Így vezessük be a gyerekeket a sakk világába!

2021 szeptember 01 3 perc olvasás

sakk előnye gyerekeknek

A sakk tulajdonképpen egy szuper izgalmas stratégiai játék, ahol minden játszma más és más, ezért soha nem lehet megunni. Persze a gyerekeket sem érdemes kihagyni a sakkozás élményéből, hiszen az ő szemükkel is elképesztően izgalmas egy egész „hadsereget” mozgatni, ráadásul minden alkalommal ők egyedül dönthetnek a katonáik sorsáról!
A kérdés már csak az, hogy mikor és hogyan érdemes bevezetni a gyerekeket a sakk világába. Utánajártam most többek között ennek is, valamint annak a rengeteg előnynek, amire sakkozás közben szert tesznek a gyerekek és persze azt is elmesélem, hogy hogyan alakul nálunk a sakkozás a családban!

Hány éves korban érdemes elkezdeni a gyerekeknek sakkozni?

Ha te még nem próbáltad a sakkot a gyerekeddel, akkor a válasz jó eséllyel meglep majd, ugyanis hamarabb, mint gondolnád! Az én kisfiam óvodáscsoportjában például olyan komolyan sakkoztak néhányan a nagycsoportosok közül délutánonként, amikor mentem érte, ahogy egykoron az öregurak tették a játszótér melletti „sakkasztalokon” az emlékeimben. Tüneményesek voltak a koncentráló apróságok, szinte érezhető volt, ahogy forognak a kis agytekervényeik!

Egy 5 év körüli gyerek fokozatosan már el tudja sajátítani a sakklépéseket, azonban nagyon fontos, hogy türelemmel üljünk le vele játszani és hagyjuk, hogy a maga tempójában haladjon. Ne feledd, hogy egy kisgyerek számára a bábuk gyakorlatilag játékfigurák, amiket csak a sakktábla ruház fel különleges képességekkel.
sakk gyerekeknek
Ha valaki már sakkozik a gyerek környezetében, persze hamarabb is el lehet kezdeni ismerkedni a bábukkal, megtanulni a helyüket és a lépéseket, kitalálni, hogy melyik bábu mire hasonlít stb. A sakktábla a bábukkal már önmagában is olyan izgalmas, hogy ha előkerül, szinte biztosan felkapják rá a fejüket a gyerekek, az viszont már rajtuk áll, hogy mennyire akarnak játszani is vele.
Semmi gond, ha úgy látod, hogy még nem izgatja a sakk a gyerekedet, akkor ne erőltesd, várj vele, míg újra előkerül majd a polcról. Az is lehet, hogy évekig csak a bábuk ki- és bepakolása köt le egy kisgyereket és ez jelenti számára a játékot, a valódi sakkozáshoz viszont nem fűlik a foga. Oda se neki, legalább addig is barátkozik a sakkal a maga módján! Az én lányaimat se izgatja a mai napig a sakk, valamiért ez egyelőre egy „fiús” játék a családunkban, de biztos lesz ez majd másképp is még.
Ha azonban úgy látod, hogy a gyereked lelkesedik a sakkért, kereshettek sakk témájú mesekönyveket, illetve léteznek sakktanfolyamok már óvodásoknak is.

Mit fejleszt a sakk?

A sakk remekül fejleszti a memóriát, a koncentrációs képességünket és a logikai gondolkodásunkat, egyúttal azonban előrelátóvá és kreatívvá is tesz, valamint javítja a képzelőerőnket, hiszen mindig magunk elé kell képzelni a tábla alakulását a következő lépés megtervezése előtt.
Sőt, még a szociális készségeink fejlesztése szempontjából is nagyon hasznos játék a sakk, hiszen egyszerre teszteli a türelmünket és az akaraterőnket, valamint állandó lehetőséget biztosít a társas interakcióink fejlesztésére.

Milyen sakk készletet érdemes venni a gyerekeknek?

Ahogy nézem, ma már rendkívül sokféle sakktáblából lehet választani, a klasszikus fából készült szettől kezdve, az úti sakktáblán át egészen a hengeralakú szettekig.
Amennyiben hagyományos, masszív, fából készült sakkot keresel, ahol a sakktábla egyben a bábuk tartója is, akkor ezt a sakkot érdemes szerintem választani, ha pedig a gyereked még utazás közben vagy a suliban se mond le a sakkról, egy ilyen kisebb méretű, könnyen hordozható mágneses sakk készlet biztosan jól fog jönni. Manapság egyébként népszerűek a nagyobb méretű, ugyanakkor kevés helyet foglaló hengeres sakkok is, ahol a tábla könnyedén feltekerhető és a sakkbábuk is a hengeralakú dobozba kerülnek bele. Mi is ezt a típust használjuk és nagyon szeretjük, ugyanis van egy hordozója, amivel akár vállon is lehet vinni.
hengeres sakk készlet
A sakk világa rendkívül izgalmas, mélyüljünk el benne a gyerekekkel!

Feltétlenül érdemes mesélni a gyerekeknek a sakk messzire visszanyúló történetéről, megnézni együtt a neten néhány különleges sakktáblát és persze mindenképp meg kell ismertetni őket Polgár Judit nemzetközi nagymester egészen elképesztő karrierjével is! Biztosan lenyűgözi majd őket, hogy Judit már 9 éves korában nemzetközi versenyt nyert, 11 évesen győzött le először egy nagymestert, majd végül 15 évesen ő lett minden idők legfiatalabb nagymestere.

Hallottál már egyébként a Polgár Judit által kidolgozott, kifejezetten gyerekeknek szóló sakkprogramról? A Sakkjátszótér valójában egy komplex készségfejlesztő program, ami remekül fejleszti a gyerekek kreativitását és problémamegoldó képességét.
A könyvsorozat első része az óvodásokat szólítja meg, majd a többi kötet egészen tízéves korukig elkíséri a gyerekeket. Polgár Judit először mesés formában ismerteti meg a kicsikkel a Sakkpalota lakóit (azaz a bábukat), majd szép lassan és játékosan sajátítják el a gyerekek a sakk alapjait, ahogy halad előre a mese. Nekünk is volt szerencsénk a könyvekhez, nagyon szerette a kisfiam, ha az első részből olvastunk neki, később pedig már ő maga olvasta el a további köteteket.

Blog témájú írások

házimunka gyerekek
Tiszta udvar, rendes ház – avagy hogyan neveljünk takaros gyerekeket

2021 szeptember 16 3 perc olvasás

Batman nap
Gondoltad volna, hogy Batman már 82 éves?!

2021 szeptember 15 3 perc olvasás

Olvasás Világnapja
A „könyvmolyok” nevelése már babakorban elkezdődik!

2021 szeptember 07 3 perc olvasás