10 + 1 gyűjthető játék a 90-es években és ma

2018 március 27 3 perc olvasás

10 + 1 gyűjthető játék a 90-es években és ma

Kis túlzással mondhatjuk azt, hogy a játékok gyűjtése tulajdonképpen egyidejű az emberiséggel, vagy legalábbis az első gyerekjátékok megjelenésével. Már a szüleink szülei is gyűjtöttek autós kártyát, bélyeget, szalvétát, ólomkatonákat, üveggolyót. Az emberben lévő természetes gyűjtési szenvedélyre játszottak aztán rá a játékgyártók (és a Kinder tojás) a speciálisan erre a célra készített, úgynevezett gyűjthető játékokkal.

A gyűjtés lélektana

A gyerekkorban induló gyűjtési hajlam akár egész életre szóló szenvedéllyé válhat, gondoljunk csak a műgyűjtőkre, a bélyeggyűjtőkre, az érmegyűjtőkre, a lemezgyűjtőkre, és lehetne még sorolni. De mi olyan jó a gyűjtögetésben? Nyilván a birtoklási vágy, mi más, illetve a siker érzése, hogy bizonyos darabokat csak nagy nehézségek árán tudtunk beszerezni. Sőt van olyan magyarázat is, hogy a gyűjtögetés mögött ősi, túlélési ösztönök állnak, hiszen az élelmiszer elraktározása a túlélés eszköze volt. Persze a gyűjtögetés kóros méreteket ölthet, és kényszeressé válhat, a gyűjtögető teljes életterét eláraszthatja a sok haszontalan lim-lom.

Cikkünkben most nem ezekről, hanem azokról a gyűjthető játékokról lesz szó, amelyek nagy valószínűséggel a mi kezünkben is megfordultak. Mit gyűjtöttünk anno, és mit gyűjtenek a gyerekeink ma? Összegyűjtöttük nektek, íme:

Cumik

Nem, nem babáknak, hanem kiskamasz lánykáknak gyártották, és mi nagy előszeretettel viseltük bőrnyakláncon. Volt mini cumi, közepes cumi, nagy cumi a szivárvány összes színében. Bolond egy dolog volt, de akkora vonzerővel rendelkezett, hogy az összes lány regresszióba került tőlük pár hónapra. Talán az elillanó gyerekkorunkat akartuk visszacumizni?

Pónik

Még a műanyag illatára is emlékszem, ha a pónikra gondolok. Nekem egész ménem volt belőlük. Nektek?

Troll figurák

Anyám szerint semmire sem jók, és még csúnyák is, de hát nem ez a gyűjthető játékok lényege? Jó, a trollok nem klasszikus értelemben vett gyűjthető játékok, ahogy a pónik, a sütibabák sem, mégis mondjuk ki, nem voltál menő, hanem volt legalább 10 trollod.

Minibabák kis csomagban

A papírboltban lehetett venni, és hideg vízben derült csak ki, hogy milyen nemű az illető attól függően, hogy kékre vagy rózsaszínre változott-e a pelusa. Azt hiszem, kutyásban is gyártották később. Mindegyik baba picit másképp nézett ki: az egyik állt, a másik mászott, a harmadik csücsült, aztán persze ismétlődtek a darabok, és akkor abbahagytuk a gyűjtést.

Forrás

Polly Pocket

Ha jól emlékszem két kisebb lakást és egy nagyobb várost harcoltam ki a szüleimtől, aztán persze nem játszottam vele soha, de jól nézett ki a polcomon. A mikrovilág kis figuráit ennek ellenére sikerült elveszítenem. Egyébként a vonzódásom megmaradt a miniatűr dolgok iránt, imádom a tündérkerteket és a diorámákat.  

Hupikék Törpikék

Ez inkább 80-as évek, legalábbis mi az oviban gyűjtöttük. A cél: Apraja falva egész lakosságának megszerzése. Nagypapám csinált nekik gombaházat, abban laktak. Hozzájuk kötődik egy nagyon romantikus sztori is: az első szerelmemtől – akinek szégyenszemre már nem emlékszem a nevére – egy Törperős figurát kaptam.

Míg nekünk élményszámba mentek ezek a játékok, nyugodtan kijelenthetjük, hogy manapság a gyűjthető játékok virágkorát éljük, és a bőség zavara okozhat inkább gondot a gyermekeinknek. Lássuk csak a legmenőbbeket:

Pikmi pops

A Pikmi pops egy nyalókának álcázott meglepetéscsomag, tele illatos plüssökkel, gyűjtői füzettel. Ráadásul még a fogakat is kíméli!

Zhu zhu pets

A Zhu zhu pets tulajdonképp „zsákbahörcsög” – nem tudhatjuk milyen hörcsög lapult meg egy zakcskóban. A hörcsögöket is gyűjthetjük füzetben, plusz akár még hörcsögházat, sőt akár egész falvat is vásárolhatunk a számukra.

Smashers

Egy labda, amit szét kell törni, roppantani ahhoz, hogy meglássuk, milyen figurát – sportcsapattagot – rejteget. Ha igazán komolyan gondoljuk a gyűjtést, akár egy tárolásukra alkalmas buszt is vehetünk hozzá, ami focipályává alakítható, és lejátszható rajta egy igazi mérkőzés is a figurákkal.

Flush force klotyószörnyek

Minden gyerek tudja, hogy a klotyóban igenis laknak szörnyek. Nos, ezek a kis szörnyek is ott rejtőzködnek, és arra várnak, hogy a felszínre kerüljenek. Ehhez csak meg kell töltenünk a tartájukat. Az összesen 150 féle szörnyből némelyik különleges tulajdonságokkal rendelkezik, akár még a színét is tudja változtatni.

Hatchimals gyűjthető tojás

Húsvét közeledtével igencsak aktuálissá válik ez a gyűjthető tojás, melynek mélyén cuki kis figurák lapulnak. Ám nem akármilyen módon kel ki ez a tojás; simogatni, masszírozni kell a szívecskét, amíg meg nem változik a színe, utána tudjuk kiszedni belőle a figurát. A hímes tojások közé nyugodtan elrejthetünk párat, hogy még nagyobb meglepetést szerezzünk a gyerekeknek.

Olvasd el a bejegyzésünket arról, hogyan készítsünk gyorsan és egyszerűen csodaszép és különleges húsvéti hímes tojásokat.

Bánosi Eszter


Blog témájú írások

Aquabeads gyöngy
Az Aquabeads gyöngyökből akár farmot is készíthetsz!

2021 október 14 2 perc olvasás

Magyar Brands Játéksziget
A Játéksziget ötödik alkalommal is MagyarBrands díjban részesült!

2021 október 12 2 perc olvasás

Tanuló robotpajti
Egy robot, ami együtt nő a gyerekekkel!

2021 október 08 2 perc olvasás