TOP 5 karácsonyi társasjáték, aminek ott a helye a fa alatt!

2022 november 10 4 perc olvasás

társasjáték karácsony

Nálatok is hagyomány minden évben az új karácsonyi társasjáték? Ha igen, akkor nagyon figyelj, ugyanis hoztunk most öt olyan családi társasjátékot karácsonyra, amivel a gyerekeknek és a felnőtteknek is öröm a játék! Na és azt se felejtsük el, hogy idén extra hosszúra nyúlik a téli szünet, úgyhogy érdemes előre betárazni társasjátékokból!

Íme két minden szempontból környezettudatos társasjáték karácsonyra!

Ha olyan ajándék ötletet keresel, ami nemcsak örömet okoz a gyerekeknek, de egyúttal fenntartható is, azaz minél kevésbé terheli a környezetünket, akkor a Recycle Rally és a Global Warning a nektek való társas. A Recycle Rally társasjáték 6 éves kortól, a Global Warning pedig 10 éves kortól ajánlott, az azonban közös a két játékban, hogy nem csak a témájukban, de megjelenésükben is környezettudatosak.
Kizárólag újrahasznosított anyagokból készültek, a színeket növényi tintának köszönhetjük és 100 százalékban műanyagmentesek. A játékszabálytól kezdve a dobókockáig minden „zöld“ a játék dobozában, nincs semmi műanyagba csomagolva, az egyetlen csomagolóanyag egy sima papírzacskó, így a kibontás után semmit se kell a kukába dobni!

Recycle Rally társasjáték

A Recycle Rally egy nagyon szépen kidolgozott öko-társasjáték, könnyen átlátható szabályokkal, azonban minden egyes parti máshogy alakul és minél többet játszunk vele, annál ügyesebben lehet taktikázni.
A játékosok végig egy közös célért küzdenek: meg kell szabadítani a várost a szeméttől! Bábuk helyett kukásautók vannak és ezeket kell odavezetni a hulladékot termelő épületekhez, majd elszállítani a begyűjtött szemetet az újrahasznosító központokba.

Recycle Rally társasjáték

Két vagy három dobókockával lehet dobni (erről a játékosok közösen dönthetnek az elején), minden körben több lépésből lehet választani, a játékos pedig szabadon dönthet ezek között, attól függően, hogy a stratégiája szerint épp mi volna számára a leghasznosabb. Az elszállított hulladékért cserébe folyamatosan pontokat lehet gyűjteni és a játék végén az nyer, aki a legtöbb pontot szedi össze.

Global Warning társasjáték

A Global Warning egy jóval komplexebb társasjáték, nagyon is valós problémákkal. A játék lényege, hogy problémákat és megoldásokat párosítsunk össze egymással és így próbáljuk meg lelassítani a globális felmelegedés ütemét. Minél több problémát sikerül megoldani, annál lassabb ütemben melegszik a Föld, akárcsak a való életben.
A probléma kártyák és a megoldás kártyák nyolc témát ölelnek fel: szilárd hulladék, erdőirtás, nukleáris energia, vízszennyezés, olajszennyezés, savas eső és CO2, szmog és üvegházhatású gázok. Csak akkor oldható meg egy probléma a megoldás kártyával, ha azonos a színűk és a számjegyek is minimum megegyeznek egymással.
Minden kör végén frissíteni kell a globális vészjelzőt, azaz módosítani kell a hőmérsékletet jelző korong helyét, a játék pedig akkor ér véget, ha valamelyik játékos eléri a győzelemhez szükséges pontszámot. Ha azonban a globális felmelegedési index idő előtt eléri a 75 pontot, minden játékos veszít.
Egy viszont biztos: minden játékos tanul valami újat a kártyákból, amit aztán be tud majd építeni a mindennapjaiba és ezzel csökkenteni tudja az ökológiai lábnyomát.

Villámválasz - Igazi karácsonyi társasjáték az egész családnak!

