Több, mint játék: a Sylvanian Families és a Squeezamals nemcsak cuki játékok, de hatékony stresszkezelők is

2018 október 25 4 perc olvasás

Több, mint játék: a Sylvanian Families és a Squeezamals nemcsak cuki játékok, de hatékony stresszkezelők is

Vajon elfér-e a gyerek és a stressz fogalma egymás mellett? Sajnos igen. Gyereknek lenni nem mindig jelent egyet a boldogsággal és önfeledtséggel, hiszen manapság annyi követelménynek kell megfelelniük, hogy könnyen válhatnak stresszessé. Az ő életükben is rengeteg stresszfaktor létezik, ilyen például ovisokban a szülőkről való leválás, később az iskolai nyomás, a kortárs beilleszkedés problémái vagy az otthoni gondok. Azonban valamiért magam is azt tapasztalom, hogy a stresszről inkább csak a felnőtt lét velejárójaként beszélünk, és a megoldásaink is leginkább felnőtteknek szóló megküzdési stratégiák. Pedig a gyerekek esetében van egy nagyon kézenfekvő stresszkezelő módszer: a játék!


Mondhatjuk azt is, hogy minden játék egyfajta stresszűző, de vannak olyan játékok, amelyek kifejezetten gyógyírt nyújtanak a problémákra. Persze egy kiadós futkorászással is nagyon sok feszültségtől szabadulhat meg a gyerekünk a játszótéren vagy a kertben, egy adott probléma megoldása általában ennél összetetetettebb, hosszabb feldolgozási folyamat, mely során az feszültségcsökkentés mellett figyelnünk kell a lelki folyamatokra is – és ennek egyik legjobb kivezető eszköze lehet a szerepjáték. Amikor a gyerek figurákkal játszik, azzal nagyon sokat elárul arról, mi zajlik odakint a környezetében, illetve a lelkében. A szerepjáték azonban nemcsak arra jó, hogy szülőként megtudjuk, mi emészti gyerekünket, de arra is, hogy az eljátszott történetekkel úgymond „kioldjuk” belőle a problémát.

Több, mint cuki állatfigura
Szerepjátékra tökéletes választásnak bizonyulhatnak a Sylvanian Familiesállatkái, hiszen segítségükkel a gyerekek egyrészt olyan, hétköznapokban látott tevékenységeket gyakorolhatnak be, mint a sütés, főzés, bevásárlás, kirándulás, családi programok, másrészt kijátszhatják magukból a mindennapok feszültségeit is. Akár tematikus szetteket is vásárolhatunk belőlük, például házat teljes berendezéssel, iskolát, pékséget, cipőboltot, kincses hajót, orvosi szetteket, stb. – ami abban lesz a gyerekek segítségére, hogy egyfajta „felnőttes” szituációba keveredjenek, ezeket eljátszva pedig elgyakorolják a felnőttek szófordulatait, mozdulatait, viselkedését. A Sylvaniannalaz élet szinte minden helyzetét eljátszhatjuk a gyerekünkkel a kistesó születésétől kezdve a családi nyaraláson át a szupermarketben való bevásárlásig. És ahogy már említettem, a Sylvanian Families-neknagyon nagy szerepe van terápiás szempontból is, ugyanis az élethű játékok, a babaház, a kisállat családok, a kiegészítők, az edények, a bútorok segítik a gyermekeket, hogy kijátsszák magukból a hétköznapok feszültségeit, sőt abban is, hogy barátságokat alakíthassanak ki, valamint az együtt játszás során megtanulják kezelni az esetleges konfliktusokat, megtanuljanak kommunikálni egymással. Ez utóbbira láttam csodálatos példát, amikor a Játékszigettel tavaly ellátogattunk egy óvodába: a gyerekek rengeteg konfliktust oldottak meg egymás között a Sylvanian figurák segítségével, és meglepő módon, több fiú játszott velük, mint lány.


