Játéktippek a nyári szünetre

2021 június 18 3 perc olvasás

Szünidő játékok

Nem kis feladat egy egész nyáron át lekötni a gyerekeket, de ha beszerzel néhány olyan játékot, ami akárhányszor előkerül, mindig ugyanolyan izgalmas játszani vele, máris sokkal tettél az „unatkozom, mit csináljak?” ellen.
Aztán majd a gyerekek úgyis érzik, hogy mikor esik jól játszani, szaladgálni, pihenni vagy éppen unatkozni. Mert bizony néha még unatkozni is hagyni kell a gyerekeket, nem kell mindig ott állni mellettük, ahogyan új játékra sincs szükségük minden áldott nap. Talán még te is emlékszel, hogy a legizgalmasabb dolgok általában abból sültek ki, amikor unatkoztatok és ti magatok találtatok ki valamit a tesókkal vagy a barátokkal!

Érdemes előre tisztázni a nyári „szabályokat”

A gyerekeknek sem olyan könnyű ám hirtelen átállni a szigorúan beosztott napirendről a semmittevős napokra. Hagyd őket egy kicsit fellélegezni a nyári szünet elején, de utána próbálj meg odafigyelni a helyes arányokra, mert nyáron nagyon könnyű elcsúszni. Minden napban legyen mozgás, pihenés és játék, ami mellett elférhet néha a mesenézés és kütyüzés is, persze csak a gyerekek életkorának megfelelően.
Érdemes már a nyár elején lefektetni néhány alapszabályt, így el lehet kerülni a felesleges konfliktusokat. Ha például lehet nálatok kütyüzni, beszéljétek meg előre, hogy nyáron mi a szabály, mennyi időt lehet játszani egy héten vagy egy nap. A gyerekeknek is sokkal könnyebb, ha tudják, hogy mire számíthatnak, ráadásul mindig sokkal több konfliktussal jár utólag csökkenteni a kütyüzés vagy a mesenézés idejét, mint előre lefektetni a szabályokat.

Kerti játékok nyárra

Akinek van kertje vagy a nyár egy részét a szabadban tudja tölteni, lényegesen könnyebb helyzetben van ilyenkor. Ha kiteszel egy medencét a kertbe vagy veszel néhány vízipisztolyt vagy vízibombát, máris nyert ügyed van, hiszen a vízzel elképesztően sokáig el tudnak játszani a gyerekek, teljesen mindegy, hogy hány évesek és ennél jobb szórakozás nem is kell a kánikulai napokon!
Az egészen kicsiknek pedig érdemes beszerezni egy homokozót, egy kerti házikót vagy egy hintát, ezeknek ugyanis rengeteg nyugodt percet köszönhetsz majd a nyáron, hiszen a legkisebbeket jóval nehezebb lekötni. A fészekhintát egyébként megsúgjuk, hogy még a nagyobb gyerekek és a kamaszok is imádják, hiszen akár zenét hallgatni vagy olvasgatni is lehet benne ringatózás közben.
Játék nyári szünet
Mit csináljunk, amikor rossz idő van?

Persze arra is fel kell készülni, hogy nincs mindig jó idő és olyankor is el kell ütni valamivel az időt. A nagyobbaknak jó ötlet lehet például egy nagyobb puzzle beszerzése, hiszen mikor máskor van idő akár napokon át építeni egy 500 darabos kirakót, mint nyáron! Engedd meg a gyerekeknek, hogy elől hagyják a puzzle-t, hogy mindig hozzá lehessen tenni néhány újabb darabot, amikor épp esik az eső vagy csak egy kis nyugalomra vágynak.

Érdemes elmenni és felfedezni a helyi könyvtárat is, ha eddig még nem tettétek meg, hogy mindig legyen otthon olvasnivalótok. Meglátod, még a kamaszok is lelkesebben fognak olvasni, ha saját maguk választhatják ki a könyveiket, a kicsiket pedig egészen lenyűgözi majd az a rengeteg könyv, amelyikből bármelyiket haza is lehet vinni!

Milyen úti játékot érdemes beszerezni?

Szülőként mindig érdemes néhány játékot tartani a kocsiban, még akkor is, ha nem készülünk hosszú útra. Sosem tudhatod ugyanis, hogy mikor jön egy váratlan dugó vagy vesznek össze útközben gyerekek és olyankor igazi gyorssegély egy játék!
A mi nagy kedvencünk a Pop-It, a mostanában nagyon népszerű nyomkodós játék, ami minden táskában elfér és minden korosztályt leköt, a legkisebbeknek pedig szintén egy babrálós játékot javaslunk a Fisher Pricetól. A Fidget Cube egy olyan kocka, amin számos kapcsoló, tekerő és nyomkodó van, amelyek nemcsak izgalmasak, de a gyerekek finommotorikai készségét is fejlesztik.
De említhetnénk bármelyik Rubik-játékot, az ördöglakatokat és az összes olyan kártya- és kvízjátékot is, ahol kérdéseket kell feltenni egymásnak és nincs szükség semmi egyébre a játékhoz. A kicsik egyébként már annak is nagyon örülnek, ha a kezükbe adsz útközben egy darab gyurmát, bár az ilyesmivel azért legyél nagyon óvatos, csak akkor adj a gyerekek kezébe gyurmát a kocsiban, ha teljesen biztos vagy benne, hogy nem teszik majd a szájukba.

Unatkozni, unatkozni, unatkozni

Végezetül pedig hadd idézzünk Dr. Vekerdy Tamástól, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy a gyerekeket igenis hagyni kell unatkozni, hiszen sokszor abból sülnek ki aztán a legjobb dolgok! Nem kell betáblázni az összes nyári napot, nem kell millió programot a gyerekek elé tolni, inkább teremtsd meg a feltételeit egy nyugodt és kiegyensúlyozott nyári szünetnek!
„… attól tartunk, hogy ha épp nincs semmi program, akkor unatkozni fog, magányos lesz, nem tud mit kezdeni magával egyedül. (…) Ám azzal, hogy a gyereket egyik programról hurcoljuk a másikra, elvesszük tőle azt az úgyszólván érzéki örömöt, amit az egyszerű, hétköznapi tevékenységekben való elmélyülés nyújt. (…) a sokszor emlegetett sarazás, homokozás, vizezés, csúszkálás, futkározás mind sokkal jobb dolgok a gyerek számára, mint a „program”, és sokkal jobban meghagyják neki az önmagában való elmélyedés alapvetően fontos lehetőségét.”