A Villámválasz nem egy klasszikus társasjáték, nem is egy hagyományos játéktáblán zajlik a játék, hanem egy műanyag keréken. A játékszabály nagyon egyszerű: különböző témakörökben kell szavakat mondani újabb és újabb kezdőbetűkkel, viszont mindenkinek csak tíz másodperce van erre. Utána le kell csapni a stoppert az elektronikus játéktábla közepén és már jön is a következő játékos. De figyelni kell, mert a kör aztán bármikor visszaérhet hozzánk és akkor olyan választ kell adnunk, ami még nem volt! Játék közben éppen jókat lehet nevetni egymáson, ahogy a nagy kapkodásban néha még a legegyszerűbb dolgok se jutnak eszünkbe.

Villámválasz társasjáték

Pl. Mondj egy ismert magyar történelmi személyt! Ha az első játékos például Dobó István nevét mondja, gyorsan lehajtja a D betűt, lenyomja a stoppert és jön a következő játékos.
Egy Villámválasz kör addig tart, amíg el nem fogynak a betűk vagy ki nem esik mindenki a játékból, olyankor pedig új témakört kell húzni és minden kezdődik elölről.

A Villámválasz 8 éves kortól javasolt, de néhány könnyebb kártyával akár már a kisebbek is próbálkozhatnak vele. Meglátod majd, hogy ez egy olyan karácsonyi társasjáték, amivel a nagyszülők és az unokák is nagyon élvezik majd a játékot!

(Két darab ceruzaelemmel működik, úgyhogy ne felejts el azokról is gondoskodni, hogy egyből tudjatok játszani a Villámválasszal a karácsonyfa alatt!)

The Floor is lava (A Föld Láva) - Egy kicsit a Twisterre hasonlít, csak ezt még extra kihívás kártyákkal is megbolondították

Ez egy ovisokkal is jól játszható ügyességi társasjáték, amihez még a fenekünkre se kell leülni.
A Floor is lava lényege a 25 darab színes szivacslap, amit a játék kezdetén véletlenszerűen kell kitenni a padlóra és ha minden kész, a játékosoknak rá kell állniuk a hozzájuk legközelebb eső szivacslapra.
Ezután következek a pörgetések, aminek a lényege, hogy amelyik színnél megáll a pörgettyű abban a körben, minden játékosnak a lehető leghamarabb azzal a színnel azonos szivacslapra kell átjutnia, méghozzá a padló érintése nélkül. Aki utoljára ér oda, annak ki kell vennie a játékból azt a lapot, amin előzőleg állt, persze mindezt úgy kell megtennie, hogy még ilyenkor sem léphet bele a lávába, azaz a földre.

Föld láva társasjáték

Karma kártyajáték - Itt aztán mindennek következménye van!

Végezetül pedig jöjjön egy sok díjat bezsebelt családi kártyajáték, amivel akár két testvér is remekül tud játszani. A Karma kártyajátékban az a cél, hogy minél hamarabb megszabadulj a kezedben lévő kártyáktól, méghozzá úgy, hogy legalább olyan vagy még nagyobb értékű kártyát játssz ki, mint amit már előtted letettek. Viszont ügyesnek kell lenni, mert ha egy játékosnak nincs megfelelő lapja, még a végén viheti az egész dobópaklit! Tiszta szerencse, hogy ott vannak a Karma kártyák, amelyek kihúzhatnak a bajból szükség esetén, de ezekkel akár borsot is lehet törni a többiek orra alá!

családi kártyajáték

A hivatalos ajánlás szerint 8 éves kortól ajánlott a Karma kártya, de mi inkább azt mondanánk, hogy akkor lesz élvezetes a játék, ha minden játékos magabiztosan mozog 1-től 16-ig a számok világában.

Erre a linkre kattintva meg tudod nézni az összes karácsonyi társasjáték ötletünket. Persze ez csak néhány javaslat, a fentieken kívül még sok száz társasjátékkal és izgalmas akciókkal várunk egész novemberben és decemberben a Játéksziget üzletekben és a www.jateksziget.hu webáruházban!