Tudtad? – Az 1985-től létező, és azóta számtalan díjat nyert Sylvanian első szériáját még porcelánból gyártották, a bútorokat pedig fából készítették. Nemcsak játékként, de rajzfilmsorozatként is imádták a gyerekek; nálunk Álomerdő lakói címen vetítették a tévében. Az évek során több mint 100 millió figurát adtak el a világ 45 országban, Japánban éttermet és élményparkot is üzemeltetnek. A sylvan jelentése: „az erdőből”.

Squeezamals: Stresszlabda egy kicsit másként
Ahogy már említettem, a stresszt fizikailag is le kell vezetni, amire kiválóan alkalmas lehet a testmozgás mellett a stresszlabdával való játék. Hogy miért? Bár első blikkre talán értelmetlennek és hihetetlennek tűnhet az a gondolat, hogy a nyomkodástól, babrálástól lenyugszunk, tudományos bizonyítékok vannak rá, hogy ez bizony nagyon is igaz. Egy autizmussal foglalkozó oldal többek között például a stresszlabdát is ajánlani a dühös gyermek megnyugtatására, igaz, csak a papír fecni tépkedés után – na de ki akarná, hogy az egész lakás ússzon a papírtól? Sőt a stresszlabda nyomkodása fejleszti is a gyerekünket: Ruth Propper és munkatársai 2013-as tanulmányukban azt találták, hogy a kézfej összeszorításával nő az idegi aktivitás az ellenkező agyfélteke frontális lebenyében. Ha jobb kézzel szorítjuk meg a labdát, az segít egy eseményt vagy történést mélyebben elraktározni a memóriánkban, mert a jobboldali kézmozgás aktiválja a bal agyféltekét; az emlékek előhívásakor viszont a jobb agyféltekét kell aktiválnunk bal kezünk összeszorításával. Egy másik kutatás azt is bebizonyította, hogy ezzel a fajta izomösszehúzással a kreativitást is serkentjük, sőt a nyomás alatti teljesítmény is fokozható stresszlabda nyomorgatásával.
Azonban míg a legtöbb stresszlabdának az a sorsa, hogy elguruljon, elvesszen, vagy nyomogatása teljes érdektelenségbe fulladjon a gyerek részéről, addig a Squeezamals illatos plüssfiguráival nem igen történhet ilyen. Nemcsak azért, mert van kulcstartós változatban, hanem mert kifejezetten a kislányok igényeire lett kifejlesztve ez a labdaszerű játék.
• Egyrészt gyűjthető, bevihető az óvodába, iskolába, mutogatható, akár cserélgethető is, összehozza a lányokat.
• Másrészt a kivitelezése is nagyon cuki – van közte unikornis, narvál, lajhár, de persze hagyományosabb állat is, pl. kutyus, cica, nyuszi.
• Harmadrészt pedig isteni illatanyaggal hintették be ezeket a puha jószágokat a tervezők, ezért nemcsak nyomkodni, de szagolgatni is lehet őket.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a stresszkezelés egyik legfontosabb lépéséről: az „összekucorodásról”, az otthon melegéről, az összebújásról. És ha ehhez még a gyerekek társául szegődik a Squeezamals ölelhető, nagyméretű plüsse, akkor a világ kicsit tényleg jobb hellyé válik a számukra.

Tudtad? – A Squeezamals összenyomását követően csak lassan emelkedik vissza eredeti formájára annak a speciális memóriahabnak köszönhetően, melyet egyébként a NASA Kutatási Központja fejlesztett ki a 60-as években. Ezzel az anyaggal párnázták ki az űrhajók belsejét, hogy a nyomáskülönbségeket kiegyenlítsék, ezzel is segítve az űrhajósok biztonságosabb utazását.

Nektek milyen stresszkezelő módszerek váltak be?
Blog témájú írások

húsvéti ajándék olcsó
Húsvéti ajándék ötletek 3000 Ft alatt

2023 március 27 4 perc olvasás

Fast & Fancy
Fast & Fancy - készíts egyedi karkötőt varázspor és víz segítségével!

2023 március 22 2 perc olvasás

fodrász póni
Megérkezett a Sylvanian Families póni fodrászat!

2023 március 20 2 perc olvasás