nyar
Csomagold be az uzsit nap! 5 tipp a stresszmentes uzsicsomagolásért!

Csomagold be az uzsit nap! 5 tipp a stresszmentes uzsicsomagolásért!

Most, hogy újra iskolába járok, pontosabban alkotó-fejlesztő meseterápiás továbbképzésre, egyre inkább rájövök, miért is olyan fontos, hogy már az előző este gondoskodjam az uzsonnám elkészítéséről. Persze picit macerásabb, több időt igénylő feladat ez, de legalább nem kell kopogó szemekkel a büfébe rohannom, ahol vagy elfogyott már minden ehető, vagy egyáltalán nincs egészséges opció.
 
Az ismeretlen eredetű Csomagold be az uzsit nap! (március 10.) a saját ebéd elkészítését és becsomagolását és annak munkába, iskolába vagy piknikezésre való elvitelét ösztönzi. Az ételek elcsomagolásának rengeteg előnye van: lehetővé teszi az egészséges ételek választását, megtervezését a gyorsételek, automaták kínálata helyett. Az elcsomagolással pénzt takaríthatunk meg, gazdálkodhatunk az alapanyagokkal, és ha arra is ügyelünk, hogy újrahasznosítható edényeket, dobozokat, zsákokat használjunk, akkor rengeteg szemetet is megspórolunk.
 
Tudtad? Mickey Egér volt az első rajzfilmkarakter, aki 1935-ben egy uzsonnás dobozzal jelent meg egy rajzfilmben!
 
A gyerekek számára ráadásul az elcsomagolt uzsonnának olyan jó üzenete van: emlékezteti őket az otthoni ízekre, és arra, hogy odafigyelünk rájuk, gondoskodunk róluk. Anya ráadásul semmit nem spórol ki belőle, jól megtömi a szendvicset a kedvenc falatokkal, mellérakja a kedvenc szalvétát. Egy uzsonnás csomag épp olyan, mint egy meglepetés játék, egy LOL Surprise baba vagy egy Pikmi Pops nyalóka; a gyerekeknek rendkívül jó és izgalmas élmény, amikor rétegről rétegre lebontják a szalvétát anya isteni szendvicséről, majd hátradőlve elfalatozzák a szünetben.
 
A szülőknek azonban már kevésbé ilyen élvezetes mindezt az élményt megteremteni. Hiába minden felsorolt előny, a nagy reggeli rohanásban könnyebb pénz nyomni a markukba, és „vegyetek valamit” felszólítással az útjukra bocsátani őket. Ezért e jeles nap alkalmából összegyűjtöttünk pár tippet az uzsi stresszmentes elkészítéséhez!
 
#1. Kérjük meg a gyerekeket, hogy segítsenek
A gyerekek nagyon szeretik, ha komolyan vesszük a javaslataikat, és beleszólásuk van az összetevők megvásárlásába, majd a saját kis uzsonnás dobozuk megalkotásába. Ráadásul ha többen állunk neki, azzal nem egy újabb letudandó projekt lesz az uzsonnakészítés, hanem egy közös játék, minőségi idő.
 
Ezt is olvasd el! Közös főzés, okosabb gyerek!
 

#2. Egyszerűsítsünk!
Az ebédidő a gyerekek szociális ideje, nem az ételeken van a hangsúly. Az elcsomagolt uzsit általában gyorsan, a többiekkel csacsogva fogyasztják el, hogy minél hamarabb játszani lehessen. Ezt szem előtt tartva egyszerű dolgokat válogassunk: friss gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat, kekszeket, apró, „harapásméretű” szendvicseket, amelyeket könnyű bekapni. Ellenkező esetben simán szembesülhetünk azzal, hogy a doboz vagy a zsák gyakorlatilag teljesen érintetlen maradt.
 
#3. A derék maradék
Készítsünk az ebédből, vacsorából extra mennyiséget, hogy maradjon másnapra is. A tésztasaláta, csirkehusi, máj, csicseriborsó, stb. hidegen is jó, ha nincs lehetőség az iskolában melegíteni. A hús, hal, tojás, hüvelyesek, magok egész napi energiát biztosítanak a gyerekeknek.
 
#4. Vasárnap tervezzük meg a hetet előre!
1-2 óra a konyhában megfékezi a hét ebédcsomagolási őrületét. Töltsük meg az újrafelhasználható edényeket, dobozokat zöldségekkel, gyümölcsökkel, joghurttal, egészséges sütikkel, stb. Az előre tervezés mellett segíthet, ha már előző este gondoskodunk a másnapi uzsiról.
 

#5. Kerüljük el a felesleges munkát!
Van úgy, hogy a gyerekek az uzsonnás dobozuk felé sem néznek, elfelejtik megenni a becsomagolt szendvicset, és csak pár nap után találunk rá a szalvétaszörnnyé vált elemózsiára a táskájuk legmélyén. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha feldobjuk az uzsidoboz tartalmát, mágikus dobozt varázsolunk belőle. Tehetünk bele apró meglepi matricákat, szívhez szóló üzeneteket, vagy például pontokat, amelyek bizonyos mennyiség összegyűjtése után beválthatók valami ajándékra.
 
Végül pedig ne feledjük: a stressz mindig akkor alakul ki, amikor a valóság nem felel meg az elvárásunknak. Ezért ha jobb dolgunk is akad, mint uzsonnát készíteni, nyugodtan engedjük el. Nem dől össze a világ, ha olykor engedékenyek vagyunk magunkkal szemben, és odanyomjuk a markába azt az uzsipénzt.

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.