nyar
Utánajártunk, mi lehet a nagy Unikornis-őrület titka!

Utánajártunk, mi lehet a nagy Unikornis-őrület titka!

Április 9-én tartjuk a Nemzetközi Unikornis Napot, amelynek eredetéről nincs fellelhető információ a neten. Miközben eredetileg erőteljes, heves állatnak tartották, mára az egyszarvúk a szeretet, a tisztaság, a varázslat jelképeivé váltak; sok filmben megjelennek a hős segítőjeként, akárcsak a magyar népmesékben a táltos. 
 
Tudtad? Az unikornis, vagyis az egyszarvú egy ló alakú mitikus állat, eredetileg lófeje, fehér ló teste, őzlába és oroszlánfarka van, homloka közepén egyenes, hegyes szarvval. Hazájának Indiát vagy Afrikát tartják. Már az ókori íróknál is feltűnt, például Arisztotelész műveiben. Egyes utazók, például állítólag egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak Afrikában. Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti; az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét.
Különösen a középkorból maradt fenn sok ábrázolása; kedvelt volt címerállatként is. A szűziességnek vagy Szent Jusztiniának volt a jelképe. Még a 18. században is gyakran megjelent az egyszarvú alakja a patikák ajtaján. Több középkori uralkodó kincstárának volt megbecsült darabja egy egyszarvú-szarv – ezekről később kiderült, hogy nem a mondabeli állatnak, hanem egy tengeri emlősfajnak, a narválnak az agyara, amit a vikingek adtak el nekik igen magas áron (időnként egy kastély értékének megfelelő összegért). Az egyszarvú Skócia nemzeti állata, és a 12. század óta használják heraldikai jelképként. (Forrás: Wikipédia)
 

 
Egy pár éve az unikornisok hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Nem telhet el úgy egy nyaralás, hogy ne találkoznál a tó- vagy a tengerparton legalább 3 unikornisos úszógumival, de már a Halloweeni tök is gyakran ölt unikornisos formát. A gyerekek szülinapjukra unikornisos tornát kérnek, és a játékboltok is tele vannak unikornisos pónival, slime-al, tojásban növekvő unikornissal, unikornis kakis intelligens gyurmával, unikornis plüssel, unikornisos tündérkerttel, Squeezamals unikornis figurával, és még sorolhatnánk napestig.
 
De vajon mi lehet a nagy Unikornis őrület titka? És egyáltalán honnan kezdődött az unikornisok hihetetlen népszerűségének időszámítása?
 
Egy floridai étel-blogger kezdett el unikornisos pirítósokat készíteni, majd ezt követően pedig Nicki Minaj hozta be az unikornisokat a popkultúrába. Egyik klipjében egy gumi unikornison lovagol – ezután vált az egyszarvú gumimatrac a nyarak slágertermékévé. Nem sokkal később az unikornisok meghódították a lakberendezést is, a kreatív DIY influenszerek pedig unikornisos karácsonyfákat kezdtek készíteni, melyek egész évben a nappalink díszei lehetnek.
  
Az unikornisos tárgyak ráadásul határozottan kitűnnek a többi dolog közül: az unikornisok csillogóak, szivárványosak, tehát azonnal kiszúrjuk őket a polcokról, ráadásul szeretünk vonzó, szemet gyönyörködtető tárgyakat vásárolni.
 
 
 
Végül, de nem utolsó sorban az egyszarvúakhoz csupa pozitív jellemzőt társítunk, ritka, egyedi és különleges tulajdonságokat, minden olyat, amellyel mi magunk is szeretnénk rendelkezni.
 
Hiszen ki ne szeretne egyedülálló és különleges lenni, mint a varázslatos egyszarvú?
 
 

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.