Gondoltad volna, hogy már 90 éve legózunk?!

2022 szeptember 22 3 perc olvasás

LEGO története

Augusztus 10-én ünnepelte a 90. születésnapját a LEGO, de már jóval korábban megkezdték az ünnepi készülődést. Piacra dobtak például egy különleges szettet, amibe a rajongók szavazhatták meg, hogy mely korábbi ikonikus készletek darabjai kerüljenek bele, de ismert embereket is bevontak a szülinapozásba és a weboldalon is extra izgalmas tartalmak várják a gyerek és a felnőtt LEGO-rajongókat!
Gyere, nézzük meg együtt, hogy hogyan is ünnepel egy ilyen nagy évfordulót a világ egyik legismertebb márkája!

Nagyon menő szülinapi szettel rukkolt elő a LEGO! Összesűrítették egy készletbe az elmúlt 90 évet

A LEGO 90. születésnapi ünnepségsorozatának talán legizgalmasabb része, hogy készített a LEGO csoport egy olyan exkluzív szettet, ahol a rajongók szavazhatták meg, hogy mit lehessen majd megépíteni belőle.
Hónapokkal korábban kiírtak egy szavazást és a legtöbb szavazatot elnyerő szettek egy-egy alkotását rakták össze egy dobozba, így ha ezeket mind felépítjük, megelevenedik előttünk a LEGO elmúlt 90 éve. A jubileumi kreatív szett szivárvány színű darabokból áll és összesen 15 féle mini verzió építhető meg belőle a márka ikonikus LEGO készletei közül: a legrégebbi építmény benne egy kacsa, a legújabb pedig egy LEGO DOTS ananász.
Nem is kérdés, hogy kötelező darab ez a játék is a LEGO rajongók gyűjteményében! Persze ezenkívül is nagyon sok izgalmas szettel rukkoltak még elő a szülinapi évben, ide kattintva tudtok a LEGO újdonságokból csemegézni!

LEGO év

Szülinapi extrák a LEGO-tól: extra weboldal, film és játékok

Az ünneplés része az az egyperces kisfilm is, amelybe a márka az egész törtelmét és világszemléletét belesűrítette. „Mindannyian építők vagyunk! Építs és varázsold a világot a saját játszótereddé!“ - biztat a LEGO és ha végignézed a filmet, bizony tényleg úgy fogsz felállni, hogy minden lehetséges, amit csak szeretnél.

A mi egyik nagy kedvencünk a szülinapi meglepetések között a 90-second challenge, azaz a sztárok 90 perces kihívása, amikor másfél perc alatt kell megépíteniük valamit LEGO elemekből, miközben kérdésekre is kell válaszolniuk. Alicia Keyes énekesnő, Thierry Henry focista és a divatikon Peggy Gou is ott van az építők között, azt azonban nem áruljuk el, hogy melyikük mit épített meg a LEGO kockákból, inkább kattints ide és nézd meg az alkotásokat!

De említhetnénk a „Melyik LEGO kocka vagy?“ kvízt is a szülinapi oldalon, ahol néhány kvízkérdés megválaszolása után azonnal kiderül, hogy a rengetegféle LEGO elemből vajon melyik vagy te. Csak annyit mondunk, hogy ennek a cikknek az írója valójában egy boltív elem, amely lilás színű, 2019 óta van a piacon és jelenleg 28 készletben található meg...

Mindezek után már csak egy kérdés marad: mégis mivel fog előrukkolni a LEGO 10 év múlva, azaz a 100. születésnapján???

Szerinted hány LEGO darabot gyártottak eddig összesen világszerte? Annyit segítünk, hogy egy egészen elképesztően nagy számra gondolj!

1958 óta, amikor az első műanyag LEGO kocka megszületett, több mint 400 milliárd darabot gyártottak belőle. És ezek ugye csak a kockák, a többi LEGO elemről, figuráról és a szettről akkor még nem is beszélünk! Csak LEGO City készletből közel 300 különböző fajta létezik!

régi LEGO

Ole Kirk Christiansen, a játék feltalálója valószínűleg álmában nem gondolta 1932-ben, amikor elkészítette az első építőjátékát, hogy ennyire népszerű lesz majd a LEGO és fejlesztő játékával szó szerint az egész világot meghódítja. Nincs még egy olyan játék, amely ennyire uniszex lenne és ilyen szórakoztató módon fejlesztené a gyerekek többféle készségét a játék során ugyanolyan töretlenül, immáron 90 éve!
Nézd meg ezt a kis rajzfilmet, ha még nem ismered a LEGO történetét, ebből még az is kiderül, hogy meddig készültek fából a LEGO építőjátékai!

Na és mi a  LEGO csoport terve a következő tíz évre? - „Arra szeretnénk használni a játékot, hogy 2032-re évente több mint 75 millió gyerek életét megváltoztassuk.“

Nem esik nehezünkre azonosulni mindazzal, ami a LEGO csoport hitvallása, hiszen ugyanezek az elvek visznek minket is előre a Játékszigetnél. Pontosan ezért indítottuk el mi is az Adományprogramunkat, hogy minél több gyerek játszhasson önfeledten nap mint nap, függetlenül attól, hogy épp milyen körülmények között él.

„A játék ereje életeket képes megváltoztatni. Hisszük, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a gyerekek kibontakoztassák a bennük rejlő lehetőségeket, és életre szóló készségeket sajátítsanak el. Ezért az a küldetésünk, hogy a játékon keresztül inspiráljuk és fejlesszük a jövő építőit.“ - vallja a 90 éves világmárka.
Mindezt pedig olyannyira komolyan gondolják, hogy a cég teljes profitjának egy részét a LEGO Alapítvány kutatásainak, projektjeinek, tevékenységeinek és együttműködéseinek finanszírozására fordítják. 2021-ben ez összesen 443,9 millió dollár támogatást jelentett, amihez egy kicsivel minden egyes LEGO vásárló hozzájárult.

BOLDOG 90. SZÜLETÉSNAPOT, LEGO!