Tolongolyó, a türelem játéka

2020 október 06 2 perc olvasás

Tolongolyó

Biztosan Te is ismersz olyan kisgyereket, aki nehezen tud lelassulni és leülni játszani, pedig ha egyszer elkapja a hév, akkor már nagyon élvezi a játékot és látszik, hogy örömmel mélyül el benne. A Tolongolyó ideális játék, ha szeretnénk a kis örökmozgókat leültetni egy kicsit, ugyanis koncentrálás, türelem és odafigyelés nélkül lehetetlen nyerni benne!

Hogyan kell játszani a Tolongolyó társasjátékot?

A Tolongolyó egyáltalán nem egy klasszikus, táblán játszható családi társasjáték, ez sokkal inkább egy ügyességi játék, amihez egy jó nagy adag türelemre is szükség van!
A játékszabályok könnyen átláthatóak, hiszen nagyon egyszerű a játék menete. Minden játékos ugyanannyi fehér golyót kap, melyek valamivel kisebb méretűek, mint a felfüggesztett színes golyók. A játékosok egy vékony pálca segítségével felváltva ráhelyezik az apró lyukakkal ellátott fehér golyókat a színes golyók tetejére, mindezt úgy, hogy ne pottyanjanak le a színes golyókról.
A színes golyók ugyanis felfüggesztve lógnak, így minél nagyobb súly nehezedik rájuk, annál jobban eltávolodnak egymástól, míg aztán a túl nagy súlytól vagy egy hirtelen mozdulattól egyszer csak szétterülnek, a tetejükre pakolt fehér golyók pedig lepotyognak.
A játékban az nyer, aki a leghamarabb szabadul meg a nála lévő fehér golyóktól. Ehhez óvatos, kimért és nyugodt mozdulatokra van szükség és persze egy jó adag szerencsére is, nehogy épp nálunk legyen elege a túlsúlyból a színes golyóknak.
Ügyességi játék kicsiknek
Hány éves kortól ajánlott a Tolongolyó játék?

A Tolongolyó ügyességi játék hivatalosan 5 éves kortól ajánlott, az ennél fiatalabbak ugyanis még valószínűleg nem képesek olyan finommozgásra az ujjaikkal, amelyre szükség van ehhez a játékhoz.
Nagycsoportosoknak és kisiskolásoknak azonban remek móka ez a játék, ráadásul nekik nagyon is ajánlott ezeknek a finommotoros mozgásoknak a gyakorlása, hiszen az iskolában nagy szükségük van rá, például az írástanulásnál. A kisebbeknél persze nem muszáj mind a 24 golyót felhasználni, velük lehet kevesebb golyóval is játszani a játékot.

Mit fejleszt a Tolongolyó?

A Tolongolyó társasjáték leginkább a jól ismert marokkó játékhoz hasonlítható, ugyanis ott is az a lényeg, hogy lehetőleg semmi mást ne mozdítsunk meg azon az elemen kívül, amit épp mozgatni szeretnénk.
Itt egy fokkal azonban nehezítettebb a pálya, ugyanis már önmagában az sem egyszerű feladat, hogy felhelyezzük a vékony pálcára a fehér golyót és csak akkor engedjük onnan legurulni, amikor már kinéztük neki a legbiztosabb helyet a színes golyók tetején. Ezután persze még nagyon óvatosan, apránként le is kell ereszteni a pálcáról a fehér golyót, anélkül, hogy túl nagy lendülettel érkezne meg a színes golyók tetejére. Ehhez pedig ügyes ujjakra, stabil kezekre és megfelelő koncentrációra van szükség, máskülönben az ellenfél fogja megnyerni a játékot.

Blog témájú írások

Wish Me Kívánságpajti
Interaktív Kívánságpajti kutyus és unikornis

2020 október 26 2 perc olvasás

Praliné őzike
Praliné, a tüneményes interaktív őzike

2020 október 22 2 perc olvasás

Játékrendelés telefonon
Vásárolj telefonon keresztül a Játéksziget üzletekben!

2020 október 19 2 perc olvasás