Miért fontos mesét olvasni a gyerekeknek?

2021 január 15 2 perc olvasás

Olvasás babakorban

Ha a család mindennapos rutinjában ott szerepel az olvasás gyerekeknek, akkor a gyerekek abba nőnek bele, hogy ez egy örömteli elfoglaltság, mely segít kiszakadni a valóságból. Ez a szemlélet aztán egész életükben elkíséri őket, így számukra az olvasás jó eséllyel nem egy unalmas iskolai kötelezettség lesz, hanem a kikapcsolódás egyik eszköze.
Tudtad, hogy már babakortól érdemes a könyvek szeretetére nevelni a kicsiket? Máris elmondjuk, hogy miért és ajánlunk is hozzá néhány könyvet a legkisebbeknek!

Mikor érdemes elkezdeni mesélni?

Soha sincs túl korán a mesehallgatáshoz, egyszerűen nincs olyan, hogy egy gyerek még túl pici hozzá! Attól még, hogy nem érti a baba tökéletesen a hallottakat, a hangsúlyozás, a beszéded ritmusa és a hangod rezgése nagyon is eljut hozzá. Ráadásul amellett, hogy megnyugtatja a kicsit a hangod miközben figyel rád, észrevétlenül bővül a szókincse is. Számos kutatás bebizonyította már, hogy azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét életük első éveiben, jóval nagyobb szókinccsel és fejlettebb matematikai készséggel rendelkeznek a kortársaiknál.
Arról nem is beszélve, hogy a meseolvasás egy rendkívül különleges és meghitt tevékenység, hiszen nyugalomra és csendre van szükség hozzá, a gyerekek gyakran még oda is bújnak olvasás közben a mesélőhöz. Sok gyerek kifejezetten szereti ugyanazt a könyvet újra és újra elolvastatni, hiszen ez is biztonságot jelent a számára. Élvezik, hogy pontosan tudják mi fog történni, ráadásul jobban odafigyelnek így a részletekre, a sok ismétlés pedig segít a gyerekeknek felismerni a nyelvi összefüggéseket.

Milyen mesekönyvből érdemes először olvasni a kicsiknek?

A színes és egyszerű ábrákat tartalmazó könyvek kötik le a kicsiket leginkább az első években. Persze eleinte csak a színeket és a formákat nézik a lapozókban, később azonban szép lassan összekapcsolják a hallottakat és az illusztrációkat egymással.
Érdemes a keményfedelű lapozókkal kezdeni, ezekben ugyanis a sok kép mellett rövidebb szövegek vannak és könnyen lapozhatóak akár a kis babakezekkel is. Zdenek Miler Kisvakondkönyvei például nagyon népszerűek a kicsik között, de ajánlhatnánk akár Szutyejev A három kiscica meséjét vagy Móra Ferenc A cinege cipője verses könyvét is. Ezekben a könyvekben különösen bájosak az illusztrációk és éppen annyira részletgazdagok a képek, amennyire azt a kicsik szeretik.

Készítsd el a saját gyereked könyvét!

Az izgalmas mesék mellett a gyerekek nagyon szívesen hallgatnak történeteket saját magukról is és persze imádnak fotókat nézegetni a babakorukról. Kitűnő ajándék várandós kismamáknak vagy friss szülőknek egy babanapló, amelyben tulajdonképpen megírhatjuk a saját gyerekünk történetét, így napról napra készül el a baba saját könyve.
Később ezt persze lehet a gyerekekkel együtt olvasgatni, közösen felidézni például, hogy hogyan teltek a kisbaba első órái, kik voltak ott a hazaérkezésekor, hogyan telt az első karácsony és így tovább.

A Játéksziget webáruházban és az üzletekben több mint száz könyvből tudsz válogatni, hiszen mi is azt valljuk, hogy a könyv és a közös meseolvasás hatalmas érték! Kínálatunkban megtalálhatóak a 70 éves Móra Kiadó kötetei is és számos babanapló közül is tudsz válogatni!

Blog témájú írások

Játéksziget Árkád
Megünnepeltük Bing születésnapját!

2022 augusztus 15 2 perc olvasás

játékos tanulás
Így készüljetek játékosan az iskolakezdésre!

2022 augusztus 05 3 perc olvasás

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek: út a teljességgel megélt gyermekkor felé!
Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek: út a teljességgel megélt gyermekkor felé!

2022 augusztus 03 3 perc olvasás