Kreativitástól a matematikai készségfejlesztésig: 5 ok, amiért a Geomaggal való játék több mint szórakozás!

2018 október 31 3 perc olvasás

Kreativitástól a matematikai készségfejlesztésig: 5 ok, amiért a Geomaggal való játék több mint szórakozás!

Talán senkinek nem kell bemutatni a háromszoros Ország Játéka verseny-győztes Geomag mágneses építőjátékot, amely például tavaly is elsöprő sikert aratott, hiszen a Geomag Pro-L 110 db-os készlet kapta a legtöbb közönségszavazatot, illetve a zsűri is ezt a játékot hozta ki abszolút győztesként. A Geomaggal egyszerűen nem lehet mellényúlni, fiúk, lányok kedvence, sőt amelyik háznál van ebből a mágneses építőjátékból, ott minden bizonnyal a szülők is játszanak vele titokban.
 
Nem csoda, hiszen a Geomag szinte az összes célcsoport igényeit kielégíti: a Geomag Pinkvagy a csillogós Geomag Glitter például kifejezetten lányoknak készült, hiszen itt a mágneses rudak rózsaszínűek. Aztán ott van a fiúsabb Wheelsszettek, melyek segítségével menő és mozgó járgányokat készíthetnek, vagy a Geomag Panelek szett, melyben különleges színű, csillogós vagy sötétben világító Geomagrudak és panelek találhatóak.  Számomra talán a Geomag Mechanics széria kínálja a legizgalmasabb építési lehetőségeket, a gravitációs versenypálya, a gravitációs motorrendszer, vagy a Mechanics Gravitációs kilövő és elkapó. Utóbbiban a fémgolyók egy igen összetett pályán fognak végig gurulni, ha jól építjük össze, az egyik golyó egy tálba érkezik útjának végén, a másik pedig egy ágyúba, ami kilövi, majd egy ugrást követően egy lejtős szakaszon gurul le, aminek a végén egy mágneses elkapó várja.
 
De vajon azt tudtad-e róla, hogy a Geomagnemcsak izgalmas játék, hanem rengeteg területen fejleszti a gyermekedet? A teljesség igénye nélkül nézzük meg, melyek ezek.
 
#1. Kiváló térbeli készségek
Számos tanulmány mutatta ki, hogy kapcsolat van a térbeli készségek és az építőjátékok között. Egy kísérletben 51 óvodás gyermek építési tevékenységét figyelték meg, és felfedezték, hogy azok a gyerekek, akik nagyobb érdeklődést mutattak az építés iránt, és kifinomultabb struktúrákat alkottak meg, sokkal jobb eredményeket értek el a térbeli intelligenciát mérő teszten. Egy másik kísérletben arra kérték a gyerekeket, hogy reprodukáljanak egy struktúrát egy modell vagy egy tervrajz alapján; és kiderült, hogy ez a fajta tevékenység javítja a mentális forgatóképességet, vagyis a három dimenziós formák képzeletbeli forgatását és elemzését. Mivel a Geomagszámos lehetőséget kínál az építkezésre, és a különféle struktúrák felépítésének lehetősége is szinte számtalan, remekül fejleszti a térbeli készségeket.
 
#2.Matematikai készségek
Szintén bizonyított, hogy az építőjátékokkal való hosszú távú játék számos előnnyel jár: minél bonyolultabb építményeket hoznak létre a gyerekek 4 éves koruktól kezdve, annál magasabb matematikai teljesítményt érnek el később, a középiskolában. Egy holland tanulmány megállapította, hogy azok a 6.-os diákok, akik szabadidejük nagy részét valamilyen építési játékkal töltötték, jobban teljesítettek a matematikai teszteken. Érdemes tehát már egészen kiskortól arra ösztönöznünk a gyerekünket, hogy a Geomaggaljátsszon - kutatások szerint a fiatalabb gyermekek ugyanis sokat kamatoznak abból, ha valaki megmutatja, hogyan építsenek.
 
#3. Kreatív problémamegoldás
A konvergens probléma típusnak csupán egy helyes megoldása van, a divergens problémákra viszont több jó válasz is adható. Az Geomagranincs egy helyes válasz, a gyerekek kedvük szerint rakhatják össze az elemeket. Emiatt a játék felkészíti a gyermekeket a kreatív gondolkodásra és a sokszínű problémamegoldásra.
Egy kísérletben a kutatók kétféle játéktípussal játszatták a gyermekeket: néhány gyermek konvergens játékot kapott (puzzle darabok), néhány pedig divergens játékot (vastag, blokkszerű habformák). Az eredmény nem volt meglepő: azok a gyerekek, akik a habformákkal játszottak, sokkal jobban teljesítettek a divergens problémamegoldás terén, és számos kreatív megoldásuk volt a problémára. Hagyjuk, hogy a gyerekek a képzeletükre támaszkodjanak a Geomagépítésénél, és ne kész épületeket építsenek föl, hanem azt, amit szeretnének, még akkor is, ha az nem szabályos. Ne felejtsük el, hogy a fantázia a játék értékes része: bár a Geomag mechanikusnak tűnnek, a fantáziát is nagyban fejlesztheti.
 
#4. Kooperatív játék
A kutatók szerint a gyerekek sokkal barátságosabbak és szociálisabbak lesznek, ha együttműködve építhetnek. Azok a gyerekek, akik játszótéren építhettek, magasabb színvonalú barátságokat kötöttek az építőjáték során. Ha van otthon Geomagunk, játsszunk közösen a családdal vagy a barátokkal – ez remek lehetőség arra, hogy a gyerekek megtanulják az együttműködés szabályait, a csapatszellemet.
 
#5. Nyelvi készségek
Végül nem haladhatunk el amellett, hogy kutatások szerint azok a gyerekek, akik építőjátékkal játszanak, magasabb pontszámot érnek el a szókincs terén, a nyelvtani teszteken, és kevesebbet néznek tévét. Mindez valószínű annak köszönhető, hogy azok a gyerekek, akik több időt töltenek építéssel, többet beszélnek a szüleikkel. Ez pedig egy olyan előny, amit nemcsak a készségfejlesztés miatt érdemes átgondolnunk, hanem a gyerekünkkel való fantasztikus kapcsolat ápolása, fenntartása miatt is. Hát nem megéri Geomaggaljátszani?

Blog témájú írások

Aquabeads gyöngy
Az Aquabeads gyöngyökből akár farmot is készíthetsz!

2021 október 14 2 perc olvasás

Magyar Brands Játéksziget
A Játéksziget ötödik alkalommal is MagyarBrands díjban részesült!

2021 október 12 2 perc olvasás

Tanuló robotpajti
Egy robot, ami együtt nő a gyerekekkel!

2021 október 08 2 perc olvasás