Így szerettesd meg a gyerekeddel az olvasást!

2020 október 12 2 perc olvasás

Olvasás kicsiknek

Gyakran hallani az iskolás gyerekek szüleit panaszkodni, hogy a gyerek bizony nem szeret olvasni és már egyszerűen nincs ötletük, hogyan lehetne rávenni a könyvolvasásra. Mennyivel egyszerűbb lenne pedig nem eddig várni, hanem már babakoruktól a könyvek szeretetére nevelni a gyerekeket!
Összegyűjtöttünk most néhány olyan tippet a kisgyerekes szülőknek, amelyek abban segítenek, hogy a mindennapok részei legyenek a könyvek, már egészen a kezdetektől!

Először a könyveket szerettesd meg vele!

Az olvasás szeretete a könyvek szeretetével kezdődik, ez nem vitás. Ha egy kisgyerek megismeri annak az örömét, hogy milyen először végiglapozni egy könyvet vagy egyszerűen csak beleszagolni egy új könyvbe, majd szépen lassan lapról-lapra elmerülni benne, akkor ez az izgalom egy életen át elkíséri őt.
Persze ehhez sok-sok támogatásra van szükség a szülők részéről, hiszen évekig mi keltjük életre a könyveket a gyerekek számára, de hidd el, ez később ezerszeresen meg fog térülni!

Könyveket mindenhova!

Ugye neked is mindig akad a táskádban egy plüssállat vagy kisautó és a kocsiban is van néhány játék bekészítve dugók és hisztik esetére? Egészítsd ki a vésztartalék játékgyűjteményedet könyvekkel is, amiket unatkozás esetén ugyanúgy bármikor elő lehet kapni! Egy Maszat könyv vagy egy Boribon kötet minden táskában elfér, hidd el!
Bátran áraszd el a lakást is gyerekkönyvekkel! Kerüljön keményfedeles könyv a játékos dobozba, a vízálló könyv mehet a kádba és a babakocsiban is nyugodtan adhatsz egy könyvet a gyerek kezébe várakozás közben. Szokják meg a gyerekek már egészen kiskorban, hogy a könyv ugyanúgy a szórakozás egyik formája, mint bármelyik játék!
Ha például orvoshoz vagy étterembe mentek, ahol garantált a várakozás, mindig érdemes egy könyvet is magatokkal vinni, hogy elüssétek az unalmas és nyűgös perceket!
Olvasás előnye
Járjatok könyvtárba!

Látogassatok el a helyi könyvtárba! Nézzetek körül a gyerekrészlegen és hagyd, hogy a gyereked válassza ki, hogy melyik könyv érdekli őt! Olvassatok bele a könyvekbe már ott a könyvtárban, aztán döntsétek el együtt, hogy melyiket lapozgatnátok szívesen otthon is.
Eleinte lehet, hogy hangosabb lesz a gyereked a könyvtárban és nehezen fogadja el, hogy mindent nem vihettek haza onnan, de hidd el, a könyvtári dolgozók nagyon is hozzászoktak már az aprócska olvasókhoz. Legyen a könyvtár látogatás is a szokásos programjaitok egyike, akárcsak a játszóterezés vagy a séta! Esős vagy hideg téli napokon ráadásul igazi aduász a könyvtár a szülők kezében, oda ugyanis mindig lehet menni!

Ajándékozz könyvet!

Érdemes már az első születésnapra is könyvet ajándékozni a gyerekeknek a játékok mellé! Keress az érdeklődésének megfelelő könyvet, amivel egészen biztosan nagy sikert fogsz aratni, ráadásul így a gyerekek számára is magától értetődő lesz, hogy a könyv ugyanolyan ajándék, mint egy játék!
A Játéksziget webáruházban és az üzletekben például több mint száz könyvből tudsz válogatni, hiszen mi is azt valljuk, hogy a könyv és a közös meseolvasás hatalmas érték! Kínálatunkban egyaránt megtalálod például az idén 70 éves Móra Kiadó köteteit és a kortárs Pagony könyveket is.

Ha egy gyerek úgy nő fel, hogy számára a mesehallgatás egyfajta kikapcsolódás, ami során izgalmas kalandokat élhet át vagy akár nagyokat nevethet a szülőhöz bújva, akkor a könyvekre mindig is varázslatként fog tekinteni!

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás