nyar
Játék-újrahasznosítás 1. rész: 10 kreatív ötlet a LOL gömb mókás felhasználásához

Játék-újrahasznosítás 1. rész: 10 kreatív ötlet a LOL gömb mókás felhasználásához

A L.O.L. SURPRISE! varázsgömbjei az idei év slágerei. A gyerekek imádják rétegről-rétegre bontogatni a színes gömböt, és nézni, hogy bukkannak elő az izgalmasabbnál-izgalmasabb meglepetések. Nekünk felnőtteknek azonban már fejtörést okoz: hogyan maradhatnánk környezettudatosak, és hasznosíthatnák újra kreatívan a játékot, miután elmúlt a varázs.

Jól tudjuk  ugyanis, hogy ezek a játékok nem éppen kímélik a környezetünket. 

Szerencsére ma már léteznek olyan szerveztek, melyek képesek a korábban nem újrahasznosítható játékokat újrahasznosítani. A TerraCycle® egy olyan „zöld célú” nemzetközi vállalkozás, amely összegyűjti a nehezen feldolgozható csomagolásokat és termékeket, és innovatív, megfizethető anyagokká dolgozza újra. Sajnos nálunk már nem rendelkezik irodával, azonban öröm az ürömben, hogy az alapítója a magyar származású Tom Szaky, aki igyekszik semmivel sem terhelni a Földet, még a cég irodáinak berendezése is csupa-csupa „szemétből” áll. A Happen’s Toy Lab nevű vállalkozás pedig elfogadja a műanyagból és gumiból álló törött játékrészeket, és arra ösztönzi a gyerekeket és felnőtteket, hogy egy jelképes összegért cserébe alakítsanak belőlük új játékokat.

Ám a túlfogyasztást mi magunk, „házilag” is elkerülhetjük, ha a már megunt játékokra új szemmel tudunk nézni, és úgy tekintünk rájuk, mint kézzel készíthető játékokra. Használjuk a fantáziánkat, hiszen biztosan képesek vagyunk egyedi tárgyakat alkotni belőlük. Ráadásul mivel a gyerekek folyamatosan keresik az újdonságokat, így bevonhatjuk őket abba, hogy saját kezűleg állítsanak elő valami újat, amit jobban értékelnek, és kevésbé dobják el.

Cikksorozatunk első részében most arra mutatunk lehetőségeket, hogyan tudnánk a LOL nevű játék alkatrészeit újrahasznosítani! Hiszen a LOL a gyerekek számára varázsgömb, felnőttek számára viszont fejtörés: mi legyen a gömbök sorsa, miután elmúlt a varázs?

#1. Pétanque golyó. Jól tudom, hogy minden pétanque játékos sokszor teszi fel a kérdést: vajon hol a csudába gurult az öcsi? Mármint nem a testvérükre gondolok, hanem arra a kis színes golyóra (franciául malacka), amihez minél közelebb kell dobnunk a nagy fémgolyóbisokat a játék során. Öcsi elég gyakran elveszik, ezért jó, ha van nálunk jó sok LOL golyó, amivel pótolható a hiány, hiszen a legkisebb LOL gömb nagyjából akkora, és pont olyan színes, mint a kis pétangue golyó.

 

#2. Fürdős játék. Ha a gyermeked szeret a fürdővízben játszani, készíts neki a LOL-ból játékot. Használhatod sima labdaként is, ha újra összeragasztod a gömböt, vagy tehetsz bele valami meglepit, pl. egy kisebb fürdőszivacsot, így garantáltan megjön a kedve az esti pancsoláshoz.

#3. Fényfüzér

Gondoltad volna, hogy a LOL gömbök arra is alkalmasak, hogy hangulatos fényfüzért gyártsunk belőlük? Mivel a gömbök oldalán lévő lyukba be tudjuk dugni a led izzókat, csak vigyázzunk arra, hogy megfelelő méretű legyen az izzó, és beleférjen a lyukba. Nálam otthon kicsit nagy volt az izzó feje, ezért egy led mécsessel próbáltam ki a varázslatot, és íme, így néz ki egy újrahasznosított, világító LOLgömb:

#4. Tanulós játék

Tanuljatok játékosan a LOL gömbök segítségével. Egy tollal írj számokat vagy betűket minden egyes labdára, majd kérd meg a gyereket arra, hogy labdázás közben mindig kiáltsa azt a számot vagy betűt, amit épp lát a labdán, amikor elkapja.

#5. Kincskeresés

A LOL labdákat használhatod mindenféle kincskereső vagy húsvéti tojásvadászós játékhoz is. Persze szülinapi zsúrok alkalmával is remek időtöltés a LOL gömbökbe rejtett meglepetések felkutatása.

#6. Halloween-i ijesztgetős

Bár a Halloween még messze van, már most érdemes gyűjteni rá a LOL babákat. A labdákból remek töklámpást imitáló golyókat készíthetnünk, amelyekbe különféle játékokat, édességeket vagy rémséges dolgokat rejthetünk, de akár a meglévő LOL babákat is felöltöztethetjük szellemnek. Rendezzünk Halloween partit, és minden gyereknek adjunk egy-egy újrahasznosított meglepetést. Nézd meg a videót további „rémisztő” ötletekért:

#7. Karácsonyfadísz

Igaz, még nincs szezonja, de karácsonyfagömböt is készíthetünk belőle. Úgyis minden évben elgurul, eltörik belőlük egy csomó, főleg, ha cica van a háznál.

#8. Farsangi jelmez

Megkaptuk a legnagyobb LOL szettet, és nem tudunk mit kezdeni a nagyobb gömbbel? Használjuk fel kislányunk farsangi jelmezéhez, legyen ő maga a gömbből előbukkanó LOL baba!

#9. Körhinta

Régi játékból új játék. Ha igazán eltökélt vagy, ebből a videóból megtudhatod, hogyan készíts a gömbökből és babákból működő körhintát.

#10. Cicajáték

Épp a minap gondolkodtam el rajta, mennyire felesleges annyi cicajátékot vásárolnom, hiszen egyrészt olyan hamar szétszedi, másrészt tele van műanyaggal, ráadásul nem is olcsó. Gondoltam egy sima fonál, vagy egy bot is megteszi, ám Áfonya cicám egyszeriben megihletett: a LOL gömbből is lehet cicajáték! Már a gömb bontogatását is élvezte, hát még a benne rejlő meglepetéseket. Szerintem a gömbhöz, ő még egy picit apró, de már csak néhány hét, és „belenő” a vele való játékba, főleg ha beleteszek néhány zörgő dolgot a gömb belsejébe. Áfonyát jelenleg inkább az egyik kiegészítő, a kulcstartó lánca kötötte le, vagyis mondhatnám azt is, a LOL egy multifunkcionális cicajátékká is átalakulhat!

Természetesen ez csak néhány ötlet, hiszen mint tudjuk, az emberi képzelet nem ismer határokat. Te mit készítenél a LOL-ból? Várjuk ötleteidet a Facebook poszt alatt!

A Lottalol cikkének felhasználásával,

Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.