Miért május 2-a a Nemzetközi Harry Potter Nap?

2022 április 29 4 perc olvasás

Harry Potter nap

Hm, talán ezen a napon született Harry Potter? Nem-nem, hiszen július 31-én köszöntötte fel őt Hagrid a híres „Happee Birthdae“ tortával, tehát biztos nem emiatt. Akkor vajon május 2-án jelent meg az első Harry Potter könyv Angliában...? Ez sem stimmel, a Bölcsek köve ugyanis június 26-án került a könyvesboltokba.
Na, szabad a gazda?

A Nemzetközi Harry Potter Nap története

Ha hiszitek, ha nem, maga a brit miniszterelnök nevezte ki ezt a napot Nemzetközi Harry Potter Nappá! Nem gyakran fordul elő ilyesmi, David Cameron brit miniszterelnök azonban 2012-ben bejelentette, hogy hivatalos nemzetközi ünneppé nyilvánítja május 2-át, méghozzá J. K. Rowling irodalmi munkásságának tiszteletére.
Azért éppen erre a napra esett a választása, mert a Harry Potter könyvekben szereplő híres Roxforti csata 1998. május 2-án zajlott. Ez volt az a nap, amikor Voldemortot legyőzték, tehát a Nemzetközi Harry Potter Nap ennek a rendkívüli jelentőséggel bíró csatának az évfordulóját jelöli.

Egészen pontosan így hangzott Cameron bejelentése:
„J.K Rowling munkásságának méltó megemlékezése és megörökítése érdekében úgy döntöttünk, hogy május 2-át hivatalosan nemzetközi ünneppé nyilvánítjuk, méghozzá annak a dátumnak a tiszteletére, amikor a főszereplő Harry Potter meghódította a sorozat fő antagonistáját, Lord Voldemortot. Reméljük, hogy ezen a napon gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt eszébe jut Harry Potter erős és bátor jelleme, valamint gondolunk mindarra, amit Rowling tett a társadalmunkért.”

Vajon hány Harry Potter könyvet adtak el eddig a világon?

Sokan ma már a saját gyereküknek olvassák a könyveket azok közül az egykori gyerekek közül, akik annak idején alig várták az újabb kötetek megjelenését, az elmúlt 25 évben pedig rengeteg nyelvre fordították le a Harry Potter könyveket. Mindez pedig mára odavezetett, hogy több mint 500 millió (!) Harry Potter könyvet adtak el szerte a világon, aminek az egyharmada az Egyesült Államokban kelt el.
Nem is egyszerű felfogni ezt a számot, de talán ha azt mondjuk, hogy ez olyan, mintha minden 15. embernek a világon lenne egy Harry Potter könyve, akkor valószínűleg jobban érzed a súlyát. Nem semmi, ugye?

Hogyan ünnepeljétek meg otthon a Harry Potter Napot?

Hoztunk néhány tippet, hogy ha nálatok is nagyban dúl éppen a Potter-láz, akkor mivel érdemes megünnepelni ezt a különleges napot, akár otthon, akár a suliban.

Készítsetek Harry Potter kvízt!
A résztvevők életkorától függően találjatok ki egymásnak kérdéseket a Harry Potter könyvsorozattal kapcsolatban, de bele lehet csempészni a könyvek kiadásával kapcsolatos kérdéseket is (pl. Hány kiadó utasította el Rowling könyvét, mielőtt a Bloomsbury Publishing lecsapott rá?).
Temérdek Harry Potter kvíz van a neten, szóval nem lesz nehéz dolgotok, ha esetleg igénybe akartok venni egy kis segítséget hozzá.

Tartsatok Harry Potter maratont!
Jó-jó, május 2-a ezúttal hétfőre esik, de mi lenne, ha vasárnap tartanátok otthon egy őrületes Harry Potter napot és megnéznétek egymás után akár két filmet is? Jó hosszúak a Potter filmek, ráadásul egyre hosszabbak a vége fele közeledve, úgyhogy kettővel már el is megy szinte a nap!
Közben persze lehet vajsört kortyolgatni és csokibékát vagy Bagoly Berti féle mindenízű drazsét szopogatni. Íme egy vérprofi vajsör recept, de ebből is bőven tudtok ám válogatni a neten, magyar és angol nyelven is!
Igaz vagy hamis Harry Potter
Vegyétek elő a Harry Potter társasokat!
Ha lelkes rajongók vagytok, akkor bizonyára lapul nálatok otthon több Potter társasjáték is, de akár be is újíthattok néhány mágikus játékot a különleges ünnepnap alkalmából!
Ismeritek például az Igaz vagy Hamis kvízjátékot? A játékosoknak csak annyit kell eldönteni az elején, hogy kezdő vagy haladó szinten szeretnének játszani, illetve mindenkinek ki kell választania, hogy a Griffendél, a Mardekár, a Hugrabug vagy a Hollóhát színeiben kíván versenyezni. Ezután már csak várni kell a virtuális játékmester eldöntendő kérdéseit és a válasznak megfelelően megnyomni a zöld (igaz) vagy a piros (hamis) gombot.
Az 1000 kérdés több Harry Potter kötet eseményein alapszik, tehát nem elég csak egy könyvet ismerni ahhoz, hogy jól tudjunk válaszolni a kérdésekre. Kisebb gyerekekkel érdemes a kezdő változatot játszani, a profi Potter-rajongóknak azonban nem lesz gondja a haladó változattal sem!
A Halálfalók felemelkedése társasjátékot viszont kifejezetten nagyobb gyerekeknek vagy felnőtt Potter-rajongóknak ajánljuk, ennek ugyanis jóval összetettebb a szabálya. Szuper igényes társasjáték, izgalmas karakterkártyákkal és egy nagy méretű Voldemort figurával. Ide kattintva pedig közelebbről is megismerkedhetsz a Halálfalók felemelkedése társasjátékkal, ha elolvasod róla a játéktesztünket!

Rengeteg remek társasjáték létezik még persze a Harry Potter univerzumban, jó szívvel ajánljuk még például a Harry Potter BrainBoxot, az Egy tanév Roxfortban társast vagy épp a Sequence kártya Harry Potter változatát.
Potter stratégiai játék
Irány a Repülő Seprű!
Tudtad, hogy létezik Budapesten egy valódi Harry Potter kávézó? A Repülő Seprűben aztán minden Roxfortról és a mágiáról szól, a berendezéstől kedve az ételeken át egészen a különböző programokig. Látogassatok el a Nemzetközi Harry Potter Nap alkalmából ide, ha még nem voltatok és gurítsatok le egy bájitalt vagy egy jó vajsört a gyerekekkel!

+1 TIPP: Olvasd el egymás után újra az összes Harry Potter kötetet!
Ez elsősorban azoknak a szülőknek szól, akiknek annak idején még éveket kellett várni az újabb Harry Potter könyv megjelenésééig, hogy olvassák el egyszer sorban egymás után a könyveket! Meglátod, így még izgalmasabb élmény lesz, hiszen a hét köteten végighaladva elképesztően jól el lehet merülni a roxforti világban és még izgalmasabb így látni a regény összefüggéseit.
Egészen elképesztő, hogy Rowling mind a hét kötete önmagában is megállja a helyét, így egymás után olvasva a könyveket, azonban teljesen nyilvánvaló, hogy az írónő mindent tűpontosan felépített a legelső pillanattól kezdve és hiba nélkül bontja ki a hét kötetben az igencsak szövevényes sztorit.

Mi mással is zárhatnánk a sorainkat: BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT HARRY POTTER ÉS NAGYON KÖSZÖNJÜK NEKED, J.K. ROWLING!

Blog témájú írások

Vöröspanda állatkert
Szülői értekezletre mentünk Bendegúzhoz, a vöröspandánkhoz

2022 május 18 3 perc olvasás

internet gyerekek
Tuti tippek szülőknek az Internet Napja alkalmából

2022 május 13 3 perc olvasás

Fagyi napja
Tudtad, hogy Magyarországon május 8-a a Fagyi Napja?

2022 május 06 3 perc olvasás