Tudtad, hogy Magyarországon május 8-a a Fagyi Napja?

2022 május 06 3 perc olvasás

Fagyi napja

Először is érdemes tisztázni, hogy május 8-án csak Magyarországon ünnepeljük a Fagyalt Napját, a Nemzetközi Fagylalt Világnap valójában mindig július harmadik vasárnapjára esik. Nem olyan régi hagyomány egyébként megünnepelni a fagyit Magyarországon, hiszen alig tízéves ünnepről van szó, azonban ki ne örülne ennek a különleges napnak? Már csak azért is, hiszen rengeteg fagyizóban féláron lehet megkóstolni a jeges finomságokat ilyenkor és persze sok-sok fagyizóban extra ízekkel is készülnek erre a napra!
Mi is mesélünk most nektek pár izgalmas fagylaltos hírt a múltból és a nagyvilágból és persze előkerülnek a legmenőbb fagyis játékok is, mert bizony a fagyis kirakótól a fagyi árus szettekig, ma már bizony minden van!

Fagyis érdekességek a múltból és a nagyvilágból

Biztos neked is van kedvenc fagyid és álmodból felkeltve is megmondod, hogy mikor és hol etted életed legjobb fagylaltját, de azt tudtad, hogy:

- a kínaiak már több mint 5000 évvel ezelőtt is készítettek hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet?

- Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatott fel a fagyihoz hasonló jeges édességet élénkítő hatása miatt?

- Hippokratész a betegeinek ajánlotta a fagylaltot jéghideg gyógyírként?

- az első, fagylaltot is árusító kávéház Párizsban nyitott meg? Akkoriban azonban még nem volt széles körben ismert édesség a fagyi, mivel a folyamatos hűtés miatt igencsak drága és macerás finomságnak számított.

- Olaszországban még fagyi-egyetem is létezik Carpigiani Gelato University névvel? Az lehet ám csak a jó móka, odajárva diákként nap mint nap fagylaltot kanalazni..!

Na és akkor most, hogy egy kicsit lehűtöttük magunkat fagylalttal, jöhetnek a fagyis játékok!

Fagyis játékok kicsiknek (nem csak nyárra)

A gyerekek általában odáig vannak a fagyis játékokért, hiszen a fagyi mindig a nyarat idézi, arról nem is beszélve, ha valakinek az ovis jele éppen egy fagylalt! Minden kisgyerek imád például fagyit gyártani a homokozóban vagy a strandon a homokban, ehhez csak egy jó fagyis homokozójáték kell és már indulhat is a fagyikészítés! Nézd csak, ez a fagyis homokozójáték például azért praktikus, mert a már elkészült fagyikat is bele lehet akár tenni, így egyszerre több fagyi is készülhet.
De persze fagyit csinálni gyurmából is lehet, csak egy jó fagyis gyurmakészlet kell hozzá! A legjobb, ha tölcsérek, kelyhek és egyéb díszítőelemek is tartoznak hozzá és szabadon szárnyalhat vele a gyerekek fantáziája.

Na és a kifordítható fagyicicákról hallottál már? Kívülről csak egy illatos fagyinak tűnik ez a játék, egy mozdulattal azonban édes és puha, plüss cicákká lehet alakítani az illatos tölcséreket. A fagyicica kollekcióban összesen 12 féle cica található és persze mindegyik más fajta és más ízű fagyi is tartozik hozzá. Szuper aranyos meglepetés fagyi- és cicarajongó gyerekeknek!
Fagyis játékok
Fagyis társasjátékok a forró nyári napokra

A Fisher-Price fagyikészítő társasjátéka kívülről éppen olyan, akárcsak egy igazi fagyis doboz, de persze még kinyitva is minden a fagyikról szól benne és még valódi fagyikanál is tartozik hozzá!
A játékosok feladata lényegeben az, hogy párosítsák a különböző ízű fagylaltos és öntetes kártyákat az öntetekkel és fagylalt ízekkel, amelyek a sorsoló fagylaltos kanálon (!) jelennek meg. Ha egyeznek a színek, a játékos megtarthatja a kártyákat és végül az nyer, akinek a legtöbb kártyája van. Egyszerűbb és bonyolultabb játékváltozata is van, ezért már akár 3 éves kortól is ajánlott ez a fagyis társas. Imádni fogják benne a kicsik a sorsoló fagyis kanalat, meglátod!

Mondjuk a Freeze Factory társasjáték se semmi, amiben a vendégek által leadott megrendeléseket kell teljesíteni, persze pontosan úgy, hogy minden vendég megkapja az általa kedvelt fagylaltot. Mindig az az ügyes fagylaltárus, aki sikeresen teljesít egy megrendelést és megkaparint egy tölcsért, a játék végén ugyanis az nyer, akinek a legtöbb tölcsére van. A Freeze Factory 6 éves kortól ajánlott.

Szuper csajos fagyis játékok

Valószínűleg minden anyuka azonnal újra gyerek akar lenni, ha meglátja ezt az elmondhatatlanul cuki fagyis hátizsákos játékot! De nem ám a táska alakja itt a lényeg, hanem a táska belseje, ha ugyanis kinyitjuk ezt a hátizsákot, konkrétan egy hordozható fagyipultot kapunk, tele fagylalttal, jégkrémmel és cukorkával. Bárhova magukkal tudják vinni a kislányok ezt a hordozható fagyis játékot, akár még egy utazásra is vagy az autóba, hiszen mindennek megvan benne a helye és nem fog szétpotyogni.
Fagylaltos játékok
A fagyiárus Sylvanian Families szett ugyan nem hordozható, mert sok-sok apró darabból áll, cserébe viszont elképesztően aranyos ez a készlet! Ahogy azt már megszokhattuk, nagyon részletgazdag ez a Sylvanian Families szett is, egyszerűen mindenre gondoltak, akik ezt megalkották! Még fagyiöntetes tubus és csavart fagyi készítőgép is van benne!

Sok-sok finom fagylaltot kívánunk mindenkinek a Fagylalt Napjára, a fagyis játékokat pedig akár még a tél közepén is elő lehet venni, azokhoz aztán nincs szükség kánikulára és senkinek se fog megfájdulni tőlük a torka!

Blog témájú írások

Vöröspanda állatkert
Szülői értekezletre mentünk Bendegúzhoz, a vöröspandánkhoz

2022 május 18 3 perc olvasás

internet gyerekek
Tuti tippek szülőknek az Internet Napja alkalmából

2022 május 13 3 perc olvasás

Harry Potter nap
Miért május 2-a a Nemzetközi Harry Potter Nap?

2022 április 29 4 perc olvasás