SÍPPAL, DOBBAL VAGY NÁDI HEGEDŰVEL? KUTATÁSOK SZERINT A ZONGORÁZÁSTÓL OKOSABB, A DOBOLÁSTÓL ÉRZELMILEG INTELLIGENSEBB LESZ A GYEREK

2018 szeptember 18 4 perc olvasás

SÍPPAL, DOBBAL VAGY NÁDI HEGEDŰVEL? KUTATÁSOK SZERINT A ZONGORÁZÁSTÓL OKOSABB, A DOBOLÁSTÓL ÉRZELMILEG INTELLIGENSEBB LESZ A GYEREK

Számos kutatás bizonyítja, hogy az egyes hangszereken való tanulásnak mennyi pozitív hatása van a gyerekek fejlődésére. 

Nem rég már írtunk arról, hogy a zene a gyermeki fejlődés összes területén igen fontos szerepet játszik intellektuális, szociális, érzelmi, motorikus, nyelvi, sőt az általános műveltségi szinten is. A Dél-Kaliforniai Agy- és Kreativitás Intézet 2016-os tanulmánya szerint a gyermekkori zenei élmények felgyorsítják az agy fejlődését, különösen a nyelvtanulás és az olvasási készségek területén. Az amerikai Nemzeti Zeneművészeti Alapítvány szerint a hangszereken való játék javíthatja a matematikai készségeket, valamint az olvasás- és íráskészséget.

MILYEN ZENÉS JÁTÉKOKAT JÁTSSZUNK A GYEREK ÉLETKORA SZERINT? OLVASD EL BLOGBEJEGYZÉSÜNKET: ZENE ÉS GYERMEKNEVELÉS: A ZENE ÁTALAKÍTHATJA GYERMEKED AGYÁT!

Mai blogbejegyzésünkben most arról írunk, hogy a különféle hangszereken való tanulás milyen fejlődési terültekre hat. Okosabb lesz a gyerekünk, ha zongorázik? Görgess tovább, és kiderül!

#1. Ütőhangszerek

Azt hitted, hogy a dobok püfölése pusztán a ritmusérzék fejlesztésére és némi feszültség-levezetésre jó? Pedig nemcsak ezekre! Egy 2010-es kutatás, mely az alacsonyabb életszínvonalon élő családok gyermekeit vizsgálta, azt találta, hogy a dobolási tevékenységekben résztvevő fiatalok jelentős fejlődést mutattak szociális és érzelmi készségeikben. Bill Matney zeneterapeuta szerint a dobolás kiváló terápiás eszköz is lehet a speciális igényű gyerekek számára is, hiszen gyakran szükséges hozzá az együttműködés, így javulnak a szociális készségek, a kommunikáció. A különféle dobolási technikák más és más finom- és nagymotoros képességeket fejlesztenek. Ezek mellett a dobleckék kiszolgálják a gyerekek emocionális és kognitív szükségleteit is, hiszen egyrészről a dobolás által biztonságosan kifejezhetik az érzéseiket (pl. harag), másrészt a dobolás nagyfokú odafigyelést, impulzus kontrollt és döntéshozási képességeket is igényel.

SZELEBURDI JÁTÉKSZIGET A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN!

A Játéksziget támogatásával új zenei sorozat indul a Budapest Jazz Clubban kéthetente vasárnap délelőttönként Szeleburdi Játéksziget néven. A koncertsorozat az egész családnak igazi, közös zenei élményt nyújt, és a gyermekek zenei fejlődését is elősegíti. A jazz club előterében a Játéksziget játékaival, hangszereivel várja a kedves látogatókat! Mi lesz az első koncert? Kattints, és megtudod!

#2. Billentyűs hangszerek

Pekingi tudósok azt állítják, hogy a gyerekek zenei nevelése legalább annyira előnyös, ha nem előnyösebb a nyelvtudás javításában, mintha extra olvasási leckéket adunk nekik. A tanulmányban résztvevő, 74 ovis korú gyereket három csoportra osztották- az egyik csoport heti háromszor zongoraórán vett részt, a másik plusz olvasási leckéket kapott, a harmadik csoport viszont semmilyen plusz feladatot nem kapott. Hat hónap elteltével azt találták, hogy a zongorázógyerekek jelentős előnyökkel rendelkeznek az olvasó gyerekekkel szemben a nyelvértés tekintetében.

Az említett tanulmányon kívül még rengeteg más kutatás is bizonyította, hogy a zongorázó gyerekek jobban teljesítenek a térbeli kognitív fejlesztési teszteken, sőt vannak olyan nézetek is, melyek szerint a zongorázó gyerekek a matematikában is jobban teljesítenek. A kognitív fejlődésen kívül a zongoraórák abban is segítenek, hogy a gyerekeknek jó önbecsülésük legyen, magabiztosan kezeljék a problémákat, sőt a zongorán való játék segíti a koordináció fejlődését, és megtanítja a gyerekeket koncentrálni. Hát nem csodálatos?

#3. Fúvós hangszerek

Furulyázni szinte minden gyerek tud alapszinten, hiszen a legtöbb tanár ezt használja egyfajta bevezetőnek a hangszerek, különösen a fúvósok világába. A gyerekek megtanulhatják a furulyán a kezdetleges technikákat, a légzést és az ujjak elhelyezését. Később aztán, jöhet akár a klarinét, a fuvola, sőt akár a szaxofon, a trombita is. De mik lehetnek a fúvós hangszerek előnyei a gyerekek fejlődésére nézve? Nos, azt találták, hogy a fúvós hangszereken játszó gyerekek érzelmi és fizikai egészsége idővel javul, ahogy a szem-kéz koordináció, a test koordinációja, a többfeladatos készségek, hiszen a gyermekeknek úgy kell megtanulnia játszani, hogy közben a légzésére, a kezére, és a kottára is figyel. Hosszú folyamat lehet, míg teljesen tisztán képesek lesznek megszólaltatni egy fúvós hangszert, ezért a gyerekek azt is megtanulják, hogy a dolgokat nem mindig kínálják nekik tálcán, és meg kell dolgozniuk az eredményekért.

#4. Pengetős hangszerek

Az egyetlen próbálkozásom a hangszerekkel (a kötelező furulyán és az otthoni szintetizátoron kívül) a gitár volt, de aztán sajnos hamar elment a kedvem, amikor olyan tanárt kaptam, aki a második órán már azt várta volna, hogy öt ujjal flamenco stílusban gitározzak. Én valójában csak az alapokat akartam elsajátítani, hogy bozontos kamaszlányként otthon könnyűszerrel elpengessem kedvenc Nirvana, Aerosmith, Beatles számaimat, esetleg a haveri társaság körében is menőzzek azzal, hogy nem csak elénekelni tudom, de lejátszani is a Börtön ablakában-t a tábortűz körül. Nagy kár, pedig a gitározásnak, és persze más pengetős hangszereken való tanulásnak is rengeteg előnye van. Még az alapvető akkordok megtanulása is kihívást jelenthet, amikor először megyünk gitárórára, ezért fejlődik a koncentráció, akaraterő, a gyerekek megtanulnak összpontosítani, hiszen mindkét kezük másfajta mozgást végez egy időben, miközben a kottára is figyelniük kell. A gitározás fejleszti a memóriát, a türelemre való készséget, a kreativitást és a kritikus gondolkodást is.

A zene az kell! Az Aerosmith elég jó poént engedett meg magának! Gyertek Ti is zenélni és zenét hallgatni a Szeleburdi Játékszigetre szeptember 30-án!

#5. Vonós hangszerek

Noha a vonós hangszereken – kiváltképp a hegedűn – való gyakorlás a környezet számára szinte elviselhetetlen zajszennyezéssel jár, és könnyűszerrel késztetheti a szomszédokat, vagy akár a szülőket is arra, hogy elköltözzenek a házból, a gyerek mégis rengeteg mindent profitálhat belőle. A McMaster Egyetem zenei intézetének tanulmánya szerint a vonós hangszereken való gyakorlás javítja az olvasási készségeket, a nyelvfeldolgozást, a beszédet s számos más agyi funkciót, sőt bizonyos pszichológiai rendellenességek leküzdésében is segít a gyerekeknek. A kutatás azt is megállapította, hogy sosem késő elkezdeni a hegedűlést, ugyanis a felnőtteknél a rendszeres gyakorlás csökkenti a depressziót, a szorongást, a stressz vonatkozású betegségek előfordulását. Persze csak akkor, ha mi magunk játszunk a hangszeren, és nem más gyakorlását kell elviselnünk. Utóbbi esetben ugyanis meglehet, épp az ellenkező hatásokat tapasztalhatjuk magunkon. J Szóval mamik és papik! Elő a vonóval!

Einstein is hegedült gyerekkorától kezdve

 

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás