Egy nap, amire érdemes figyelmet fordítani a családoknak!

2021 május 13 3 perc olvasás

Nemzetközi családi nap

Tudtad, hogy május 15-én van a Család Nemzetközi Napja? Annyi mindennek van hivatalos ünnepe, miért is ne lenne éppen a családnak egy olyan dedikált napja, amikor azt ünnepeljük, hogy családban élhetünk, valamint gondolunk azokra, akiknek ez nem adatik meg.

Legyen mostantól ez a nap is ünnep!

Ha eddig még nem ünnepeltétek közösen a gyerekekkel ezt a napot, akkor adunk néhány tippet, hogy hogyan is lehetne meghonosítani ezt a szép ünnepet a családotokban!

Először is tudatosítsuk a gyerekekben már pár nappal korábban, hogy milyen fontos nap közeleg. Valószínűleg a gyerekek nagy örömmel fogadják majd, hogy van egy EGÉSZ napja a családnak, hiszen az ő kis életük elsődleges és legmeghatározóbb színtere a család.

Érdemes beszélgetni a nagyobbakkal arról is, hogy mióta ünnepeljük ezt a napot (az ENSZ 1994-ben nevezte ki május 15-ét a Család Napjának), vajon vannak -e a miénknél népesebb családok, milyen lehetett régen, amikor több generáció élt együtt és így tovább.
A kisebbekkel pedig közösen átbeszélhetjük, hogy kik tartoznak a családunkba, végiggondolhatjuk, hogy az ismeretségi körünkben vannak -e nagyobb vagy éppen kisebb családok, mint a miénk, lerajzolhatjuk együtt a családfánkat, de akár arról is beszélgethetünk, hogy a háziállatok beletartoznak -e a családba.

Akármekkora is a gyerekünk, nagyon fontos tudatosítani benne, hogy nincs két ugyanolyan család, nincs jó és rossz család, hiszen minden család maga alakítja a szokásait a benne élők aktuális életkorának és igényeinek megfelelően.
Család napja
Készítsetek családi kvízt!

Ráhangolódás gyanánt a szülők vagy a nagyobb gyerekek készíthetnek akár családi kvízt is a többi családtagnak, korábbi közös emlékekre, pl. nyaralásokra vagy születésnapokra visszautalva.
1. Írjatok vicces vagy épp a memóriát megdolgoztató kérdéseket. Pl. Milyen tortája volt valakinek a családban X évvel ezelőtt?, Hány éves volt a nagyobb gyerek, amikor megszületett a testvére?, Mit szeret anya a legjobban csinálni hétvégén?
2. Írjon össze mindenki néhány dolgot, ami szerinte leginkább jellemzi a családotokat!
3. Mindenki írja le egy szóban, hogy mit jelent számára a család! A kicsiknek lehet egyszerűsíteni azzal, hogy írj egy színt, egy ételt, egy évszakot stb., ami eszedbe jut a családról.
4. Mindenki írjon a család minden tagjának egy kedves üzenetet, amit úgy kell elrejteni, hogy épp május 15-én találja meg a másik!

Közös játék, aztán irány ki a szabadba!

Idén szerencsénk van, mert épp szombatra esik a Család Nemzetközi Napja, ezért nem is az a kérdés, hogy együtt tölti -e a család, hanem az, hogy mivel! Találjatok ki magatoknak közös programokat, de akár azt is tehetitek, hogy mindenki mond valamit, amit ő aznap szívesen csinálna a családdal és ezekből áll össze a napotok. Na nem kell ám nagy dolgokra gondolni, lehet ez pl. palacsintasütés reggelire, közös játék a kedvenc társasjátékkal vagy akár egy kirándulás.

Ezen a napon nem kell senkit sem megajándékozni, hiszen a család önmagában egy óriási ajándék, de attól még persze meglephetitek magatokat valamivel, legyen az egy új családi társasjáték, sütizés a cukrászdában vagy elmehettek például az állatkertbe.
Családi nap program
Családi társasjátéknak mindenképpen olyat javasolnánk, amivel az egész családnak öröm a játék, beleértve a szülőket, valamint a kicsi és nagytesókat is. Tudjuk, hogy nem olyan könnyű ilyen játékot találni, de a Guinness Rekordok társasjáték vagy a Cortex például éppen ilyen, biztosan mindenki élvezi majd vele a játékot!
Társasozás után pedig nyomás kifelé és jöhetnek a szabadtéri játékok! Jöhet a darts, a foci, de akár kipróbálhatjátok az új frizbilabdát is! Csak annyit mondunk, hogy frizbiként indul útnak és labdaként tér vissza…

Gondolhattok ezen a napon a kevésbé szerencsés családokra is

Szép gesztus lehet, ha a családotok ezen a napon gondol a kevésbé szerencsés családokra is, illetve mindazokra, akik bár szeretnék, de nem élnek családban.
Akár a gyerekek is átválogathatják azokat az otthoni játékokat, amelyek még jó állapotban vannak, de már nem játszanak vele és elvihetitek ezeket egy anyaotthonba vagy akár hozzánk is behozhatjátok a Játéksziget üzletekbe, hiszen az Adományprogramunk keretén belül rendszeresen viszünk játékokat rászoruló gyerekeknek különböző intézményekbe.

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás