Mi a Montessori játékok előnye?

2022 december 15 3 perc olvasás

Montessori játék

Maria Montessori már az 1900-as években azt vallotta, hogy a gyerekeket tisztelni kell és hagyni kell őket felfedezni a világot. Ehhez azonban megfelelő játékokkal kell körülvenni őket és hagyni kell, hogy ők maguk fedezhessék fel ezeket, a saját tempójukban.
Rengeteg Montessori játék van a mai napig a játékboltok polcain, amelyet mind ennek a kiváló olasz orvos-pedagógus hölgynek köszönhetünk!
Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, hogy melyek azok a jól ismert fajátékok, amelyeket Montessori ismertetett meg a világgal!

Ki volt Maria Montessori?

Maria Montessori, olasz orvosnő és pedagógus, azzal vívta ki magának a világ elismerését, hogy egészen új fajta megközelítéssel fordult az óvodáskorú gyerekekhez az 1900-as évek elején. Számos olyan, ma már kifejezetten banálisnak tűnő „módszere" volt akkoriban Montessorinak, amely abban a korban kirívónak és szabadelvűnek számított. Ilyen volt például az, hogy az óvodában a gyerekekhez méretezett székeket, asztalokat és polcokat használtak, de az is, hogy rengeteg játék volt az óvodai polcokon, amelyből a gyerekek szabadon választhattak maguknak aszerint, hogy épp mihez van kedvük.

Montessori játékok

Amennyire csak lehet, igyekezett kizárni Montessori a tekintélyelvűséget a mindennapokból, mivel azt tapasztalta, hogy úgy éri el a legnehezebben a kívánt eredményt. Ehelyett inkább különféle ötletes nevelési módszereket dolgozott ki és az óvodás korosztálynak minden szempontból megfelelő eszközöket eszelt ki, amelyek később Montessori játékokként kerültek be a köztudatba.

Mik azok a „Montessori játékok“?

Maria Montessori maximális hitt a gyerekek tiszteletében és abban, hogy minden gyerekben eleve benne él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, a felnőtteknek dolga pedig ehhez biztosítani a megfelelő környezetet. A szülő és a pedagógus elég, ha ott van a háttérben és figyeli a gyermeket, ha segítségre, információra van szüksége.
Épp ezért az úgy nevezett Montessori játékok, azaz a Montessori-pedagógia elveinek megfelelő készségfejlesztő fajátékok, úgy készülnek mind a mai napig, hogy igazodjanak az apró babakezekhez és mind anyagukban, mind formájukban megfeleljenek a gyerekek igényeinek.

Ha kicsit elmélyedsz a Montessori játékokban, hamar észreveszed majd, hogy sok az ismerős játéktípus közöttük, ami annak tudható be, hogy a mai napig nagyon sokat köszönhetünk Maria Montessori pőedagógiai módszereinek!

Montessori játék 2 éves kortól - 4 játék 1 dobozban

Ez a 4 az 1-ben Montessori játékszett egy nagyon klassz játék 2 éven felüli gyerekeknek, hiszen fokozatosan nőnek majd bele a gyerekek a különböző játéktípusokba. Lehet, hogy a négy játék közül eleinte csak az egyikkel játszik majd a gyereked, a többit csak pakolássza, nézegeti, de idővel azokkal is ügyesen játszik majd, nem kell semmit siettetni.
A négy játék között van egy formabeillesztő játék, ahol a fa rudakkal ellátott alapra csak a megfelelő formát lehet felhúzni, ennek a játéknak egy eggyel összetettebb változata, illetve egy tangram és egy körkirakó is van benne. Mind a négy játék önálló problémamegoldásra ösztönzi a kicsiket, fejleszti a logikai készségüket, miközben megismerkednek a színekkel és a különböző formákkal.

Montessori játék

Montessori játék 3 éves kortól

Az Állatos Montessori toronyépítő játék természetesen ugyanúgy fából készült, akárcsak a többi készségfejlesztő Montessori játék. Megismerteti a gyerekekkel a formákat és a színeket, megtanítja nekik a méretek megkülönböztetését, miközben fejleszti a szem-kéz koordinációt és a finommotorikát. A fából készült elemek tökéletes formájának köszönhetően a kis kezek is könnyedén meg tudják ragadni őket.
De például ez a klasszikus favonat szett is egy Montessori játék, bizonyára már számos alkalommal láttál hasonlót. Ez a vonatos fajáték azonban abban tér el a hasonló vonatos játékoktól, hogy tényleg minden fából van benne, nincs benne semmi műanyag, plusz még egy jópofa golyóvezető és formabeillesztő játék is található a vonatállomáson, melyek remekül fejlesztik a kézügyességet.