Zdeněk Miler, a Kisvakond atyja ma lenne 100 éves

2021 február 19 3 perc olvasás

Zdenek Miler - Kisvakond

Szülőként mindig nagy öröm átélni azt a csodát, amikor a gyerekünk örömmel lapozgatja egykori mesekönyvünket vagy egy régi kedvenc rajzfilmünket nézi. A Kisvakond mesék nálunk a családban pont ilyennek számítanak, de valószínűleg nem vagyunk ezzel egyedül, hiszen már több mint ötven éve (!) rajonganak érte a gyerekek.
Tudtad, hogy a kék nadrágos vakond kedves történeteit Zdeněk Milernek köszönhetjük? A cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor éppen ma lenne 100 éves!

Hogyan született meg az első Kisvakond rajzfilm?

Zdeněk Miler legelső Kisvakond filmje 1956-ban jelent meg, vagyis a Kisvakond (eredeti nevén Krtek) immáron 65 éves, nyugdíjas korú figura. A vakond nadrágja című történet a textilipar működését volt hivatott bemutatni nevelési céllal a gyerekeknek, ezt azonban olyan bájosan oldotta meg Miler, hogy a rajzfilm végül számos díjban is részesült, többek között Ezüst Oroszlán díjat kapott a Velencei Filmfesztiválon.
Innentől pedig nem volt megállás, Zdeněk Miler sorban gyártotta az újabb és újabb Kisvakond történeteket, majd a filmek mellé megszülettek a Kisvakondos könyvek is. Mostanra már világszerte több mint ötmillió példány kelt el a vakondos könyvekből!
Miler persze a Kisvakond meséken kívül is sok kedves történettel örvendeztette meg a gyerekeket, az ő tollából származik például A világ leggazdagabb verebe című mese is, amelynek képi világa nagyon hasonló a vakondos könyvekhez.

Mi a Kisvakond mesék sikerének a titka?

Vajon mit tud Zdeněk Miler és a Kisvakond, hogy még 65 év után is akkora siker övezi őket, mint a Disney filmeket? Hiszen a vakond nem is legnépszerűbb állatok egyike és a mesékben is teljesen hétköznapi dolgok fordulnak elő vele és a barátaival. Vagy talán épp ez lenne a titok?
A kor lehetőségeiből adódóan Miler alkotásai többnyire valamilyen propaganda eszközeként készültek, a mesékben azonban mégsem érződik a didaktikus nevelési szándék. Olyannyira nem, hogy az első részt leszámítva még csak nem is beszél a Kisvakond. Beszéd helyett inkább kialakított Miler a kislányával együtt egy érzelmeket kifejező, különleges hangokból álló „hangrendszert”, amely nagyon karakteressé teszi a filmeket. A lánya egyben az első közönsége is volt Milernek, ugyanis mindig ő volt az, aki először láthatta a filmeket, így az alkotó elsőkézből tapasztalhatta meg, hogy a mesék üzenetei milyen hatást váltanak ki a gyerekekből.
Valódi művészként és családapaként, jól ismerve a gyerekek igényeit, igazán élvezhető és szerethető meséket készített Zdeněk Miler. A történetek pedig hihetetlenül időtállóak, semmit sem veszítettek az aktualitásukból, hiszen a barátság vagy az összefogás fontossága ma is éppen úgy foglalkoztatja a gyerekeket, mint fél évszázaddal ezelőtt.
Kisvakond könyvek
Nektek van otthon Kisvakond könyvetek?

Magyarországon az első Kisvakond könyv, azaz A vakond nadrágja 1971-ben jelent meg. Érdekes módon a mai napig ez a legismertebb története Zdeněk Milernek, ezzel a mesével szinte minden kisgyerek találkozott már rajzfilm vagy könyv formájában. A klasszikus mesekönyvön kívül létezik kicsiknek szóló lapozós változata is, amely vastag lapjainak köszönhetően könnyebben lapozható az apró kezek által, valamint rövidebbek benne a szövegek is.
Nálunk egyébként először fürdőkönyv formájában találkoztak a gyerekek a Kisvakonddal, de a legelső igazi könyvek közül sem maradhatott ki, ugyanis az állatokat a Kisvakond és az állatkák könyvből ismertettem meg a gyerekekkel. Miler igazán élethűen, ugyanakkor nagyon kedvesen ábrázolja ebben a mesében az állatokat, így tökéletes első lapozónak!

A Kisvakond egyébként sokszor siet a szülők segítségére, akár még az óratanulásban is segít! Képzeld, létezik ma már olyan könyv is, amelyben a vakond napirendjét végigkövetve egy valódi, állítható mutatós órán lehet megtanulni az óra működését!

Magyarországon a Kisvakond mesekönyveket ma is a Móra Kiadó kínálatában találjátok meg, melyek közül számos kötet elérhető a Játéksziget webáruházban és üzletekben is!

Blog témájú írások

Pókemberes játékok kicsiknek
Ezek a legmenőbb Pókemberes játékok kicsiknek!

2021 február 24 2 perc olvasás

Bing nyuszis táska
Bing és barátai táskát keresel?

2021 február 23 2 perc olvasás

Kipróbáltuk a Fun Lockets Titkos Kincskereső tornyot!
Kipróbáltuk a Fun Lockets Titkos Kincskereső tornyot!

2021 február 22 2 perc olvasás