nyar
7 tipp, hogyan segítsük a babák agyának fejlődését
A babák fejlődésének tudatos támogatása nem nehéz feladat, hiszen már születésüktől fogva készek arra, hogy tanuljanak; ösztönösen kíváncsiak és motiváltak arra, hogy felfedezzék a világot.

7 tipp, hogyan segítsük a babák agyának fejlődését

A játék, a szülő és a baba közötti interakció elengedhetetlen módja az agy megfelelő fejlődésének. A gyerekekkel való játékidő valódi értéke az, hogy segít a babáknak elsajátítani az első évek fontos feladatait, illetve megerősíti a kötődést szülő és gyermek között. Ez az erős és biztonságos kötődés alapozza meg az összes későbbi kapcsolat modelljét, segít nekik a barátságok kialakításában, a másokkal való együttműködésben vagy később, a romantikus kapcsolatok kialakításában is.
 
Emellett a baba első három évében több trillió összeköttetés alakul ki az agysejtek között, ezért sem mindegy, hogy milyen tapasztalatokat szerez az őt körülvevő világról. Ha a vidámságot összekapcsolja a tanulással, akkor gyorsan fejlődik majd.
 
Mutatunk néhány egyszerű módszert, amivel segíthetjük ezt a fejlődést:
 
#1. Bolondozzunk
Ki gondolná, hogy a nyelvöltögetés fontos lehet a megfelelő étkezés kialakításában és a beszéd fejlődésében? Pedig így van: szülőként a nyelv kiöltése egyfajta kommunikációs formának tekinthető: ha a baba erre úgy válaszol, hogy saját nyelvét is kiölti, majd visszahúzza, akkor nagyszerű munkát végeztetek.
 
#2. Vezessük be a „pocak időt”
A pocak idő azt jelenti, hogy a baba a pocakján fekszik. Így felfedezheti a környezetét, sőt fizikai ereje és koordinációja is fejlődni fog. Adjunk neki gyerekjátékokat, és beszéljünk hozzá.
 
#3. Adjunk szenzoros stimulációt
Tiffany Field, a Miami Orvostudományi Egyetem kutatóintézetének igazgatója szerint az érintés a legjobban kifejlődött érzékszerv a baba születésénél. A csecsemők gyakorlatilag azonnal képesek megkülönböztetni a különböző hőmérsékletet, textúrákat, alakzatokat, vagy akár súlyokat is. Ezért fontos, ha különböző textíliákból készült, változatos formájú és méretű bébijátékokat adunk a kezébe, így minél több anyaggal megismerkedik.
 
#4. Nagy, közepes és kicsi
A különböző méretű bébijátékok segítenek a babáknak a nagy, közepes és kicsi különbségek azonosításában. Ezt segíthetjük azzal, ha a játékokat méretcsoportokba rendezzük.
 #5. Beethoven vs. Queen
A baba nyelvi, kognitív, társadalmi és érzelmi fejlődését több millió idegpálya támogatja. Ezeket a pályákat ösztönzi a zene, főleg akkor, ha a baba különböző hangzású és tempójú zenei formákat is megismer. A zene valójában a gyermeki fejlődés összes területén igen fontos szerepet játszik intellektuális, szociális, érzelmi, motorikus, nyelvi, sőt az általános műveltségi szinten is. Segít abban, hogy a test és az elme együtt működjön. Kisgyermekkorban a szavak hangzását és jelentését is segít megismerni. A zenés táncok támogatják a mozgásos készségek fejlődését, miközben lehetővé teszik az önkifejezés gyakorlását. Mindezek mellett a zene és a memória között is egyértelmű összefüggés mutatható ki. A csecsemők már jóval előbb felismerik egy dal dallamát, mielőtt még megértenék a szavak jelentését. Gyakran próbálják utánozni a hangokat, és ahogy fizikailag is képessé válnak rá, rögtön elkezdenek mozogni a zenére. A nyugodt háttérzene nyugtatóan hathat a kisbabákra, különösen az altatás idején, a túl hangos zene viszont túlstimulálhatja őket.
 
Később a hangszereken való tanulás is pozitívan befolyásolja a fejlődésüket. Kíváncsi vagy, melyik hangszer melyik képességet fejleszti? Akkor KATT a cikkünkre:
 
SÍPPAL, DOBBAL VAGY NÁDI HEGEDŰVEL? KUTATÁSOK SZERINT A ZONGORÁZÁSTÓL OKOSABB, A DOBOLÁSTÓL ÉRZELMILEG INTELLIGENSEBB LESZ A GYEREK
 
#6. Énekeljünk neki
Gyakori, hogy szülőként ösztönösen éneklünk a gyerekünknek. Nem véletlenül tesszük ezt: az éneklés bátorítja a spontán hang- és mozgásaktivitást, így segítve a babák tanulását. Ha a baba megpróbál maga is énekelni, utánozzuk őt, mert ez pozitív megerősítést ad. Játsszunk a tempóval, a hangerővel, a magas és alacsony hangokkal. Énekeljünk egyszerű, rövid dalokat a kisbabáknak, magas, lágy hangon. Találjunk ki egy-két sort a fürdetésről, öltözködésről vagy evésről, és énekeljük el ezt nekik, miközben ezeket a tevékenységeket végezzük.
 
 
#7. Hol a baba?
Szinte minden szülő játszott már „elbújós” játékot a babájával, vagyis amikor egy kendővel letakarja a saját fejét, majd hirtelen előbújik alóla. Ez a játék azonban nemcsak arra jó, hogy a babát édes kacajra fakassza, hanem a tárgyállandóság kialakításában is fontos szerepet játszik. Mit jelent ez? A babák pár hónapos korukig azt hiszik, ha eldugunk előlük valamit, akkor az a tárgy nem is létezik. Azzal, hogy képes megérteni, hogy az eldugott, majd előkerült objektum egy és ugyanaz, sokat fejlődött az agya.
 
A JP cikke nyomán
Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.