Így vond be a gyerekeket is a házimunkába a hosszú otthoni napok idején!

2020 március 19 2 perc olvasás

házimunka kamaszok

A hirtelen beköszöntött óvodai és iskolai szünettel együtt a szülők nyakába szakad egy csomó házimunka is, hiszen minden nap kell etetni a családot, a lakás délutánra csatatérré változik a játékoktól, többször kell porszívózni stb.
A gyerekeket úgyis le kell kötni valamivel, vonjuk hát be őket is a házimunkába. Nincsenek illúziónk hirtelen takarítani kezdő kamaszokról, de ne aggódj, azért adunk néhány tippet még az ő korosztályuk bevonásához is!

A kicsiket könnyebb bevonni a házimunkába

A kisebb gyerekekkel sokkal könnyebb a dolgunk, hiszen a házimunkára is szerepjátékként tekintenek. Szinte ők veszik megtiszteltetésnek, ha megengedjük, hogy a kis játék seprűjükkel ott sepregessenek mellettünk vagy előkapják a saját kis felmosó szettjüket!
A kicsik általában lelkesen szoktak segíteni a teregetésben, elég ha csak annyit mondjunk, hogy „Jaj de sok itt a ruha, bárcsak segítene nekem valaki teregetni!” és már szaladnak is. Érdemes egyébként így közelíteni a feladatokhoz az ő esetükben, tehát rájuk szólás helyett inkább arra törekedjünk, hogy maguktól érezzenek rá a segítségnyújtásra. Utána persze mindig dicsérjük meg őket!
Ha van azonban valami, amiben a kicsik se túl lelkesek, az a játék elpakolás! Na erre van egy tuti tippünk! Állítsd be a telefonodon a stoppert és mondd a gyerekednek, hogy 3 perce van elpakolni, addig kell gyorsan megcsinálni mindent, amíg nem csipog a telefon! Próbáld ki, a siker garantált!

Így vedd rá a kamaszt a házimunkára!

Lehetőleg ne mondjuk filmnézés közben menj oda a kamaszhoz, hogy rakjon rendet a szobájában, ehelyett inkább beszéljétek meg, hogy pl. minden hétfőn összepakol és minden pénteken ő pakolja ki a mosogatógépet. Onnantól viszont, hogy megszületik a megállapodás, ne nyaggasd, ez ugyanis a kamaszoknál mindig ellenkező hatást vált ki. Ne is ellenőrizgesd, mert azzal is biztosan elveszed az amúgy sem túl sok kedvét. Ha előre tudja, hogy pénteken egész nap mondogatod majd, hogy „Ugye tudod, hogy ma te vagy a soros?”, tudni fogja, hogy teljesen felesleges fejben tartania.
A cél ugyanis az, hogy egyszer majd nyaggatás nélkül is megtegye mindezt. Fogadd meg, hogy ha nem végzi el a feladatot, egyszer emlékezteted, de többször nem.
Hidd el, meg fogja hálálni, hogy nem kérleled egyfolytában és maga döntheti el, hogy a nap folyamán mikor végzi el a házimunkát!

Segítsen vagy ne segítsen?

Vannak gyerekek, akiknek pici koruktól egyértelmű, hogy segítenek a házimunkában, élvezik a szerepjátékot vagy elfogadják, hogy ez is a mindennapok része, akad azonban, aki menekül előle.
Valamilyen mértékben mindenképp szükség van rá, hogy a gyerekek napi rutinjának része legyen a rendrakás, de azért lehetünk kicsit rafináltak az időzítést illetően. Például jelöljük ki rendrakási időnek a kedvenc meséjük előtti 10 percet vagy a vacsora előtti időt, ilyenkor ugyanis sokkal inkább hajlamosak vita nélkül összepakolni a gyerekek, mint amikor mondjuk a játék mellől állítjuk fel őket.

Blog témájú írások

Játéksziget Árkád
Megünnepeltük Bing születésnapját!

2022 augusztus 15 2 perc olvasás

játékos tanulás
Így készüljetek játékosan az iskolakezdésre!

2022 augusztus 05 3 perc olvasás

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek: út a teljességgel megélt gyermekkor felé!
Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek: út a teljességgel megélt gyermekkor felé!

2022 augusztus 03 3 perc olvasás