nyar
7 magyar rajzfilm kiskorunkból, amit a gyerekeinknek is látniuk kell – 2. rész
Bár manapság már se szeri, se száma a 3D-s animációs filmeknek, mégis nem árt néha visszanyúlnunk gyermekkorunk kedvenc animációs filmjeihez is, melyek nagyon sok mindent adhatnak a mai gyerekeknek. Bejegyzésünkben egy kis nosztalgiázásra hívunk, és megmutatjuk kedvenc gyerekkori rajzfilmjeinket, melyek a TV maci bejelentkezése után mindig a képernyő elé szegeztek minket.

7 magyar rajzfilm kiskorunkból, amit a gyerekeinknek is látniuk kell – 2. rész

Cikksorozatunk első részében már írtam arról, milyen sok jó rajz-, báb-, és gyurmafilmet láthattunk már a 70-es, 80-as években is, még jóval a 3D-s animációk megjelenése előtt. Eszembe jutott a TV maci, és a kis esti rituáléja, amihez már tisztán, illatosan és jóllakottan kellett leülni a TV elé, utána pedig – akárcsak a macinak – nekem is ágyba kellett bújnom.
 
Bár manapság már igazi rajzfilmdömping van, és egyszerűen képtelenség naprakésznek lenni a legújabb alkotásokból, mégis úgy gondolom, érdemes elővenni gyerekkorunk rajzfilmjeit, és megmutatnunk saját gyermekeinknek, hiszen a mai gyerekek számára is van mondanivalójuk, sőt – megkockáztatom – sokkal több is, mint a modern animációs filmeknek.
 
Nézzük is meg, hogy az ünnepek alatt milyen retro rajzfilmeket érdemes újra elővennünk nosztalgiázni, vagy épp megmutatni a gyerekeinknek.
 
 Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
Bár mindenki csak Mézga Gézának hívja ezt a nagysikerű magyar rajzfilmsorozatot, melynek történetet Romhányi József írta. Mézga Gézának és Aladárnak sikerül felvennie a kapcsolatot 30. századi leszármazottjukkal, MZ/X-szel, akivel újmagyar nyelven lehet szót érteni. MZ/X jövőbéli küldeményei eleinte lenyűgözőnek tűnnek, később azonban visszájukra fordulnak, és csak Aladár hidegvérén és leleményességén múlik, hogy elkerüljék a nagyobb veszedelmet. Kicsik és nagyok is imádják a rajzfilmet, és összeteszik két kezüket, hogy Mézgáné Rezovits Paula nem Hufnágel Pistihez ment feleségül.
 

 
 
Kukori és Kotkoda
„Kukori, Kotkoda, tojásból lesz a csoda” - Ennek a sorozatnak inkább csak a főcímdalára emlékszem, de az úgy látszik, örökre bevésődött a tudatomba. Kukori és Kotkoda boldog házasságban élnek, azonban Kukori lustasága gyakran bosszantja Kotkodát, és okoz bonyodalmakat. Kukori ugyanis csak vonakodva végzi el a házimunkát; hiába kéri Kotkoda hogy kapirgálja ki a gyomot a kukorica közül, vagy éppen porolja ki a szőnyeget, Kukori folyamatosan azon töri a fejét, hogyan kerülhetné el a munkát. Ebben jó barátja, Kopasznyakú is segítségére van, aki rendszerint segít Kukorinak kibújni a munka alól. A két jóbarát azonban mindig pórul jár, és Kotkoda végül megleckézteti a lusta Kukorit.
 
 

 
Mikrobi
Mikrobi egy modern háztartási robot, mos, főz és takarít. Szinte már családtagnak számít, gyakran kirándul a gyerekekkel a világűrben. Különböző bolygókra jut el velük, ahol mindig valamilyen kalandba keverednek, de végül minden jóra fordul. Érdekes, Mikrobira nem, csak a kis szőke fiúra emlékszem a sorozatból, akit Pepének hívtak, és szerette Döndöt. De ki az a Dönd?
 
 

 
 
Vízipók-csodapók
Bár nem vagyok a pókok nagy barátja, Vízipókot nagyon szerettem pöttöm koromban. A rajzfilmsorozat főszereplői Vízipók és a Keresztespók. Vízipók otthona a víz alatti Kristálypalota. Vízipók a szárazföldi pókoktól eltérően nem a szobák sarkaiban vagy a fák és bokrok rejtekében szövögeti hálóját, hanem a víz alatti légvárában trónol. Csodálkozik is ezen legjobb barátja, a kicsit mindig morgós és folyton-folyvást hitetlenkedő Keresztespók. A két pók barátai még az algaszedő vízicsigák, Katica, a kis hangyák, a méhecske, a hátonúszó poloska, Nünüke és az ormányosbogár. Kalandjaik során még találkoznak Csíbor bácsival, Rák apóval, kecskebékával, hőscincérrel, tegzesekkel és egyéb lakóival a rovarvilágnak.

 
A nagy ho-ho-horgász
Mekk Mesteréhez hasonlóan a nagy ho-ho-horgászból ismert kukacról, polgári nevén Főkukacról is készült mini köztéri szobor, mely a budai rakparton, kicsivel a Batthyány tér után áll. A sorozat a mindenre elszánt nagy ho-ho-horgászról és barátjáról, Főkukacról szól, akik horgászás közben folyamatosan különféle kalandokba csöppennek, de emlékeim szerint nem igazán sikerül halat fogniuk.

 
Trombi és Tűzmanó
Bár félelmetesnek utólag nem igazán volt mondható, én mégis rettegtem a sorozatban szereplő Tűzmanótól, aki mindig galibákat okozott a városban. Szentül meg voltam győződve arról, hogy a kazánban lobogó őrláng valójában Tűzmanó, aki bármelyik pillanatban kiugorhat a helyéről, és felgyújthatja az otthonunkat. Tűzmanó sok esetben közvetlenül vagy közvetve arra bátorítja az adott rész főszereplőit, hogy tűzveszéllyel járó dolgokat csináljanak. A tűz végül minden esetben be is következik, és kivonulnak a tűzoltók, akik sikerrel el is oltják azt. Az oltás befejeztével az ismét apróra zsugorodott Tűzmanó a "Főcső" (a nagyobbik elefánt) pipájában foglal helyet, a tűzoltók pedig (gyakran egy rendőr vagy egy biztosítási ügynök kíséretében) szembesítik a károsultakat tetteikkel. Nos, az biztos, hogy nálam elérte a célját a sorozat: Tűzmanó miatt eszembe sem jutott a tűzzel játszani.
 

 
 
Krisztofóró
Hogy ez az animációs sorozat pontosan miről is szólt, annak alaposan utána kellett néznem, de a főcímdalára még mindig pontosan emlékszem, különösen a sárkányanya arra az egy intésére: „Pszt, már alszik”. A sorozatot a 90-es évek elején vetítették, és a történet Krisztofóróról, a hős lovagról, és hű társáról, Treffhetesről szól, III. Nagy Darab király uralkodása alatt, a fejekben bő sárkány tolmácsolásában.
 
 

 
Neked melyik volt ezek közül a kedvenced?
 
Forrás: Wikipédia

Hozzászólás írása