült embereknek!

Februárban, amikor kitört a háború a szomszédunkban, korábban nem tapasztalt mértékben mozdult meg a magyar lakosság. Elképesztő mennyiségű tárgyi és pénzadomány érkezett be a segélyszervezetekhez és a menekülteket segítő szervezetekhez, valamint rengetegen vették ki a részüket a logisztikai feladatokból is.

Feladat persze még most is akad bőven, így ha valaki szívesen segítene, erre jelenleg is van mód. Ha például valaki az idejével tud segíteni, akkor mindig szeretettel várják a segítőket a Migration Aid Madridi úti szállóján Budapesten, ahol minden dolgos kéz elkél, de országszerte bármely szálláshelyen érdemes segítőnek jelentkezni. Ha úgy érzed, hogy szívesen foglalkoznál gyerekekkel, tartanál nekik mondjuk egy kézműves foglalkozást vagy csak bemennél hozzájuk egy játszódélutánra, jelezd a szállón és biztosan megtaláljátok majd a módját, hogy meg is valósulhasson a program.
Az is nagyon hasznos, ha beszélsz esetleg ukránul vagy oroszul és bemész egy kicsit beszélgetni a szállón élő anyukákkal, de az ott élők közül sokan tudnak magyarul is, így biztosan mindenki talál magának beszélgető partnert nyelvtudás nélkül is. Persze ha szívesebben segítesz a háttérben, arra is van mód, hiszen minden szervezet örül a felajánlott segítségnek például az adományok szortírozásában, az adminisztrációban, szállításban vagy akár szervezési feladatokban is.
Menedékház Alapítvány gyerekek
Aki pedig szívesebben ad tárgyi adományt, annak azt javasoljuk, hogy mindig érdemes először megkeresni az adott szervezetet és előre megtudakolni, hogy vajon valóban van -e szükségük arra a tárgyi adományra, amire mi gondoltunk vagy inkább valami másból van most hiány náluk és abból volna érdemes beszerezni.

Így segítettünk eddig mi a Játékszigettel az Ukrajnából érkező gyerekeknek!

A háború kezdetétől fogva magától értetődő volt számunkra, hogy miharamabb segítsünk az Ukrajnából Magyarországra érkező gyerekeknek, vagyis játékokkal próbáljuk egy kicsit könnyebbé tenni számukra a jelenlegi helyzetet.

Jótékonysági nagykövetünk, Lilu segítségével kerültünk kapcsolatba a Hintalovon Alapítvánnyal, akik egy nagyon kedves ötlettel már rögtön a Nyugati pályaudvaron meglepetéssel fogadták a hazánkba érkező kicsiket. Kis hátizsákokkal várták a gyerekeket, amibe csupa olyan kedvességet rejtettek, amit a gyerekek könnyedén magukkal tudnak vinni és a szülők számára sem jelent gondot a szállítása.
Ezekbe a kis hátizsákokba adományoztunk ezer darab plüss- és játékfigurát, hogy valami kis öröm is társuljon a gyerekeknek a megérkezésükhöz és legyen mivel elfoglalni magukat, amíg a felnőttek körülöttük megszervezik az átmeneti szállásukat vagy épp a továbbutazásukat.
Ukrán gyerekek Játéksziget
Természetesen a Magyarországon elszállásolt gyerekekre is gondoltunk, nekik az Age of Hope és a Budapest Bike Maffia segítségével juttattunk el játékokat, Gyereknap alkalmából pedig egy kis műsorral kedveskedtünk a Menedékház Alapítványnál lakó ukrán és magyar gyerekeknek. Habók János egy szuper bűvészshow-val kápráztatta el a kicsiket, majd ezután személyre szabott ajándékkal leptük meg őket: csillámos bokalabdát és Glitza tetoválást kaptak a lányok, focilabdát, Infinity Nadot és építőjátékot a fiúk, a kisebbeknek pedig baby puzzle és rágóka volt az ajándék.

Ismered a Játéksziget Adományprogramját?

Nem fér hozzá kétség, hogy játékot adományozni legalább annyira fontos a gyerekeknek, mint ruhát vagy élelmiszert, hiszen a játékkal egyben örömöt is adunk és még ennél is sokkal többet. Minden gyerek szeret játszani, a kisgyerekek számára azonban ez nemcsak örömforrás, hanem a fejlődés egyik legfontosabb pillére is. A játék során fejlődnek a különféle mozgásos funkciók, az intelligencia, az érzelmi kifejezés, a szociális és társas viselkedés, miközben segít oldani a feszültséget és feldolgozni a napi eseményeket is, erre pedig különösen nagy szüksége van azoknak gyerekeknek, akik átmenetileg nehéz körülmények között élnek.
Játéksziget játékadomány
A Játéksziget Adományprogram évek óta sikeresen működik, vásárlóink rendszeresen hozzák be üzleteinkbe a játékokat, amit aztán személyesen viszünk el a rászoruló gyerekeknek különböző intézményekbe.
Továbbra is örömmel fogadjuk az otthon már megunt, de még jó állapotú játékokat az üzleteinkben! Kattints ide, ha szívesen olvasnál bővebben is a Játéksziget Adományprogramról!

Blog témájú írások

Floor is Lava
A Föld Láva - Vigyázz, nehogy belelépj!

2022 június 30 3 perc olvasás

kerekesszékes Barbie
Hallókészülékes és vitiligós Barbie is van az új Fashionista Barbie-k között!

2022 június 24 2 perc olvasás

stresszkezelés gyerekek
Gyerekek stresszoldása játékok segítségével

2022 június 22 3 perc olvasás