nyar
Itt van az ősz! Top 6 erdei játék a tengerentúlról

Itt van az ősz! Top 6 erdei játék a tengerentúlról

Itt az ősz, és az embert szinte vonzza a csodálatos, színpompás természet. De hogy legyen a gyerekeknek is szórakoztató az erdei séta? A tiszta hegyek világnapjának alkalmából, 6 játékos tippet hoztunk nektek a tengerentúlról, amiket kipróbálva garantált lesz a szórakozás.

Itt az ősz, az egyik legkedvesebb évszakom (a tavasz mellett)! Ahogy vége az indián nyárnak, de még napsütéses idő van, az embert szinte vonzza a csodálatos, színpompás természet. Az erdőben azonban nemcsak kirándulni lehet, hanem játszani is, ami remek módja annak, hogy a gyerekek számos fontos dolgot megtanuljanak a természetről.

Merítsünk ihletet az amerikai gyerekek erdei játékaiból! Bár számos közülük ismerős lehet, talán akad néhány, ami az újdonság erejével hathat! Irány az erdő!

#1.Építsenek kisebb odút, vackot, barlangot

A bunker építése kiváló módja annak, hogy miközben fejlődik a kreativitásuk, megtanulják az építkezés alapvető technikáját (ami később kifejezetten jól jön pl. egy ikeás szekrény egyedüli összetákolásához – a szerk.). A bunkerépítésben az a jó, hogy minden korosztály számára élvezetes, még nekünk is. A legjobb erdei vackok kialakításához sok-sok gally, levél, rönk, stb. szükséges, de kísérletezhetünk ember által gyártott és a természetes anyagok kombinációjával, pl. tetőnek jó lehet a ponyva, vagy a váznak néhány rúd a sátorból. A legfontosabb instrukció felnőttek számára: hagyjuk, hogy a gyerekek maguk tervezzenek és építkezzenek.

SZERETNÉD HAZAVINNI AZ ERDEI ÉLMÉNYT? OLVASD EL BEJEGYZÉSÜNKET:

JÁTÉK AZ ERDŐBŐL: 6 SZUPER DIY ÖTLET A TERMÉSZETBŐL

#2. Gátépítés

Ezt a tevékenységet inkább a nyári hónapokra ajánljuk, de még a melegebb őszi napok is alkalmasak lehetnek a gátépítéshez. Találjunk egy olyan patakot, eret, ami nem túl gyorsan csörgedezik, és amelyet gallyak, ágak, kövek vesznek körül. Ettől a tevékenységtől a gyerekek biztosan vizesek lesznek, ezért gondoskodjuk a vízálló öltözékről. A gátépítés nagyszerű dolog, mely csapatmunkát és jó problémamegoldó képességet igényel ahhoz, hogy a munka tökéletesen sikerüljön!

#3. A „Forty forty” játék

Ez egy klasszikus iskolai játék a tengerentúlon, ami remek módja annak, hogy akár az egész család is bevonódjon, és hogy a gyerekek rengeteget futkorásszanak az erdőben. Igazán hasonlít a mi bújócskánkra, csak van benne egy pici csavar. Hogyan játsszuk? Legyen egy bázisunk, egy nagy fa vagy egy hatalmas rönk. Az egyik kijelölt játékos csukott szemmel számoljon el 40-ig, miközben mindenki bújjon el a fák mögé, a bokrok alá, vagy ha elég ügyes, akár a fákra. A számolónak el kell hagynia a kijelölt bázist ahhoz, hogy megtalálja a többieket. Miután észrevett valakit, vissza kell húzódnia a bázisra, és felkiáltania „40-40 Elő!”, majd mondania a személy nevét. A játék lényege, hogy azoknak, akik elrejtőztek, meg kell próbálniuk előbb visszaérni a bázisra, mint a számolónak.

#4. Nagymama-nagypapa lábnyoma

Egy másik amerikai játék, amely gyors reakciót és egyensúlyt igényel. Játszhatjuk egy erdei tisztáson vagy a fák között. Egyvalakinek a nagymama vagy a nagypapa szerepét kell magára öltenie, és a tisztás túloldalán állnia, háttal a többieknek, akiknek felé kell lopakodniuk és megérinteniük a vállát. Az első, akinek ez sikerül, nyeri a játékot. Azonban a nagymama/papa bármikor megfordulhat hirtelen, és parancsot adhat a lefagyásra. Ha azon kap valakit, hogy az megmoccan, visszaküldheti őket a rajtmezőre.

KÍVÁNCSI VAGY SZAKÉRTŐ TIPPEKRE, HOGYAN KIRÁNDULJ KISGYEREKKEL? OLVASD EL BEJEGYZÉSÜNKET:

TÚRA KISGYEREKKEL? 14 TIPPÜNK IS VAN ARRA, HOGYAN LEGYEN ÉLVEZETES!

#5. Piknik a macival

A pirinyó gyerekeket is bevonhatjuk a közösségi élményekbe, ha megkérjük őket arra, hogy segítsenek megszervezni az erdei pikniket a kedvenc macijuk, játékuk segítségével. A tervezési és előkészítési folyamatokba való bevonás nagyszerű módja annak, hogy fejlődjön logikai készségük. Kérdezzük meg tőlük: Mit kell tennünk? Mire van szükségünk ehhez? Hagyjuk, hogy dolgozzon a kis agyuk. Győződjünk meg róla, hogy a mackónak is van saját tányérja és helye a takarón.

#6. Kincsvadászat

Ez egy roppant szórakoztató módja annak, hogy a gyerekek sok mindent megtanuljanak a természetről, miközben javul a részletekre való figyelés képessége is. Hogyan játszunk? Készítsünk egy listát az erdőben található anyagokról, pl. barna levél, csipkebogyó, gallyak, kéreg, makk, gesztenye, toboz, stb., majd küldjük el a gyerekeket, hogy összegyűjtsék az adott elemeket. Egy-egy sikeres kincsvadászat után, adjunk díjat nekik, amiért megtalálták azt, ami a listán szerepel. Fontos persze, hogy csak egy kijelölt és belátható területen keressenek, nehogy szem elől veszítsük őket.

A csipkebogyóból aztán teát is készíthetünk, mely az őszi időszakban rendkívül jó immunerősítő hihetetlenül magas C-vitamin tartalma miatt. Csak vigyázzunk, hogy lehetőleg ne forgalmas út mellől szedjék a gyerekek, és soha ne forrázzuk le a bogyókat, inkább öntsünk fel egy kanálnyit hideg vízben, hagyjuk ázni 5-10 órát, majd szűrjük le, és igyuk meg közösen!

A Blueforest cikke alapján,

Bánosi Eszter

Hozzászólás írása

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagynunk, hogy látszódjon az oldalon.