Így melengeti a kicsik lelkét a meseolvasás!

2021 március 30 3 perc olvasás

Gyerekkönyvek napja

Tudtad, hogy a Gyerekkönyvek Nemzetközi Napját április 2-án ünnepeljük? Azért éppen ezen a napon, mert ekkorra esik Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapja, bár mi magyarok valaki másra is különösen meleg szívvel emlékezünk ilyenkor.
Erre a napra esik ugyanis Csukás István születésnapja is, akinek a magyar gyerekirodalom legnagyobb klasszikusait, például Süsüt, Pom Pomot, Mirr-Murrt vagy éppen a Nagy Ho-ho-ho-horgászt is köszönhetjük!
Lássuk hát ezen a különleges napon, hogy a nyelvi fejlődés mellett milyen pozitív hatása van még a meseolvasásnak a gyerekek életére!

A meseolvasás elmélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot

Gondolj csak bele, hogy egy kisgyerek számára a meseolvasás jóval többről szól, mint egy könyv megismerése! Számukra ugyanis az olvasás egy olyan közös élmény, ami közben oda lehet bújni a szülőhöz, maximális figyelmet élvezhetnek, ráadásul bármiről lehet ilyenkor beszélgetni, ami csak eszükbe jut a mesét hallva.
Éppen ezért mindig adjátok meg a módját a meseolvasásnak, helyezkedjetek el kényelmesen, bújjatok össze és engedjétek, hogy magával ragadjon titeket az olvasnivaló. A gyerekeket pillanatok alatt beszippantja minden történet és úgy képesek kizárni akár egy zajos orvosi rendelőben is a külvilágot, mintha tényleg csak ők, a könyv és a nekik olvasó szülő létezne abban a pillanatban.
Ha egy gyerek úgy nő fel, hogy a mesehallgatás számára egy kellemes és megnyugtató élmény, ami közben ki lehet zárni minden mást, akkor a könyvekre mindig is varázslatként fog tekinteni!

Az újraolvasott mesék magabiztossá tesznek

Vajon miért okoz akkora örömet újra és újra végigolvasni ugyanazt a Bogyó és Babóca könyvet vagy meghallgatni ugyanazt a mondókát századszorra is? Van egyáltalán értelme ugyanazt újra és újra elolvasni?
Bizony ám, hogy van! Kifejezetten érdemes is arra biztatni a gyerekeket, hogy újra elővegyétek a már jól ismert és kedvelt könyveket, ez ugyanis otthonosságot, stabilitást és biztonságérzetet ad nekik.
Örömmel tölti el a gyerekeket, hogy tudják, mi fog következni és mindannyiszor megveregethetik a vállukat gondolatban, hogy jól emlékeztek és valóban az a mondat vagy kép jött a lapozás után, amit vártak. Ez magabiztossá teszi őket, ráadásul segít nekik még jobban elmélyedni a történetben, így akár újabb és újabb összefüggéseket fedezhetnek fel benne.
Meseolvasás előnye

A meseolvasás megtanítja kifejezni és felismerni az érzéseinket

Amikor olvasol, mindig igyekezz a hangoddal is életre kelteni a karaktereket és az eseményeket, ne szégyelld megcsillantani a benned rejlő színészi képességeket! Változtasd el a hangodat, túlozz bátran és ha kell suttogj vagy éppen kiabálj! A gyerekek számára így még élvezetesebb lesz a mesehallgatás, ráadásul sokkal könnyebben tudják ezáltal értelmezni a szereplők érzéseit, az eseményeket és a körülményeket.
Egész más, ha csak felolvasod, hogy „Úgy félek!” – brummogta Boribon, mintha ugyanezt a fogaidat vacogtatva mondod és közben még el is játszod, ahogy reszketsz.
Nem könnyű feladat a gyerekeknek felismerni és értelmezni a saját érzéseiket (hát még másokét), a meséket hallva azonban nagyon sokat tudnak ebben fejlődni. Pláne, ha a mese után vagy akár közben még beszélgettek is róla, hogy vajon hogyan érezte magát egy-egy szereplő, mit lehetett volna tenni a helyében, mi volt a mese tanulsága és így tovább!

Milyen könyveket érdemes olvasni a legkisebbekkel?

Mi lenne, ha ezt nem is te döntenéd el, hanem a gyereked, akinek felolvasol majd a könyvből? Menjetek el közösen a könyvtárba vagy a könyvesboltba és nézzétek meg együtt azokat a polcokat, ahol az ő korosztályának megfelelő könyvek vannak. Hadd döntse el a gyerkőc, hogy melyik könyvet venné legszívesebben a kezébe, így biztosan nagyobb kedvvel ül majd le meghallgatni a mesét!
Vagy tedd ki elé az otthon lévő könyveket és engedd meg, hogy ő válasszon egyet a közös olvasáshoz. Az se baj, ha egy kisgyerek még sokszor játékként kezeli a könyveket és inkább alagutat épít belőlük a kisautóknak vagy fél perc alatt lapoz végig egy könyvet. A lényeg, hogy sok könyv vegye körül a kicsiket már a kezdetektől és lássák, hogy a könyvek a mindennapjaink részei, amelyek egy pillanat alatt egy másik világba tudnak elrepíteni minket!

A Játéksziget kínálatában rengeteg könyvből tudtok válogatni, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A legnagyobb klasszikusok és a kortárs gyerekkönyvek is megtalálhatóak webáruházunkban!

A Csukás István portré forrása: kultúra.hu

Blog témájú írások

januári programtippek
5 tipp szülőknek a szürke januári napokhoz

2022 január 18 3 perc olvasás

Legnépszerűbb játékok
Melyek voltak a legnépszerűbb játékok 2021-ben?

2022 január 12 3 perc olvasás

Játéksziget fenntarthatóság
Mi mindent tett a Játéksziget a fenntarthatóságért 2021-ben?

2022 január 07 4 perc olvasás