Játéktippek egyenesen az űrből, mert ma van az Űrhajózás Világnapja!

2021 április 12 3 perc olvasás

Űrhajózás napja

Tudtad, hogy április 12-én ünnepeljük az Űrhajózás Világnapját? Azért éppen ezen a napon, mert 1961-ben ekkor indult el útjára a Jurij Gagarint szállító orosz űrhajó. Ő volt a legelső ember, aki eljutott a világűrbe, azóta pedig már több mint 260 űrrepülést hajtottak végre. Megközelítőleg 550 ember hagyta el eddig a légkört, köztük a magyarok nagy büszkesége, Farkas Bertalan is!
Az Űrhajózás Világnapját 2011 óta ünnepeljük, ugyanis csak Gagarin utazásának 50. évfordulója alkalmából döntött úgy az ENSZ Közgyűlése, hogy ezt a napot hivatalosan is az űrutazásnak szenteli a világ. A volt Szovjetunióban egyébként már 1962 óta ez a nap a Kozmonauták Napja, ezzel tisztelegve Gagarin és azelőtt a fontos tény előtt, hogy az oroszok a világon elsőként küldtek embert az űrbe.

Készítsétek el ti magatok az űrhajós szerepjáték kellékeit!

Melyik kisgyerek ne álmodozott volna még arról, hogy eljut az űrbe egy különleges űrhajóval, megvizsgálja közelről is a Holdat, átrepül egy másik bolygóra, aztán visszatér a Földre? Persze ez nem csak a kisfiúkat érdekli, a lányok is ugyanúgy sokszor kérdezősködnek, hogy mégis mi minden lehet ott a távolban a fejünk felett!
Ha a Te gyerkőcöd is élénken érdeklődik az űrutazás iránt, találjatok ki izgalmas űrbeli szerepjátékokat! Adunk néhány tippet, hogy miket tudtok ehhez együtt elkészíteni, hogy a gyerekek aztán a saját fantáziájuk szerint alakíthassák a képzeletbeli űrutazásukat!

1. Kavicsokra vagy kör alakú papírokra fessétek fel a bolygókat, amilyen élethűen csak tudjátok! Így a gyerekek könnyen megjegyezhetik, hogy melyek a gyűrűs bolygók, melyik a legnagyobb és a legkisebb bolygó, a picit nagyobbak pedig még azt is megtanulhatják, hogy melyik milyen messze helyezkedik el a Naptól.

2. Készítsetek kis méretű űrhajókat papírgurigából, amiket aztán a gyerekek szabadon díszíthetnek színes papírból kivágott gombokkal és műszerekkel!

3. Készítsetek űrhajós igazolványt a gyerekeknek, amire ráragasztjátok a fotóját és minden fontos információt felírtok, amit tudni érdemes róla az űrben is: mi a beosztása a fedélzeten, mi a célállomás, mi a kedvenc űrsüteménye, mikorra várható a visszatérése stb.

4. Ha van nagyobb méretű kartondobozotok, építsetek olyan méretű űrhajót, amibe akár bele is lehet bújni! Készíthettek bele kapcsolótáblát, műszereket, űrcsemegét stb.
Meglátod, végtelen hosszú ideig el lehet játszani egy ilyen "igazi űrhajóval"!
Űrhajó készítés otthon

Menjetek el a Planetáriumba!

Sajnos most mindegyik Planetárium zárva van a járványhelyzet miatt, a budapesti ráadásul évek óta felújítás alatt áll, de ha végre újra lehet menni, érdemes elvinni a gyerekeket egy űrbeli gyerekelőadásra!
A budapesti és a pécsi Planetáriumban is remek előadásokból tudtok választani kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ahol nagyon látványosan mutatják be a gyerekeknek, hogy mit is rejt felettünk az égbolt. Felnőttként is lenyűgöző élmény ellátogatni a Planetáriumba, úgyhogy érdemes egyszer beiktatni egy ilyen családi programot!

Űrhajós könyv a legkisebb űrutazóknak

A mesékből jól ismert Maszat is szívesen körbenézne ám az űrben a Maszat űrhajózik című könyvben, ezért Sárival és Misivel együtt bemásznak a bunkiból kialakított űrhajóba és kilövik magukat a Holdra.
Ott aztán hamar kiderül, hogy az űrben minden könnyebb (még a bukfencezés is), sokkal nagyobbat lehet ugrani, mint a Földön és még Lajkáról, az első űrkutyáról is beszélgetnek! Szóba kerülnek a gyűrűs bolygók, az esthajnalcsillag és a fekete lyuk is, na és persze űrlényekkel is találkoznak és még űritókát is isznak!
Rengeteg fontos dolgot megtudhatnak az űrről a kicsik Maszatéktól, méghozzá a saját nyelvezetükön, ahogyan azt Berg Judittól már megszokhattuk. Apró űrhajósok számára kihagyhatatlan ez az űrhajós könyv!

Űrhajó modellek óvodásoknak

Végezetül pedig mutatunk két olyan űrhajó modellt, amit akár már egy óvodás gyerek is meg tud építeni!
A Playmobil Marsjáró űrhajója például szuper izgalmas eszközökkel van felszerelve, hogy a lehető legjobban feltérképezhesse a Mars felszínét. A különleges szerszámkarjához többféle fejegység is csatlakoztatható, így könnyedén felderíthető vele a bolygó felszíne és be lehet gyűjteni a szükséges kőzetmintákat is. A marsjáró jármű teteje eltávolítható, így azt is meg lehet nézni, hogy a Playmobil űrhajós hogyan végzi el a szükséges méréseket a mini laboratóriumában.
Az Engino Qboidz járműszettel pedig kisebb-nagyobb elemekből lehet összerakni egy űrhajót, de további izgalmas járművek is készíthetőek az útmutató alapján. Az építéshez akár az Engino telefonos applikációját is be lehet vetni segítségül, amivel még izgalmasabb lehet a járművek megépítése!

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás