5 tipp, hogyan éljük túl az anyai alvásmegvonást

2018 július 24 3 perc olvasás

5 tipp, hogyan éljük túl az anyai alvásmegvonást

Egy anya átlagosan 700 óra alvást veszít babájának első életévében. A hosszú ideig fennálló alvásmegvonás azonban kimutathatóan negatívan hat nemcsak az anya szervezetére, a családi kapcsolatokra, de a gyereknevelésre is.

Ahogy arról az „Anya agy”: Az anyaság okosabbá tesz a tudósok szerint c. cikkünkben már írtunk, James B. Mass az alvás és a teljesítmény közötti összefüggéseket vizsgáló szerző szerint egy anya átlagosan 700 óra alvást veszít a baba első életévében. Pedig a baba érkezése előtt abban a hitben élünk, hogy mindenre felkészültünk, és másképp fogjuk csinálni, mint az ismerőseink. A baba hat hétig az ágyunk mellett alszik majd - ábrándozunk, miközben mást se csinálunk, minthogy az angyali arcát bámuljuk. Hat hét után hibátlanul átáll a kiságyra, ahol majd az egész éjszakát átalussza, mi pedig visszatérhetünk a normális életünkhöz, a romantikus vacsorákhoz, a kedvenc sorozatunkhoz, némi otthoni munkához.

A valóság azonban könyörtelenül eloszlatja ezeket az ábrándokat. Hamarosan mindkét szülő zombinak érzi magát, mert éjszaka minimum háromszor kell felkelniük a babához.

Anderson és Platten pszichológusok egyik tanulmányukban kimutatták, hogy az alváshiányos résztvevők gyorsabban reagáltak a negatív ingerekre – egyértelmű tehát, hogy az alvás fontos szerepet játszik a nyugodt és békés nevelésben. Az alváshiánynak azonban más hatásai is vannak az úgynevezett „zombi effektus” és a túlzott reaktivitás mellett. Alváshiányosan például kevésbé kifejező az arcunk, nehezen tudjuk kimutatni mind a szomorúságot, mind a boldogságot. Fáradtan a hangunk sem gyakorol pozitív hatást másokra, a hangszínűnk monotonná és lapossá válik, kevesebb szót használunk. Egy 2013-as kutatás azt találta, hogy az alváshiányos emberek szomorúbbnak tűnnek. Ez csak azért probléma, mert az érzelmek „fertőzőek”, másodpercek alatt „elkaphatja” tőlünk a gyerekünk mind az örömöt, mind a félelmet vagy a haragot. A kisgyerekek lemodellezik a szülők arckifejezést, szóbeli kifejezéseit, szokásait, reakcióit és viselkedését.

De mit tehetünk az alváshiány negatív következményei ellen? A Today’s Parent egyik szerzője, Galit Solomon kipróbálta a következő tippeket, melyek működőképesnek bizonyultak nemcsak az ő, de a férje számára is:

#1. Aludj, amikor a baba is alszik:Klisének tűnik, igaz? Pedig működik. Solomon az első néhány hétben mindent megpróbált belesűríteni ezekbe a 20 perces etapokba, amikor a kisbabája végre elaludt – mosott, főzött, mosogatott, olvasott, írt, telefonhívásokat bonyolított le, elintézte az online számlabefizetéseket…stb. Aztán az egyik nap majd elájult a fáradtságtól. Azóta minden ilyen lehetőséget kihasznál egy kis szundizásra.

#2. Felejtsd el az éjszakai „bagolykodást” egy időre:Az újdonsült anyukáknak a legnagyobb problémát igazából az okozza, hogy teljesen át kell hangolniuk a ritmusukat, alvási szokásaikat. Valakinek elég 4 óra alvás is, de legtöbbünknek szüksége van pihenésre annak érdekében, hogy egyáltalán működni tudjunk. Solomon például megrögzött éjszakai bagoly volt, de kisbabája érkezésével 10-kor már az ágyat nyomta.

#3. Kérj segítséget: Ne utasítsd vissza a nagylelkű ajánlatokat a rokonoktól és barátoktól, akik egy ideje már aggódva figyelik az egyre sötétebb karikákat a szemed alatt. Ha ajánlatot tesznek, és megbízol a forrásban, azonnal élj vele! Egy kis szunyóka hihetetlenül frissítő lehet. Ráadásul a szeretteidnek is lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatot létesítsenek a kisbabáddal. Akár megfontolhatod azt is, hogy olykor-olykor lefejsz egy kis tejet, és megkéred a férjed, hogy etesse ő a babát, míg te megpróbálsz egy kiadósat aludni egyhuzamban.

#4. Hagyd, hogy rólad is gondoskodjanak: Solomon egy héten egyszer vagy kétszer fogta a pelenkázó táskát, és elutazott az édesanyjához egy éjszakára. Az anyukája szívesen kielégítette az igényeit, főzött, mosott rá, míg Solomon a babájáról gondoskodott. Ez egyben a férjének is lehetőséget adott arra, hogy végre kipihenje magát.

#5. Vedd fontolóra az „alvás-tréning” lehetőségét:Egy alvástréningen akár 10 óra alatt is elsajátíthatjuk, hogyan tudunk esténként megnyugodni, elcsendesíteni az elménket, és akkor is jól aludni, ha tele vagyunk elintéznivalóval, gonddal, problémákkal. A tréningeken az anyukák praktikus tanácsot, technikákat kaphatnak a szakemberektől a jó altatáshoz is. Azonban semmiképp ne alkalmazzunk olyan módszert, amely a kicsi hosszas sírni hagyásával jár, mert ezzel csak növeljük gyermekünk alvással kapcsolatos félelmeit.

Neked mi segített a kialvatlanság enyhítésében?

 

A Psychology Today és a Today’s Parent cikke nyomán,

Bánosi EszterBlog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás