10 meghökkentő nevelési stílus a világ körül
A különféle népek még ősidőkből megmaradt rítusai a modern ember számára furának, sőt olykor egészen elfogadhatatlannak számítanak, különösen akkor, amikor a gyereknevelésről van szó. 

10 meghökkentő nevelési stílus a világ körül


A világ összes nevelési gyakorlata – legyenek azok akármilyen furák, sőt olykor teljesen elfogadhatatlanok is a számunkra – azonos célt szolgálnak: a gyermekek jólétét. Az a törzs pl. aki úgy hiszi, hogy az újszülött babát jól (és cseppet sem kíméletesen) meg kell masszírozni, miután világra jön, nem akar mást, csak hogy a gyerek egészséges legyen, beinduljon a vérkeringése, az egész szervrendszerének a működése. Hiszem azt, hogy függetlenül a stílus milyenségétől, a szülők azt szeretnék, ami a legjobb a gyerekeiknek. Ez a közös vágy az, ami túlszárnyalja a kulturális különbségeket, és összekapcsolja az embereket egymással. Nézzük, milyen elképzeléseik vannak a világ távoli tájain élő szülőknek arról, mi a „jó” a gyereküknek, még akkor is, ha ez a jó nekünk éppenséggel elég rossznak tűnik:
 
#1. Solapur, India
Solapurban van egy elég rémisztő és barbár hagyomány: az évente megrendezésre kerülő „babahajigáló” fesztiválon a csecsemőket egy 15 méteres toronyból dobják ki, akik szerencsés esetben egy kifeszített vászonra zuhannak. A traumatizáló gyakorlat elfogadhatatlan minden jó érzésű ember és a gyerekjogi szervezetek számára is, a lakók mégis úgy gondolják, hogy ez jót tesz a gyermek egészségének és jólétének, hiszen megtanítja őket kockázatot vállalni… Szerencsére tragédia még nem történt a dologból, de elképzelésünk sem lehet arról, mennyi gyermekben okoz ez a rituálé maradandó pszichés károkat.
 

 
 
#2. Bali
Balin a gyerekek nem érinthetik meg a földet, amíg 3 évesek nem lesznek.  Úgy gondolják, hogy az újszülött tisztasága elveszik, amint a tisztátalan talajhoz ér. A gyermek 3 éves korában családi ünnepség keretében állhat a baba a talajra. Kérdés csak az, addig hol áll fel?
 
Szerencsére a mi kultúránkban alap, hogy a babák járni tudjanak a földön! A Smoby Cotoons járássegítő kocsival a babák játékosan tanulhatnak meg járni, hiszen a kocsi csörgő-zörgő elemekkel felszerelt, és négy formaberakó játékot is tartalmaz.
 
#3. Afrika keleti része
Szintén elég bizarr gyakorlat a kelet-afrikai szokás, az úgynevezett Sifudu, mely során a három napos újszülöttet a lábánál fogva fejjel lefelé a füst felé lógatják. A füstölőt különféle gyógynövényekből készítik. A rituálé – akármennyire is furcsa – szintén jót akar: az emberek úgy tartják, hogy a füst felé lógatott csecsemő soha nem fog félelemben szenvedni.

 
#4. Görögország
A Bazi nagy görög lagzi című filmben látható kissé gyomorforgató szokás, egymás leköpködése, nem rendezői túlzás. A görög gyerekeket illik háromszor leköpni, hogy megvédjék őket a rossz szerencsétől, pontosabban a „gonosz tekintetétől”.
 
#5. Írország
Az ír párok az esküvői tortájuk legfelső szintjét születendő gyermekük keresztelőjére tartogatják. A tortát a vendégek szolgálják fel, majd néhány morzsát a baba homlokára szórnak, hogy megáldják a szerencsével. Ha az esküvőhöz képest későn van a gyermekáldás, talán érdemes nem enni a tortából, az ír pároknak azonban erre az eshetőségre is van megoldásuk: az esküvői whiskey-ből tesznek el, hogy azzal nedvesítsék be majd a baba fejét.

 
#6. Kenya
A Kenyában élő Kisii törzsnél az a szokás, hogy a szülők nem veszik fel a szemkontaktust újszülött gyermekeikkel, ugyanis szerintük az a hatalom egyik kifejeződése, és nem akarják ezt az erőt átadni a babáknak. Az anyák ugyan megfelelően gondozzák, hordozzák a gyermeküket, azt azonban nem engedik meg nekik, hogy sírjanak.
 
#7. Vietnám
A vietnámi szülők nagyon korán bilire szoktatják a gyerekeket, ezzel a vietnámi gyerekek majdnem egy évvel megelőzik a „nyugati” gyerekeket a szobatisztaság tekintetében. A vietnámi szülők nem kevés pénzt takarítanak meg a pelenkán, nem beszélve arról, hogy a környezetünket is kímélik. Amikor a baba jelet ad arra, hogy „dolga van”, a szülők a WC felé tartják őket, így mire a gyerekek járni tudnak, már szobatisztának számítanak.

 
Olvasd el blogunkat a témában: Viszlát pelus! – Tippek a bilihez szoktatáshoz szakértőktől
 
 
#8. Mauritánia
A Wolof-emberek Mauritániában úgy vélik, hogy az emberi nyál megtartja a szavakat, ezért a görögökhöz hasonlóan az újszülöttre köpködnek, hogy áldás kísérje útjukat az életük során. A nők a babák arcára, míg a férfiak a fülébe köpnek. Minél nyálasabb szegény baba pofija, annál nagyobb szerencse fogja érni az életben.
 
#9. Közép-Amerika
A maja asszonyok jéghideg vízben fürdetik babáikat a borzasztó hőség miatt, mert ez segít nekik elaludni is. A babák persze nehezen tűrik ezt a fajta fürdetést, és sírnak közben, de ezt a maja anyák teljesen normálisnak tartják. Fő a jó alvás- gondolják.


#10. Nigéria
Nigériában az Igbo törzs az újszülötteket a család ősi házába viszi. Egy jó beszédkészséggel megáldott rokon jól megrág egy darab aligátor borsot (egy afrikai fűszernövényt), összemorzsolja az ujjai között, majd a baba szájába adja. Hogy miért teszi mindezt? A törzs úgy véli, hogy ettől a gyermek is a szavak emberévé válik majd.
A Global Citizen cikke alapján

Hozzászólás írása