Tuti tippek szülőknek az Internet Napja alkalmából

2022 május 13 3 perc olvasás

internet gyerekek

Az internet fantasztikus dolog, naná, hogy megérdemel egy világnapot, a szülők azonban tudják, hogy amekkora szabadságot ad, annyi konfliktus is adódik miatta, ahogy cseperednek a gyerekek.
Előbb-utóbb minden családban felmerül, hogy mikor lásson először képernyőt a gyerek, lemarad -e vajon, ha nem netezik, mikor regisztrálhat a közösségi felületekre, engedjük-e őt a YouTube-ra stb.
Csupa olyan kérdés, ami valószínűleg téged is foglalkoztat vagy épp nemrég volt otthon vita miatta, úgyhogy ezeket járjuk most körbe az Internet Világnapján!

Ki a tapasztaltabb a netes világban: a szülő vagy a gyerek?

Azok, akik negyven körül járnak és az annál idősebbek, valószínűleg mind emlékeznek arra az ikonikus felnőttkori (!) pillanatukra, amikor először mentek fel a netre, emailcímük lett vagy épp először nyűgözte le őket a Google Earth világa.
Az utána következő generációk már sokkal inkább belenőttek a netezésbe, a mai gyerekeknek pedig már evidencia, hogy a Google-ben keresgélünk a lexikonok helyett és valószínűleg gőzük sincs róla, hogy mi az a faxszám.
Emiatt aztán a gyerekek sokszor sokkal rutinosabbak a netes világban a szüleiknél, de nagyon fontos, hogy ez nem ment fel minket a felelősség alól, hiszen közben fogalmuk sincs a gyerekeknek a rájuk váró veszélyekről.

Temérdek cikket lehet találni a neten, beszélgess és kérdezz, hogy mindig képben legyél a legújabb netes trendekkel. Tudtad például, hogy a cyberbullying már alsós korban is nagyon gyakran előfordul? Rengeteg formája lehet, egy azonban közös bennük: mindig kicsiben indul, de óriási konfliktus lehet belőle:
  • Verbális bántalmazás (sértő üzenetek emailben vagy chaten)
  • Személyes adatok/infók megszerzése és megosztása a másik beleegyezése nélkül. Ez lehet akár fotó, de egy sima képernyőmentés is az áldozat chatjéből, amit ő egyébként négyszemközt írt csak a barátjának.
  • Más nevében kommunikálás - egy perc alatt lehet emailcímet csinálni bárkinek, majd úgy tenni, mintha az ő nevében küldenénk üzenetet
Látod, ezek például egytől egyig olyan csínyek, amit egy netes világban jártas alsós is gond nélkül el tud követni, ha felügyelet nélkül kerül netközelbe!

Digitális lábnyom - amiről nem csak az Internet Napján kell beszélni

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanítani egy gyereknek, hogy ami egyszer kikerül egy weboldalra, a közösségi oldalakra, a YouTube-ra stb., tulajdonképpen abban a pillanatban önálló életre kel a neten és visszanyomozhatatlan, hogy milyen messzire kerül tőlünk a megosztásoknak és az egyéb megoldásoknak köszönhetően.

Evidenciának tűnik, de gyerekként nem az, hogy bármi, amit leírunk, akár csak egy chatben, bármikor lementhető egy képernyőmentéssel és utána már hiába vonja vissza a küldő az üzenetet, az bizony ott marad, bármikor láthatják akár a szülők is és akárkinek tovább lehet küldeni.

Mikor és hogyan kerüljön egy gyerek először az online térbe?

A legfontosabb, hogy ez csakis rajtad múlik, hiszen te vagy az, aki eldöntöd, hogy odaadod-e a telefont a gyereked kezébe mesét nézni vásárlás közben vagy sem, mutatsz-e neki játékokat a tableten, online néz-e mesét és így tovább.
Érdemes lehetőleg minél később elkezdeni a rendszeres kütyüzést a gyerekek életében, hiszen egy bölcsödés vagy óvodás gyerek mindennapjaiban elsősorban a hagyományos játékoknak kell szerepelniük.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne nézhetne meg egy-egy mesét mindezek mellett egy kisgyerek vagy ne lehetne neki megmutatni egy képet egy érdekes állatról a telefonodon, de nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen gyakran teszitek meg és a lényeg, hogy ott vagy-e ilyenkor mellette.
internetezési szabályok gyerekeknek
Hány éves korban engedjük a gyerekünket a közösségi oldalakra és mire figyeljünk?

A népszerű közösségi média felületek hivatalosan 13 éves kor alatt nem engedik meg a regisztrációt, de azért ne legyenek illúzióink, ezt a leleményesebb gyerekek ki tudják kerülni, elvégre csak egy emailcímre és megváltoztatott születési dátumra van szükség hozzá.

Jó szívvel ajánljuk az UNICEF által összeállított biztonságos internetezési tanácsok közös átbeszélését is, hiszen kifejezetten a gyerekek nyelvén íródott és számos olyan kérdést vet fel, amire talán nem is gondoltál volna, ennek kapcsán azonban el tudtok már kezdeni beszélgetni róla.
Fontos, hogy bízz a gyerekedben és ne lépj be a későbbiekben se az engedélye nélkül az alkalmazásaiba, azonban ha úgy érzed, időnként megkérheted őt, hogy közösen nézzétek meg a beállításait. Érdemes azonban ezt is inkább barátian tenni, hogy ne az ellenőrzésen legyen a hangsúly, inkább kedvesen érdeklődj vagy kérd meg arra, hogy mutassa meg a számára kedves oldalak használatát, hogy mi mindent szokott ott csinálni.

Végül pedig álljon itt három egyszerű tipp, amit ha betartasz, olyan nagy baj már nem lehet!

  • Használjuk együtt a netet a gyerekünkkel eleinte és mindig legyünk tisztában azzal, mit csinál az online térben.
  • Tervezzük meg, hogy hol legyen a házon belül képernyőmentes övezet, milyen szabályok legyenek érvényesek a nethasználatra, illetve annak idejére és melyek azok az alkalmazások, amiket használhatnak a gyerekek is.
  • Állítsunk be egy könyvjelző mappát a gyerek kedvenc alkalmazásainak és weboldalainak, hogy könnyen megtalálhassa azokat és ne kelljen feleslegesen böngésznie a neten.

Blog témájú írások

Vöröspanda állatkert
Szülői értekezletre mentünk Bendegúzhoz, a vöröspandánkhoz

2022 május 18 3 perc olvasás

Fagyi napja
Tudtad, hogy Magyarországon május 8-a a Fagyi Napja?

2022 május 06 3 perc olvasás

Harry Potter nap
Miért május 2-a a Nemzetközi Harry Potter Nap?

2022 április 29 4 perc olvasás